Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Moody's: Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, αλλά την υποβαθμίζουμε

Moody's: Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, αλλά την υποβαθμίζουμε
Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, αλλά την υποβαθμίζουμε. Την τραγελαφική αυτή ανακοίνωση έκανε την Δευτέρα η Moody’s Investors Service προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Ελλήνων τραπεζιτών που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την κίνηση του οίκου ως «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» σε μία περίοδο μάλιστα που «η χώρα έχει αφήσει πίσω τα χειρότερα».

Λίγα λεπτά αργότερα αναλυτής της Fitch δήλωσε στο Reuters ότι «η Fitch δεν σκοπεύει να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε Junk, στο άμεσο μέλλον», υποστηρίζοντας ότι ο οίκος θα προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση τον τελευταίο μήνα του έτους.

Η Moody’s «ψαλίδισε» την αξιολόγηση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου όχι κατά μία, δύο ή τρεις, αλλά κατά τέσσερις ολόκληρες βαθμίδες από το Α3 στο Βa1, δηλαδή στην επενδυτική κλίμακα «junk» (σκουπίδια), κίνηση που «αντανακλά την μεσοπρόθεσμη πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας».

Υποβάθμισε επίσης τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Not-Prime» από «Prime-1», ενώ διατήρησε το country ceiling για τις τραπεζικές καταθέσεις στο «Aaa». Το outlook για όλες τις αξιολογήσεις παρέμεινε «σταθερό». Πράγμα που σημαίνει ότι τους επόμενους 12 με 18 μήνες δεν πρόκειται να υπάρξει μεταβολή της αξιολόγησης.

«Η αξιολόγηση ‘Ba1’ αντανακλά την ανάλυση μας για τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους που σχετίζονται με το πακέτο στήριξης της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Το πακέτο εξαλείφει όλους τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για χρεοκοπία λόγω ρευστότητας και ενθαρρύνει την εφαρμογή ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού σετ δομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει υψηλή πιθανότητα να σταθεροποιήσει τις απαιτήσεις εξυπηρέτησης του χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα» ανέφερε η επικεφαλής αναλύτρια του οίκου για την Ελλάδα, Σάρα Κάρλσον.

«Εντούτοις, οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι εφαρμογής που σχετίζονται με το πρόγραμμα είναι σημαντικοί και περισσότερο συμβατοί με την αξιολόγηση Ba1» πρόσθεσε η ίδια.
Σύμφωνα με τη Moody΄s το πακέτο στήριξης έχει προφυλάξει την ελληνική κυβέρνηση από τις αγορές καθώς ενεργοποιεί τα πολύ φιλόδοξα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας και τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην αγορά, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και να βάλουν τη χώρα σε μία περισσότερο σταθερή μεταβατική περίοδο, εκτιμά ο οίκος.
http://www.imerisia.gr