Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

Siemens: Ο μαραγκός έκρυβε μαύρα ταμεία


Ντουλάπι να κρυφτούν έψαχναν χθες οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καθώς ο επιχειρηματίας Μάριος Κάτσικας, σύμφωνα με τα μέλη της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, αποδείχθηκε ότι σχετίζεται με τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Ενταση όμως επικράτησε και λόγω της ανταλλαγής κατηγοριών μεταξύ του πρόεδρου της Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη και του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της Ν.Δ. Κώστα Τζαβάρα εξαιτίας του προχθεσινού e-mail που δόθηκε στη δημοσιότητα και το οποίο κατά το ΠΑΣΟΚ- σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών- έδινε εντολή στον επιχειρηματία Μ. Κάτσικα να «δώσει το 50% των συμφωνηθέντων σε άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου το 2008», ενώ η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι αφορά το υπόλοιπο της πληρωμής του κ. Μ. Κάτσικα για την κατασκευή ντουλαπιών σε διαμέρισμα που αγόρασε στις ΗΠΑ.

Ο κ. Μ. Κάτσικας, ενώ μέχρι προχθές υποστήριζε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη γερμανική εταιρεία, στην πολύωρη κατάθεσή του παραδέχθηκε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ανέφερε ότι ήταν εν γνώσει του το μπλοκάρισμα του λογαριασμού του από τις δικαστικές αρχές της Ελβετίας εξαιτίας των εμβασμάτων (200.000 ευρώ σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία») που έλαβε από την εταιρεία Ρlacid Βlue Corporation, την οποία διαχειριζόταν ο κ. Γ. Καλδής για λογαριασμό του Μ. Χριστοφοράκου. Γι΄ αυτό και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μιλούσαν χτες για δικαίωση, γιατί ο κ. Κάτσικας ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη σχέση του με εισροή χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας. Ο κ. Μ. Κάτσικας υποστήριξε ότι το 2003 θέλησε να αγοράσει ένα σπίτι στην Αγία Μαρίνα στο Λαγονήσι από τον Μανώλη Παπαδογιαννάκη έναντι 350.000

ευρώ. Γι΄ αυτήν την πράξη τού έδωσε προκαταβολή σε μετρητά και χωρίς παραστατικά 200.000 ευρώ αλλά στη συνέχεια- φέρεται να είπε- ότι χάλασε η συμφωνία και ο Μ. Παπαδογιαννάκης του επέστρεψε τον Οκτώβριο του 2003 το συγκεκριμένο ποσό σε λογαριασμό στην Ελβετία μέσω της Ρlacid Βlue, ιδιοκτησίας του κ. Γ. Καλδή, μέσω της οποίας σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές διακινήθηκε μαύρο χρήμα για τις πολιτικές πληρωμές με εντολή του Μ. Χριστοφοράκου.

Σύμφωνα με τον κ. Μ. Κάτσικα, ο Μ. Παπαδογιαννάκης ήταν φίλος και γείτονας του Γ. Καλδή και πως ο ίδιος δεν γνώριζε ούτε την ύπαρξη αλλά ούτε και τον ρόλο της Ρlacid Βlue. Ωστόσο, σύμφωνα με τα έγγραφα, φαίνεται ότι από το 2003 μέχρι το 2008 ο κ. Μ. Κάτσικας δεν κίνησε κεφάλαια από τον συγκεκριμένο λογαριασμό, ενώ την ίδια χρονιά απορρίφθηκε το αίτημά του να ξεμπλοκαριστεί ο λογαριασμός του, με το συνολικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Κι όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη γιατί δεν κίνησε τα χρήματα από τον συγκεκριμένο λογαριασμό αυτήν την πενταετία, ο μάρτυς απάντησε πως έχει πολλά λεφτά και δεν ενδιαφέρθηκε για την κίνηση του λογαριασμού, ενώ πρόσθεσε ότι ο ετήσιος τζίρος των επιχειρήσεών του ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ και πως του χρωστά 75 εκατ. ευρώ το Δημόσιο.

Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε στα μέλη της Εξεταστικής το γεγονός ότι στις 18 Δεκεμβρίου του 2009- δηλαδή δύο περίπου μήνες πριν αρχίσει τις εργασίες της η Επιτροπή- οι κ.κ. Μ. Κάτσικας και Μ. Παπαδογιαννάκης υπέγραψαν νέο συμφωνητικό ενώπιον συμβολαιογράφου με την επισήμανση ότι ακυρώθηκε η αγοραπωλησία του σπιτιού στην Αγία Μαρίνα «λόγω δυσμενούς οικονομικής κατάστασης».

Οι γνωριμίες
Ακόμη, ο Μ. Κάτσικας φέρεται να κατέθεσε ότι έχει περίπου 20 εταιρείες ανάμεσα στις οποίες κάποιες που δραστηριοποιούνται στο real estate με μεσιτείες ακινήτων και εξαιτίας των τελευταίων κάποια στιγμή είχε συνεργαστεί με τη σύζυγο του Γιώργου Αλογοσκούφη. Επίσης- κατά τους βουλευτές της Επιτροπής- ο ίδιος είπε ότι γνώριζε από μικρό παιδί τον Κώστα Καραμανλή, πως έπαιζε μπάλα με τον Μιχάλη Λιάπη και ότι γνώριζε τον Γιώργο Παπανδρέου πριν γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι πούλησε ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης σε πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι αυτό δόθηκε σ΄ έναν Ιταλό. 
ΤΑ ΝΕΑ