Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

«Είμαστε όλοι Ελληνες!»

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQPlV9LZRTzrPCxvq2o602Hd_Am4NKmRxIUCGYFQKjuXuvihix8XQΦεύγοντας από το Νιού Χάμσιρ, τον Νοέμβριο του 2010, ο γερουσιαστής Τζαντ Γκρεγκ, ο συντηρητικός σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και ο άνθρωπος που ήθελε στο υπουργικό του συμβούλιο ο πρόεδρος Ομπάμα είπε μια άβολη αλήθεια: «Αυτό το έθνος βρίσκεται σε μια πορεία όπου αν δεν κάνουμε κάτι, αν δεν θέσουμε υπό έλεγχο την δημοσιονομική μας πολιτικής, θα γίνουμε Ελλάδα».


Τις δηλώσεις του Γκρεγκ που είχαν ακουστεί μάλλον υπερβολικές τότε, υπενθυμίζει ο ανεξάρτητος πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Πατ Μπιουκάναν σε άρθρο του με τίτλο «Είμαστε όλοι έλληνες».

«Ο Γκρεγκ είχε κάποιο δίκιο. Αν και η Ελλάδα, με όρους του μεγέθους της οικονομίας της, αποτελεί μόλις το 2-3% της οικονομίας της ΕΕ ή των ΗΠΑ, είναι ένας μικρόκοσμος της Δύσης», γράφει ο Μπιουκάναν.

«Ας δούμε τα δημογραφικά στοιχεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο πληθυσμό, το 2010 ζούσαν στην Ελλάδα 11,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Περισσότεροι από το 24% ήταν ηλικίας 60 ετών ή άνω, και περισσότεροι από 18% 65 ετών ή άνω. Το 3% ήταν 80 ετών ή άνω. Και, κάθε χρόνο, για κάθε εννέα έλληνες που γεννιούνται πεθαίνουν 10 έλληνες.
Η Ελλάδα αργοπεθαίνει. Ας μετακινηθούμε προς το 2050. Ο πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει πέσει κατά 300.000 σε 10,8 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο μέσος όρος ηλικίας θα είναι 50 έτη ή άνω. Το μερίδιο του πληθυσμού 60 ετών ή άνω θα είναι 37,4%. με το 31,3% άνω των 65. Ενας στους εννέα έλληνες θα είναι άνω των 80 ετών.
Αν η Ελλάδα γονατίζει από το βάρος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των συντάξεων για τους ηλικιωμένους σήμερα, η κατάσταση θα είναι τρομακτική στα μέσα του αιώνα.
Αλλά ο μέσος όρος ηλικίας αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, και τα δημογραφικά στοιχεία στην Ελλάδα μοιάζουν ρόδινα μπροστά σε αυτά από την ανατολική Ευρώπη, όπου ο πληθυσμός μειώνεται κατά δεκάδες εκατομμύρια.
Και εκτός από την Ισλανδία και την Αλβανία, κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει ποσοστό γονιμότητας ικανό για να διατηρήσει τον πληθυσμό του.
Το ίδιο ισχύει για τις ΗΠΑ, όπου οι πολίτες ευρωπαϊκής καταγωγής αναμένεται να μειωθούν κατά 50% το 2041. Οι ισπανόφωνοι θα αυξηθούν από το 15% στο 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ, και ο αριθμός τους από 50 εκατ. σε 135 εκατομμύρια το 2050.
Για να πληρώσουμε τις συντάξεις θα πρέπει να αυξήσουμε τα όρια της συνταξιοδότησης, ή οι αγορές των ομολόγων θα μας συμπεριφερθούν όπως φέρονται σήμερα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Τώρα είμαστε όλοι έλληνες», καταλήγει ο Πατ Μπιουκάναν.
ΤΟ ΒΗΜΑ