Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Εμφύλιος στη Δεξιά σε τέσσερα μέτωπα

thumb
Παράλληλες πορείες με κοινό στόχο, ο καθένας από την πλευρά του, να καθαρίσει εσωκομματικά το κόμμα του, έχουν το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. Η προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν από το παρελθόν, ο ένας από τη διακυβέρνηση Καραμανλή και ο άλλος από τα αμαρτήματα των κυβερνήσεων Σημίτη, δείχνει, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, ότι υπάρχει τουλάχιστον σύμπνοια και κοινή αντίληψη για μια γενικότερη εκκαθάριση των κομμάτων τους.
Πολλοί ήδη μιλάνε έως και για παρασκηνιακές συνεννοήσεις, παρ’ ότι κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει – μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο ενδείξεις. Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν χρειάζεται πολλά για να καταλάβει κάποιος το παιχνίδι συνεννόησης που παίζεται στο πλαίσιο των έντονων διεργασιών και εξελίξεων που προμηνύονται λόγω και της οικονομικής κρίσης.
Παπανδρέου και Σαμαράς προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ακόμη και προσπάθειες εξωθεσμικών ή παραθεσμικών κινήσεων και γι’ αυτό μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι υπάρχει συναντίληψη σε θέματα αυτοκάθαρσης, κυρίως σ’ ό,τι αφορά την απαλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων από τα ενδοκομματικά βαρίδια που τα κρατάνε πίσω και αποτελούν τροχοπέδη. Παρά τη δημόσια αντιδικία τους και τα συνεχή πυρά, ο στόχος είναι κοινός: ξεκαθάρισμα λογαριασμών, όπως γίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Στη Ν.Δ. υπάρχει αναταραχή για τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, αλλά και τη διατυπωμένη πρόθεση του Σαμαρά να καθαρίσει οριστικά με τα «βαρίδια του παρελθόντος», στάση που δημιούργησε ρήγμα με τον Κώστα Καραμανλή.
Από την άλλη, θερμό επεισόδιο υπήρξε μεταξύ κυβέρνησης και Κώστα Σημίτη, αφού ο Παπανδρέου θέλει σαφείς αποστάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι σημιτικοί εξοργίστηκαν με την κίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή να μοιράσει μια επιστολή του Χ. Καστανίδη, επί κυβερνήσεων Σημίτη, με την οποία αναφερόταν σε θέματα διαφθοράς. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε αυτό, αναρωτιόντουσαν... ρητορικά συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.
-Ο Πεταλωτής, με μια απρόβλεπτη κίνηση, μοίρασε την επιστολή παραίτησης του Καστανίδη από τη θέση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών το... 1997 (!) εξοργίζοντας τους σημιτικούς.
-Από την άλλη πλευρά, στη Ρηγίλλης επέλεγαν να συντηρούν το μέτωπο με τον Καραμανλή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας, κατόπιν εντολής του Σαμαρά, ζήτησε την παράταση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι.
Οι καραμανλικοί, όπως ήταν αναμενόμενο, εξοργίστηκαν θεωρώντας ότι με αυτήν την κίνηση άνοιγε πάλι το θέμα της κλήσης για κατάθεση του Καραμανλή, ανεξάρτητα από το εάν τελικά δεν θα παραστεί. Η φασαρία έγινε και, όσο συνεχίζονται οι εργασίες της επιτροπής, συντηρείται και ο θόρυβος γύρω από τους πιο στενούς συνεργάτες του Καραμανλή όταν ήταν πρωθυπουργός, τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Αγγέλου.
Οι καραμανλικοί βουλευτές θεωρούν ότι με τις κινήσεις του ο Σαμαράς αφήνει εκτεθειμένο τον Καραμανλή στις επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που χαρακτηρίζουν αλλοπρόσαλλη την τακτική του προέδρου της Ν.Δ. Πέρα όμως από την πρώτη αντίδραση οργής, υπάρχουν και οι δεύτερες σκέψεις, οι οποίες συγκλίνουν στο ενδεχόμενο να υπάρχει συνεννόηση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ για να καθαρίσουν οι δυο αρχηγοί με το παρελθόν.
