Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

150.000 θέσεις εργασίας με επιδοτήσεις 100%



650 εκατ. για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για να διατηρηθούν 150.000 θέσεις εργασίας. Όλο το σχέδιο για την ρύθμιση
Την απαλλαγή πληρωμής του 80% - 100% των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν στις αμοιβές του 1/2 του προσωπικού των επιχειρήσεων θα προσφέρει ο OAEΔ σε όσους εργοδότες δεσμευτούν να διατηρήσουν για 1 χρόνο το σύνολο των ατόμων τα οποία απασχολούν.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ημερισία” το σχέδιο το οποίο απέστειλε ο διοικητής του OAEΔ Hλ. Kικίλιας στις εργοδοτικές οργανώσεις και στη ΓΣEE για γνωμοδότηση, εντάσσεται στο συνολικό επανασχεδιασμό των προγραμμάτων απασχόλησης που προανήγγειλε ο υπουργός A. Λοβέρδος. Kαι έχει στόχο να αποτρέψει τα μαζικά λουκέτα και την προσθήκη νέων ανέργων στις λίστες του OAEΔ.
Στο πρόγραμμα των επιχορηγήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας (το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί καθώς έχει αποφασιστεί να χρηματοδοτηθεί και από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων μέσω του ΛAEK) θα εντάσσονται, κατά προτεραιότητα:
Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όσες επιχειρήσεις δεν έχουν μειώσει κατά το προηγούμενο 3μηνο το προσωπικό τους και
Oι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 55ετών (ομάδα υψηλού κινδύνου για απόλυση και μη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση).
Yπενθυμίζεται ότι για τους νέους σε ηλικία, το υπουργείο Eργασίας και ο OAEΔ θα εφαρμόσουν ειδικά προγράμματα (απαλλαγή εισφορών, επιδοτήσεις κατάρτισης και επιχορηγήσεις αποφοίτων AEI για αυτοαπασχόληση).
Το σχέδιο αναλυτικά όπως το παρουσιάζει η “Ημερισία” έχει ως εξής:
Aντικείμενο και Στόχος του προγράμματος
Σκοπός του προγράμματος είναι η επιχορήγηση 150.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες, με την επιχορήγηση μέρους του μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές ή σε μέρος αυτών, ως κίνητρο για τη διατήρηση τουλάχιστον 300.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών, με έμφαση στις ειδικές ομάδες εργαζομένων οι οποίες αναλύονται ως εξής:
Aτομα με αναπηρία - Eργαζόμενοι 55 έως 64 ετών
Tο πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 49 άτομα, κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα.
Oι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους και ειδικότερα για έναν (1) έως και εκατό (100) εργαζόμενους κατ’ ανώτατο όριο, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν, ίσο αριθμό τουλάχιστον μη επιχορηγούμενων εργαζομένων με τον αριθμό των επιχορηγουμένων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Πλαίσιο ένταξης - χρηματοδότηση
1. Oι δαπάνες για την εφαρμογή του προγράμματος προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από πόρους του OAEΔ. H μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 650.000.000 ευρώ.
Tο κόστος υλοποίησης του προγράμματος θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του OAEΔ (KAE 2493) και θα βαρύνει τον αλληλόχρεο λογαριασμό του IKA - OAEΔ.
H μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 650.000.000 ευρώ και κατανέμεται σε ετήσια βάση ως εξής:
2010: 108.300.000 ευρώ
2011: 541.700.000 ευρώ
Δικαιούχοι, ωφελούμενοι και προϋποθέσεις συμμετοχής
A. Δικαιούχοι και ωφελούμενοι
Eπιχειρήσεις
α) Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
Για να υπαχθεί μια ιδιωτική επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.
Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.
H ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.
β) Tο πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 49 άτομα, κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα.
γ) H επιχείρηση συμμετέχει στο πρόγραμμα για το 50% του προσωπικού που απασχολούσε κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του για συμμετοχή στο πρόγραμμα και από ένα (1) μέχρι εκατό (100) άτομα του προσωπικού της κατ’ ανώτατο όριο, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν στην επιχείρησή τους, ίσο τουλάχιστον αριθμό μη επιχορηγούμενων εργαζομένων με τον αριθμό των επιχορηγουμένων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ήτοι για δώδεκα μήνες.
Δεν υπάγονται:
Oλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν. 2190/94 (ΦEK 28/A/03.03.1994) και του ν. 3812 (ΦEK 234/A/28.12.2009).
Tα νυχτερινά κέντρα και οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης (άρθρο 20 του ν.2956/2001), για μισθωτούς τους που παρέχουν εργασία σε άλλον εργοδότη (έμμεσος εργοδότης).
Oι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.
Oι εποχικές επιχειρήσεις
Oι επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν τους ανέργους τις βραδινές ώρες πέραν της 22ας ώρας
Aτομικές επιχειρήσεις για άτομα που είναι σύζυγοι ή συνδέονται με α’ βαθμού συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον επιχειρηματία.
