Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ερχεται ο υπολογιστής - ταμπλέτα των 100 δολαρίων


Ο υπολογιστής-ταμπλέτα θα τεθεί πολύ σύντομα στην υπηρεσία των... φτωχών, καθώς η οργάνωση OLPC του Ελληνοαμερικανού ερευνητή του MIT, Νίκολας Νεγκρεπόντε, ετοιμάζεται να προωθήσει στην αγορά μία συσκευή σε μέγεθος Α4 της οποίας η τιμή δεν θα ξεπερνάει τα 100 δολάρια!
Μετά τη δημιουργία του φορητού υπολογιστή των 100 δολαρίων -ο οποίος δεν διαδόθηκε όσο ήλπιζαν οι κατασκευαστές του-, η OLPC (Ενας Φορητός Ανά Παιδί) ανακοίνωσε χθες πως η νέα συσκευή θα βασιστεί στον υπολογιστή-ταμπλέτα «Moby», που παρουσίασε φέτος ως πρωτότυπο η αμερικανική Marvell Technology, με την προοπτική να τον διαθέσει σε σχολεία και νοσοκομεία.
Κόστος  :
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης, το κόστος της επερχόμενης ταμπλέτας είναι πιθανό να κρατηθεί κάτω από τα 100 δολάρια και να είναι φτηνότερη από τα netbook που διατίθενται σήμερα στην αγορά χάρη στην απουσία πληκτρολογίου και κινητών εξαρτημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι, παρά τις προσπάθειες των δημιουργών του, ο πλαστικός, πράσινος φορητός υπολογιστής XO που διανέμεται από την OLPC σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και η Ουρουγουάη, συνεχίζει να κοστίζει σχεδόν 200 δολάρια, και αυτό επειδή η ζήτηση ήταν πολύ μικρότερη από αυτήν που αναμενόταν.
Οπως επισημαίνεται, παρά τις αρχικές προβλέψεις του Νεγκρεπόντε που ήθελαν να έχουν πουληθεί μέχρι το 2005 τουλάχιστον 100 εκατομμύρια τέτοιοι φορητοί υπολογιστές, έχουν διατεθεί μόλις 2 εκατομμύρια ανά τον κόσμο.
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές σπεύδουν να επισημάνουν ότι ο φορητός XO διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση, λίγο αργότερα, των φθηνών υπολογιστών netbook. 
i-diadromi