Δεν είναι τυχαίο ότι το καραμανλαίικο αποφάσισε να κάνει διαρροή στο «Βήμα» την Κυριακή, που είχε στην πρώτη σελίδα μήνυμα Καραμανλή προς τον Σαμαρά, με τίτλο «Αντώνη μην προκαλείς την τύχη σου». Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα που ενίσχυαν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα με τον Καραμανλή, ενώ την Τρίτη η «Καθημερινή» είχε ρεπορτάζ με διαρροή από τη Ρηγίλλης ότι η απόφαση για την παράταση των εργασιών της εξεταστικής για το Βατοπέδι ήταν προϊόν σύσκεψης με τα μέλη της επιτροπής.
Κάτι όμως που δεν έγινε, αφού, μόλις άρχισε η σύσκεψη, ήταν προαποφασισμένο τι θα γίνει, καθώς η παράταση ήταν προσωπική απόφαση του Σαμαρά, ο οποίος τη συζήτησε με τον δικηγόρο και νομικό σύμβουλό του Τάκη Μπαλτάκο, μια εξέλιξη που οι καραμανλικοί πληροφορήθηκαν χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι.
Θα... μιλήσει;
Ο Σαμαράς πιέζει τον Καραμανλή να μιλήσει για να τον διευκολύνει, αλλά ο τέως πρωθυπουργός δεν το κάνει, προκαλώντας ενόχληση στη Ρηγίλλης. Ο Καραμανλής σκέπτεται να σπάσει τη σιωπή του και να επιλέξει ένα θεσμικό βήμα για να μιλήσει: ή τη Βουλή ή το συνέδριο του κόμματος, τη δεύτερη επιλογή όμως... την τρέμει η Ρηγίλλης.
Η διαρροή αυτή είναι ουσιαστικά απειλή των καραμανλικών, αφού, εάν ο Καραμανλής μιλήσει στο συνέδριο, θα χαλάσει όλη τη φιέστα του Σαμαρά και όλοι θα συζητάνε την αντιπαράθεση του τέως και του νυν προέδρου της Ν.Δ. Ο Καραμανλής ουσιαστικά επιζητεί στήριξη της πενταετίας και ο Σαμαράς με τις κινήσεις του για την εξεταστική μοιάζει να θέλει να τον έχει σε ομηρεία, αναγκάζοντας τους καραμανλικούς να λένε ευθέως στο παρασκήνιο ότι μπορεί να παίζει και το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να μπορούν να το τεκμηριώσουν.
Αποκαθήλωση καραμανλικών
Οι εσωκομματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής για την ανάδειξη νέων προέδρων τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών ανέδειξε την αποκαθήλωση των καραμανλικών, παρ’ ότι η Ρηγίλλης τονίζει απλώς ότι έγινε ανανέωση.
Στο παρασκήνιο διαμορφώνονται συνθήκες μετωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στους σαμαρικούς της Ν.Δ. και την ομάδα των καραμανλικών, με τις «ευλογίες» της Ρηγίλλης, που δεν δείχνει πλέον καμία διάθεση να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή.
Ενδεικτική ήταν η προχθεσινή στάση του Μιχαλολιάκου, στενού συνεργάτη του Σαμαρά, που έριξε καρφιά κατά του Καραμανλή, τον οποίο κατηγόρησε ότι αβγάτισε τη διαφθορά και τον συνέκρινε με τον Παπανδρέου λέγοντας: «Η καλύτερη μέρα του Γιώργου Παπανδρέου ήταν όταν είπε στον Κώστα Καραμανλή “έλα να ματώσουμε” και δεν έγινε. Θα έπρεπε να είχε γίνει ανάποδα...».
Ουσιαστικά το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις της Ρηγίλλης με την ομάδα των καραμανλικών ήλθε μετά την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να δείξει αμέσως την πόρτα της εξόδου και στους Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσόπουλο, αλλά και με το αίτημα να κλητευθεί από εξεταστική επιτροπή για τη Siemens ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κάτι που θα σήμαινε και κλήτευση Καραμανλή για το Βατοπέδι.
Μπορεί αυτή η εξέλιξη να αποφεύχθηκε στο πλαίσιο της εξεταστικής για το Βατοπέδι με τη μη κλήτευση Καραμανλή, αλλά είναι προφανές ότι ο Σαμαράς έχει αποφασίσει να «διαγράψει» την περίοδο Καραμανλή, κάτι που φάνηκε από την κίνησή του να εκπαραθυρώσει από το κόμμα Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο ρίχνοντας μια έμμεση βολή στον Καραμανλή για τον τρόπο με τον οποίο είχε εκείνος αντιμετωπίσει όσους κατηγορήθηκαν ή πρωταγωνίστησαν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις.
