Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Νέα μπράβο από Ρεν και Σόιμπλε

▅Ολι Ρεν (μπροστά) και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και ο επίτροπος  
Οικονομικών Υποθέσεων και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών  επαινούν την 
Ελλάδα για την προσπάθειά της να μειώσει τα ελλείμματα  Τη στιγμή που ο επίτροπος Ολι Ρεν αλλά και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επαινούν την Ελλάδα για την προσπάθειά της να μειώσει τα ελλείμματα, η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων πολιτών- 80%- πιστεύει πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, ενώ τάσσεται και υπέρ του μεγαλύτερου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των κρατών- μελών της Ενωσης, σε ποσοστό 84%.

Αυτό δείχνει το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες και πραγματοποιήθηκε με απευθείας συνεντεύξεις στη διάρκεια του Μαΐου. Οι Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ της οικονομικής διακυβέρνησης κατά μέσο όρο σε ποσοστό 75%, με τους Ελληνες να είναι από τους πλέον ένθερμους- μαζί με τους Σλοβάκους, τους Βέλγους, τους Κύπριους και τους Γερμανούς. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός των ελλήνων πολιτών στο συγκεκριμένο ερώτημα δείχνει μια ελαφρά κάμψη δύο ποσοστιαίων μονάδων, σε σύγκριση με το προηγούμενο φθινόπωρο- κάτι που προφανώς οφείλεται στα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν εν τω μεταξύ υπό την... αιγίδα της Ενωσης.

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων φέρεται να υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα τους για να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις του μέλλοντος (74%), ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 80%. Μάλιστα, το 71% των Ευρωπαίων δηλώνει διατεθειμένο να υποστεί θυσίες για χάρη των μελλοντικών γενεών. Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων παραμένουν κατά το μάλλον ή ήττον αμετάβλητες σε σχέση με το φθινόπωρο- η οικονομική κρίση (40%), η ανεργία (48%) και η άνοδος των τιμών (20%).

Οχι αναδιάρθρωση χρέους
Νέους επαίνους για την αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα υλοποιεί το οικονομικό πρόγραμμα δίνει ξανά ο αρμόδιος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, ο οποίος σε άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» απορρίπτει ακόμη τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας. Παράλληλα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην- επίσης αυστριακή - «Κουρίρ» εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπληρώσει όλα της τα δάνεια και ότι βρίσκεται σε «σκληρή, πετυχημένη πορεία εξυγίανσης».

Αποφασιστικότητα
Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει δραστικά και επώδυνα μέτρα και τώρα τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αφού η εξυγίανση του προϋπολογισμού σημειώνει πρόοδο. Ο Ρεν προσθέτει ακόμη ότι η συνέχιση της υλοποίησης από την Ελλάδα των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί θα αποτελέσει το κλειδί για την επανάκτηση της αξιοπιστίας. Ζητά επίσης νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι εύσημα για την πρόοδο που επιτελεί η Ελλάδα είχε δώσει ο Ρεν και σε εκτενές άρθρο του στη «Wall Street Journal». Ο Σόιμπλε από την πλευρά του έκανε ακόμη λόγο για ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες κρίσεις με τη σημερινή στην ευρωζώνη. 
ΤΑ ΝΕΑ