Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Το ΠΑΣΟΚ στο … ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ


Χαρακτήρα «μίνι- συνεδρίου» δίνουν στο ΠΑΣΟΚ τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί 3-5 Σεπτεμβρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (γήπεδο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ). Το συγκεκριμένο γήπεδο εξάλλου έχει συνδεθεί με το ν Γ. Παπανδρέου καθώς εκεί πραγματοποιήθηκε το τελευταίο του συνέδριο μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος.
Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί με διευρυμένη σύνθεση.
Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας θα συμμετέχουν και στελέχη των Περιφερειακών και των Νομαρχιακών Επιτροπών του Κινήματός μας, της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, του ΙΣΤΑΜΕ, του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου και του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης καθώς και των Τομέων του Ε.Σ., στελέχη από τους φορείς των κοινωνικών εταίρων και τον χώρο της αυτοδιοίκησης.
Την Παρασκευή από τις 4 το απόγευμα θα αρχίσει η διαπίστευση των συνέδρων και η παραλαβή φακέλου με υλικό για τη συνεδρίαση. Την ίδια μέρα, θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Σωκράτης Ξυνίδης, ενώ θα καθοριστούν και οι οργανωτικές παράμετροι της διαδικασίας.
Το Σάββατο, όλοι οι σύνεδροι θα κατανεμηθούν σε ομάδες εργασίας που θα επεξεργαστούν τις θέσεις και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την επανεκκίνηση στην οικονομία και την κοινωνία, με έμφαση στο κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κρίση και θα περιγραφούν οι νέοι στόχοι.
Την Κυριακή, το Εθνικό Συμβούλιο
-         θα αξιολογήσει και θα συζητήσει τα πορίσματα των ομάδων εργασίας,
-         θα συζητήσει αναλυτικά και θα αποφασίσει για το πολιτικό πλαίσιο δράσης του ΠΑΣΟΚ την επόμενη περίοδο, και
-         θα αποφασίσει για τους υποψηφίους που θα υποστηρίξει το Κίνημα στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Και έτσι λογικά θα έχουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις των ονομάτων των υποψηφίων Περιφερειαρχών, για να μπει τέλος στο μακρύ διάστημα αναμονής, διαρροών, πληροφοριών και των προθέσεων (αγαθών και μη) του κάθε πικραμένου!
Ενδιαφέρον για τις τοποθετήσεις.
Η πρώτη μεγάλη κομματική διαδικασία μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ θα έχει σίγουρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και κυρίως οι τοποθετήσεις γύρω από την ασκούμενη οικονομική πολιτική!
Το στίγμα αναμένεται να δώσει με την εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και λογικά θα κινηθεί στην κατεύθυνση του τελευταίου του άρθρου, στην ιστοσελίδα της Κυβέρνησης:
«Να αλλάξουμε τόσο ριζικά την Ελλάδα, ώστε να βγει οριστικά από τον φαύλο κύκλο της παρακμής. Να αναμορφώσουμε τόσο ριζικά το κράτος, ώστε, αντί για εμπόδιο σε κάθε πρωτοβουλία και καινοτομία, να γίνει πραγματικός μοχλός ανάπτυξης και αξιοποίησης των ισχυρών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας, για να μην ξανακινδυνεύσουμε με χρεοκοπία».
 
Δεδομένο θεωρείται ότι τόσο η ηγετική ομάδα του κόμματος όσο και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα βρεθούν απέναντι από την σκληρή κριτική των μελών του ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά μέτρα, το ασφαλιστικό, την ανεργία αλλά και την ασφυκτική κατάσταση στην αγορά και στον επιχειρηματικό κόσμο.
Η επέτειος της 3ης του Σεπτέμβρη, λογικό είναι ,να θέτει και θέμα επανατοποθέτησης του κόμματος απέναντι στις εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας. Ζητούνται όμως και πειστικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από την εξέλιξη των πραγμάτων:
Τι εκφράζει και ποιους μπορεί να έχει συμμάχους το ΠΑΣΟΚ με τη συγκεκριμένη πολιτική;
Με ποιες κοινωνικές συμμαχίες θα πορευτεί στο υπόλοιπο της Κυβερνητικής του θητείας;
Τι πολιτικές κοινωνικού χαρακτήρα μπορούν να αναπτυχθούν υπό την πίεση του μνημονίου και μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να αντισταθεί η Ελληνική Κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών μας;
Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στις εξελίξεις; Πως διαμορφώνεται η σχέση κόμματος – Κυβέρνησης;
Πότε θα βγει η χώρα από το τούνελ της λιτότητας και των αντικοινωνικών μέτρων; Υπάρχει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα;
Αναμένονται να τεθούν και θέματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, τον αναμενόμενο ανασχηματισμό και τις διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών.
Άλλωστε οι ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν ένα κρίσιμο ορόσημο για την πολιτική θητεία της Κυβέρνησης. Και σε ότι αφορά το μέγεθος της καταγραφής της κοινωνικής δυσαρέσκειας και σε ότι αφορά τη δυνατότητα υλοποίησης (μέσω της εκλογής των υποψηφίων που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ) του Καλλικράτη.
Με λίγα λόγια η επιτυχία του τριημέρου έχει πολλές προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, σε συνθήκες καθόλου ευχάριστες για το ΠΑΣΟΚ.
Το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε!