Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Ικανοποιημένοι οι πολίτες από τη νέα κυβέρνηση

Μεγάλη αποδοχή έχει η νέα κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με το μηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής, ποσοστό 51% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο και 54% θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την «καλύτερη κυβέρνηση» για τη χώρα.
Ως καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος συγκεντρώνει 58% έναντι 21% του Κ. Καραμανλή.
Επίσης, στη δημοτικότητα ο πρωθυπουργός προηγείται με 82%, ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας με 63%, η Αλέκα Παπαρήγα με 42%, ο Γ. Καρατζαφέρης με 40% και ο Κ. Καραμανλής με 39%.
Οι πολίτες ιεραρχούν ως δύο σημαντικότερα προβλήματα της χώρας το οικονομικό (68%) και την ανεργία (40%). Ακολουθούν η Υγεία (18%), η Παιδεία (17%) και η Εξωτερική Πολιτική (11%).
Η γενικότερη θετική απήχηση της νέας κυβέρνησης φαίνεται και από τον δείκτη κατεύθυνσης της χώρας. Εχουν αυξηθεί κατά 19 μονάδες, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, εκείνοι που πιστεύουν ότι η χώρα βαδίζει σε σωστή κατεύθυνση (34% από 15%) και παράλληλα οι αρνητικές απόψεις έχουν μειωθεί αντιστοίχως (54% από 78%).
Ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της Οικονομίας, μιλώντας για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε σε συστράτευση και εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος και της διαφάνειας, ελέγχου της πολιτικής ζωής και περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα. Η συζήτηση συνεχίζεται το απόγευμα με τις ομιλίες των αρχηγών της των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
http://www.nooz.gr