Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

 Απίστευτο! Άρχισε η παραλαβή του νέου νοσοκομείου

alt
Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία παραλαβής του ξενοδοχειακού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του νέου νοσοκομείου από τη διοίκηση του ιδρύματος, ανοίγοντας έτσι την τελική φάση του έργου, μερικούς μήνες πριν την έναρξη λειτουργίας του.
Από το πρωί, επιτροπή αποτελούμενη από διοικητικούς υπαλλήλους του Νοσοκομείου υπό το διευθυντή διοικητικών υπηρεσιών Σπ. Βερβιτσιώτη, παραλαμβάνουν από κλιμάκιο της ΔΕΠΑΝΟΜ που έχει έρθει στην Κέρκυρα ειδικά για το σκοπό αυτό, παρουσία στελεχών της κατασκευάστριας εταιρίας, εξοπλισμό δωματίων και κλινικών, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά οι παραλαβές των ιατρικών μηχανημάτων από τις αρμόδιες επιτροπές ιατρών ανά κλινική.

Λεπτομερής παραλαβή

Όπως υπογράμμισαν στο CorfuPress.com τα στελέχη της ΔΕΠΑΝΟΜ, η παραλαβή είναι ποσοτική: αυτό σημαίνει ότι η επιτροπή, βάσει της αναλυτικής λίστας εξοπλισμού που περιλαμβάνει το έργο, παραλαμβάνει κομμάτι – κομμάτι και θάλαμο προς θάλαμο, ακόμα και το πιο μικρό αντικείμενο (από καρέκλες μέχρι σκαμπό και από γραφεία μέχρι οποιοδήποτε αντικείμενο περιλαμβάνεται στην εργολαβία).

Προβληματισμός για τη φύλαξη του χώρου

Όσον αφορά τον ιατρικό εξοπλισμό, υπάρχει επιφύλαξη από αρκετούς ιατρούς του νοσοκομείου για να υπογράψουν την παραλαβή του, καθώς εκφράζουν φόβους για τη φύλαξη του κτιρίου και τον κίνδυνο να κλαπούν πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα τα οποία θα έχουν οι ίδιοι παραλάβει και αναλάβει την ευθύνη. Ο φόβος δεν είναι βέβαια για τα ογκώδη και μόνιμα στημένα μηχανήματα (π.χ. τομογράφοι ή μηχανήματα τεχνητού νεφρού) αλλά για μικρότερα, όπως φορητοί καρδιογράφοι κλπ., πράγματα τα οποία θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε εισέρχεται στο χώρο να τα κλέψει.
Σήμερα, ο χώρος φυλάσσεται από σεκιούριτι την ευθύνη των οποίων έχει η ΔΕΠΑΝΟΜ. Προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο της ευθύνης και να προχωρήσει απρόσκοπτα τη διαδικασία παραλαβής, εντός των προσεχών 24ωρων, μετά και από σχετική ερώτηση στη ηγεσία του Υπουργείου, το Δ.Σ. του Νοσοκομείου θα επιχειρήσει την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης ή τη σύμβαση με εταιρία σεκιούριτι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι τη λειτουργία του νοσοκομείου ώστε, παράλληλα με το προσωπικό της ΔΕΠΑΝΟΜ, να ελέγχουν κάθε πρόσωπο που μπαίνει ή βγαίνει από τον περιφραγμένο χώρο.

Παραλαβή μέσα σε 15 ημέρες


alt


Η διαδικασία της παραλαβής, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι μάλλον τυπική, αναμένεται να διαρκέσει περίπου 15 ημέρες και, στη συνέχεια, όλος ο εξοπλισμός του νέου νοσοκομείου θα έχει περάσει πλήρως στην ευθύνη και τη διαχείριση της διοίκησης του νοσοκομείου. Ας σημειωθεί ότι η “ποιοτική παραλαβή”, ο έλεγχος δηλαδή της επάρκειας, των προδιαγραφών και της λειτουργίας του εξοπλισμού, έχει ήδη γίνει από τον κατασκευαστή του έργο στο αρμόδιο κλιμάκιο της κρατικής ΔΕΠΑΝΟΜ (της δημόσιας εταιρίας που έχει την ευθύνη ανέγερσης νοσοκομειακών μονάδων) εδώ και έξι περίπου μήνες.

Μέσα στο Φθινόπωρο

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα ξεκινήσουν ανά τμήμα οι δοκιμές και η εξοικείωση του προσωπικού , η καταγραφή των συνθηκών και της διαδικασίας λειτουργίας κάθε τμήματος και, αν όλα πάνε σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα, ο Διοικητής του ΓΝΝΚ Κώστας Γρηγορόπουλος εκτιμά ότι εντός του Φθινοπώρου η μεταφορά θα έχει ολοκληρωθεί και το σύνολο των λειτουργιών του Νοσοκομείου θα βρίσκονται πλέον στο Κοντόκαλι.

Τι θα γίνει με το προσωπικό;


alt
Το μεγάλο αγκάθι, ωστόσο, δεν είναι πια το κτιριακό αλλά αυτό της έλλειψης προσωπικού που προβληματίζει διοίκηση, ιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
Το νοσοκομείο εκτείνεται σε έξι ορόφους με τρία περιφερειακά κτίρια εφαπτόμενα με το κυρίως και χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.
Από μία απλή ματιά στο χώρο, διαπιστώνει κανείς ότι το μέγεθος τρομάζει: χαώδεις εγκαταστάσεις, πολλαπλάσιας έκτασης από τις σημερινές για τις οποίες απαιτείται πολύ προσωπικό ώστε να καλυφθούν χωρίς σοβαρά προβλήματα και κινδύνους για τους ασθενείς, οι ανάγκες.
Όπως έχει γίνει γνωστό από το Υπουργείο Υγείας, θα γίνουν προσλήψεις εποχιακού προσωπικού ώστε να καλυφθούν ορισμένες από τις ανάγκες μέχρι να γίνουν οι κανονικές προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, ωστόσο το προσωπικό εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις αν ο αριθμός των εποχικών, η επάρκειά τους αλλά και ο χρόνος πρόσληψής τους θα είναι ικανός να καλύψει έστω και προσωρινά τις πολύ αυξημένες ανάγκες λειτουργίας.
http://www.corfupress.com