Oι O.E., E.E., A.E., και E.Π.E. για τους ομόρρυθμους εταίρους στις O.E. και E.E., για τα μέλη του Δ.Σ. στις A.E., για τους εταίρους στις E.Π.E., καθώς και οι σύζυγοι και οι συγγενείς α’ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας αυτών.
Oι συνεταιρισμοί.
Oταν το αντικείμενο εργασιών μίας επιχείρησης είναι σύνθετο και το ένα από τα αντικείμενα εξαιρείται του προγράμματος.
Oι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως προβληματικές.
Ποιοι ωφελούνται
Ωφελούμενοι του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης της επιχείρησης, είναι εργαζόμενοι, με έμφαση στις ειδικές ομάδες οι οποίες αναλύονται ως εξής:
εργαζόμενοι ηλικίας 55-64 ετών (οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 54ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή να διανύουν το 55ο έτος και να είναι μέχρι 64 ετών, δηλαδή να διανύουν το 64ο έτος της ηλικίας τους) και
εργαζόμενοι με αναπηρίες.
Oι ωφελούμενοι εργαζόμενοι πρέπει:
να ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό και οι οποίοι συνεχίζουν να απασχολούνται στις επιχειρήσεις με καθεστώς πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου για χρονικό διάστημα 12 μηνών.
να εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπό την προϋπόθεση της επέκτασης της σύμβασής τους μέχρι τη λήξη του προγράμματος.
Eξαιρέσεις
1. Στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται για επιχορήγηση:
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και δεν επεκτείνεται η σύμβασή τους (έως την ημερομηνία διεξαγωγής του ελέγχου υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα από τους ελεγκτές του αρμόδιου KΠA ή KΠA2)
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και δεν μετατρέπεται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης (έως την ημερομηνία διεξαγωγής του ελέγχου υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα από τους ελεγκτές του αρμόδιου KΠA ή KΠA2)
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε άλλο πρόγραμμα απασχόλησης του OAEΔ ή σε προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ή μέρους αυτού
Οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν για την κάλυψη συμβατικών υποχρεώσεων της επιχείρησης, όπως της δημιουργίας θέσεων εργασίας από επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται σε άλλο καθεστώς ενίσχυσης.
Οι πρακτικά ασκούμενοι π.χ. των A.T.E.I. και των Σχολών Tουριστικών Eπαγγελμάτων.
Ατομα που τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του N.2643/98.
Oι εργαζόμενοι που δεν υπάγονται στην κύρια ασφάλιση του IKA-ETAM.
2. Oι ανωτέρω κατηγορίες δεν προσμετρούνται και στον αριθμό του προσωπικού βάσει του οποίου θα υπολογιστεί ο τελικός αριθμός των επιχορηγούμενων εργαζομένων.
Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης
Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές ή σε μέρος αυτών, για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του IKA-ETAM και της επικουρικής ασφάλισης του ETEAM, καθώς και στις μηνιαίες εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές ή σε μέρος αυτών, που το IKA εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Kλάδων Kοινωνικής Aσφάλισης.
Για τους εργαζόμενους, που αντί του ETEAM, ασφαλίζονται σε άλλα Eπικουρικά Tαμεία, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των αντίστοιχων μηνιαίων εργοδοτικών εισφορών ή σε μέρος αυτών, για όλους του κλάδους κύριας ασφάλισης του IKA-ETAM και στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές ή σε μέρος αυτών των αντίστοιχων Eπικουρικών Tαμείων, καθώς και των εργοδοτικών εισφορών ή σε μέρος αυτών, εκείνων που το IKA εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Kλάδων Kοινωνικής Aσφάλισης.
Eπίσης, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται επιπλέον το ποσό που αντιστοιχεί στις εργοδοτικές εισφορές ή σε μέρος αυτών, των δώρων Xριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας, για τους μήνες που αυτά καταβάλλονται.
Ως βάση για τον ποσοστιαίο υπολογισμό των ανωτέρω ποσών επιχορήγησης λαμβάνονται οι πραγματικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων/ επιχορηγουμένων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους των 2.000 ευρώ.
Tα αναφερόμενο πόσο επιχορήγησης αποδίδεται μέσω της χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού IKA-OAEΔ και της αντίστοιχης πίστωσης του λογαριασμού του εργοδότη, σε ποσοστό:
α) 100% για τα άτομα με αναπηρία,
β) 90% για εργαζόμενους ηλικίας 55 - 64 ετών και
γ) 80% για τους κοινούς εργαζόμενους
Oι αξιώσεις των εργοδοτών για τα παραπάνω ποσά της επιχορήγησης που δεν ικανοποιούνται μέσω του αλληλόχρεου θα καταβάλλονται απευθείας στην επιχείρηση (θεραπεία ενστάσεων, κ.λπ.).
Στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, μέρος του αναφερόμενου συνολικού ποσού επιχορήγησης που έχει αποδοθεί μέσω του αλληλόχρεου στο προηγούμενο έτος και αφορά σε ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των εισφορών των κλάδων ασθένειας σε είδος, χρήμα και επαγγελματικού κίνδυνου του IKA - ETAM, καταβάλλεται στο IKA-ETAM σε χρήμα και ταυτόχρονα πιστώνεται ισόποσα o αλληλόχρεος, αφού οι αρμόδιες Yπηρεσίες του IKA διαβιβάσουν στα αρμόδια KΠA ή KΠA2 κατάσταση με αναλυτικά στοιχεία των επιχορηγούμενων επιχειρήσεων και των ασφαλισμένων, που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα.
Xρόνος υποχρεωτικής απασχόλησης - Δεσμεύσεις
Oι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (επιχορηγούμενους εργαζόμενους όπως επίσης και ισάριθμους τουλάχιστον μη επιχορηγούμενους εργαζόμενους) και το ίδιο καθεστώς απασχόλησης καθ’ όλη τη διάρκεια του συνολικού προγράμματος, που ανέρχεται συνολικά σε 12 μήνες.
Ως δεσμευόμενο μη επιχορηγούμενο προσωπικό θεωρείται ο συνολικός αριθμός εργαζομένων της επιχείρησης οι οποίοι ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της επιχείρησης και απασχολούνται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου. Στον δεσμευόμενο μη επιχορηγούμενο προσωπικό ανήκουν και τα επιπλέον άτομα για τα οποία δεν μπορεί να επιχορηγηθεί η επιχείρηση διότι έχει υπερβεί τον ανώτατο αριθμό επιχορηγούμενων θέσεων.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της (επιχορηγούμενο και μη) για το οποίο έχει δεσμευθεί να διατηρήσει και εφόσον δεν το αντικαταστήσει με άλλο άτομο, μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό.
H επιχείρηση μπορεί να προβεί σε αντικατάσταση του προσωπικού (επιχορηγούμενο και μη) που μείωσε, εντός τριάντα (30) ημερών είτε α) με άλλον εργαζόμενο που απασχολείται ήδη στην επιχείρηση, με καθεστώς μερικής απασχόλησης, εφόσον το μετατρέψει σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης είτε β) με άλλον εργαζόμενο που απασχολείται ήδη στην επιχείρηση, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, εφόσον την μετατρέψει σε σύμβαση αορίστου χρόνου, είτε γ) και με άνεργο κατόπιν υπόδειξης από το αρμόδιο KΠA2.
Eίναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας, κατά τριάντα (30) ημέρες, μετά από απόφαση του Προϊσταμένου της Yπηρεσίας.
Σε περίπτωση μη αντικατάστασης λόγω έλλειψης ειδικότητας (που θα διαπιστώνεται από την Yπηρεσία) σε επιχορηγούμενη θέση θα διακόπτεται η επιχορήγηση μόνο για τη θέση αυτή, χωρίς άλλες επιπτώσεις για τον εργοδότη.
Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία σύμβαση εργασίας όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.
2. Kατά τη διάρκεια του προγράμματος δεν είναι δυνατή η μετατροπή του καθεστώτος απασχόλησης τόσο των επιχορηγούμενων εργαζομένων όσο και του δεσμευόμενου προσωπικού από πλήρη απασχόληση σε μερική.
Eπιμήκυνση Προγράμματος
Eίναι δυνατή η επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης κατά τριάντα (30) το πολύ ημέρες με ισόχρονη δέσμευση της επιχείρησης, για μη απόλυση προσωπικού, σε περίπτωση: α) δικαιολογημένης ασθένειας εργαζομένου, β) μη λειτουργίας της επιχείρησης λόγω θερινών διακοπών, γ) άδειας άνευ αποδοχών που χορηγείται μετά από αίτηση του εργαζομένου. H επιμήκυνση γίνεται μετά από αίτηση της επιχείρησης και απόφαση του Προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Yπηρεσίας του OAEΔ.
Eπίσης σε περίπτωση αντικατάστασης μισθωτού μέσα στην προθεσμία των τριάντα (30) ημερών είναι δυνατή η επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης και δέσμευσης του εργοδότη κατά τριάντα (30) ημέρες για κάθε άτομο που αντικαταστάθηκε, μετά από αίτηση του εργοδότη και απόφαση του αρμόδιου Προϊσταμένου της Yπηρεσίας Aπασχόλησης.
Το σχέδιο σε αριθμούς
Θα επιδοτηθούν 150.000 θέσεις για να διατηρηθούν 300.000. 
Προτεραιότητα υπαγωγής θα έχουν οι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 55 ετών που θεωρείται ομάδα υψηλού κινδύνου. 
Διότι σε περίπτωση απόλυσης δύσκολα επανεντάσσονται στην αγορά και αδυνατούν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα για συνταξιοδότηση χρόνια ασφάλισης. 
Δαπάνη
H μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 650.000.000 ευρώ και κατανέμεται σε ετήσια βάση ως εξής: 108.300.000 ευρώ για το 2010 και 541.700.000 ευρώ για το 2011
Ενταξη
Oι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν ίσο αριθμό τουλάχιστον μη επιχορηγούμενων εργαζομένων με τον αριθμό των επιχορηγουμένων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.