Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Μείωση των εμπορικών τιμολογίων ΔΕΗ έως 15%

THN άμεση, εντός του 2010, μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τους εμπορικούς καταναλωτές, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φθάσει έως και 15%, συνιστά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, με γνωμοδότησή της που αφορά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των τιμολογίων του ρεύματος. Η αναδιάρθρωση των τιμολογίων που στόχο έχει την πλήρη απεικόνιση του κόστους παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και την απάλειψη των σταυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ των διάφορων κατηγοριών των καταναλωτών θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί έως τον Σεπτέμβριο κατ'Α επιταγή τόσο των κανόνων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε., όσο και του μνημονίου της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

Η διαδικασία αναδιάρθρωσης των τιμολογίων θα σημάνει κατ'Α αρχήν ορθολογικοποίηση της κατηγοριοποίησης των καταναλωτών και τη μείωση του αριθμού των τιμολογίων της ΔΕΗ από 32 που είναι σήμερα σε 13. Θα σημάνει όμως παράλληλα την αύξηση τιμολογίων όπως τα οικιακά, τα βιομηχανικά και τα αγροτικά, που σήμερα είτε είναι ζημιογόνα είτε απλώς καλύπτουν το κόστος. Σύμφωνα μάλιστα με την εισήγηση που έχει υποβάλει η ΔΕΗ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι αυξήσεις μεσοσταθμικά για τις αγροτικές καταναλώσεις θα είναι της τάξης του 60%, για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι μεταξύ 20%-40% και για τους βιομηχανικούς καταναλωτές 15%-20%. Με βάση αυτά τα δεδομένα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όπως προκύπτει και από τη χθεσινή γνωμοδότησή της, προσανατολίζεται να εισηγηθεί τη σταδιακή ενσωμάτωση των αυξήσεων, αλλά και των μειώσεων στα τιμολόγια έως το 2013. Ωστόσο και με δεδομένη καταρχήν την πίεση εκ μέρους της ΔΕΗ η οποία χάνει από τις ιδιωτικές εταιρίες εμπορίας ρεύματος τους καλούς πελάτες της δηλαδή τους εμπορικούς όπου τα περιθώρια παροχής εκπτώσεων εκ μέρους των ιδιωτών είναι μεγάλα, η Ρυθμιστική Αρχή συνιστά προς το Yπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει εντός του 2010 στην «εφαρμογή της πρώτης φάσης της μείωσης του εμπορικού τιμολογίου, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναπροσαρμογής».
Ως εκ τούτου πολύ σύντομα αναμένεται η ανακοίνωση της μείωσης των εμπορικών τιμολογίων της ΔΕΗ από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο με τον τρόπο αυτό θα επιδιώξει να συμβάλει και στην ελάφρυνση του κόστους των εμπορικών επιχειρήσεων οι οποίες είναι σαφές ότι μέχρι στιγμής έχουν πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα από την κρίση και τη μείωση της ζήτησης.
Εξάλλου η ΡΑΕ, που αναμένει απαντήσεις από τη ΔΕΗ σχετικά με τα στοιχεία κόστους της για τα έτη 2009 και 2010, αναμένεται να διατυπώσει την τελική πρότασή της προς το υπουργείο, στην οποία θα περιλαμβάνονται και συγκεκριμένα ποσοστά αναπροσαρμογής τω τιμών, έως το τέλος Ιουνίου ή το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ όπως προκύπτει από το σχετικό κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, η Αρχή είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της εφαρμογής της αύξησης του τέλους ΑΠΕ στο σύνολο των καταναλωτών χωρίς την εξαίρεση των οικιακών που αποφάσισε τελικώς η υπουργός Περιβάλλοντος. Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το απαιτούμενο έσοδο από το τέλος ΑΠΕ προκειμένου να καλυφθεί το κόστος αγορά της ενέργειας είναι 218,9 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2010. Στην ίδια εισήγηση αναφέρεται ότι έως τον Απρίλιο το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ στον συγκεκριμένο λογαριασμό ήταν 103, γεγονός που επέβαλε την αύξηση του τέλους.