Πρόσωπα που κινούνται στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού εμφανίζονται εκνευρισμένα και λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι «οι κινήσεις Σαμαρά μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού και των υποστηρικτών του».
Στο θέμα παρενέβη και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι θα πρέπει να καταθέσουν στις εξεταστικές επιτροπές, εφόσον χρειαστεί, οι Σημίτης και Καραμανλής. Η Μπακογιάννη, διαβλέποντας το ρήγμα στις σχέσεις του Καραµανλή µε τη Ρηγίλλης, ενίσχυσε το πιεστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τον Καραµανλή, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαµάνης.
Τρώει Σιούφα και Παυλόπουλο;
Καθ’ οδόν προς το συνέδριο του κόμματος (25-27 Ιουνίου), ο Σαμαράς ετοιμάζει νέες «εκκαθαρίσεις» στελεχών που συνδέθηκαν με τη διακυβέρνηση Καραμανλή και «πλήγωσαν την παράταξη», όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Κομματικές πηγές διαμηνύουν ότι μετά το συνέδριο για το κόμμα «θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς “βαρίδια” και εξαρτήσεις». Ουσιαστικά δηλαδή ανοίγει νέος κύκλος «καρατομήσεων», με στρατηγικό στόχο, όταν φτάσει η Ν.Δ. στο συνέδριο, να μπορεί ο πρόεδρός της να σηματοδοτήσει μια «επανεκκίνηση», η οποία θα την εισαγάγει «καθαρή» (έστω και εκλογικά... κουτσουρεμένη) στη νέα εποχή της κοινωνικής πτώχευσης και της έντονης – και ίσως ανεξέλεγκτης – κοινωνικής αναταραχής.
Ο Σαμαράς εμφανίζεται πλέον πεπεισμένος ότι πρέπει να απαλλαγεί από τα γαλάζια «βαρίδια», όπως τα χαρακτηρίζει, πριν από το συνέδριο του κόμματος (25-27 Ιουνίου), καθώς έχει καταλήξει πλέον ότι κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της Ν.Δ. περνά αναγκαστικά μέσα από την αποπομπή των στελεχών που «πλήγωσαν» την παράταξη.
Στην επίμαχη Επιτροπή Αξιολόγησης των στελεχών της Ν.Δ. θα συμμετάσχουν οι Ελ. Ζαγορίτης ως γραμματέας της Κ.Ε., Κων. Τασούλας ως γραμματέας της Κ.Ο. και η γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κων. Καραμανλής» Κωνσταντίνα Μπότσιου.
Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. ανέφεραν ότι στον κύκλο των «εκκαθαρίσεων» εντάσσονται κι άλλα στελέχη με θητεία στην κυβέρνηση Καραμανλή.
Ποιοι είναι αυτοί που θα βρεθούν εκτός σχεδίων για τις επόμενες εκλογές; Μέχρι και να βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων οι Σιούφας και Παυλόπουλος είναι πολύ πιθανό, με το πρόσχημα της θέσπισης ορίου ηλικίας για τους εκλογικούς συνδυασμούς.
Περίεργα παιχνίδια Μητσοτακικών
Παράλληλα με την κίνηση της Μπακογιάννη να πιέσει και αυτή τον Καραμανλή να μιλήσει στην εξεταστική, ο μετρ στην... ίντριγκα Καρατζαφέρης, στενός φίλος της Οικογένειας Μητσοτάκη, ανέλαβε τη βρόμικη δουλειά να επιτεθεί στον Σαμαρά προσπαθώντας να τον εμπλέξει στην υπόθεση της Siemens, με αποτέλεσμα η Ρηγίλλης να μιλάει για «μεθοδευμένη επίθεση».
Στο σαμαραίικο εκτιμούσαν ότι η επίθεση θα κλιμακωθεί, ενώ τη συνέδεαν και με τους σχεδιασμούς της Οικογένειας. «Ο κ. Σαμαράς αναφέρεται μέσα στις λίστες της Siemens. Είναι ξεκάθαρο...» υποστήριξε ο Καρατζαφέρης (στον Αθήνα 9,84) και πρόσθεσε:
«Στα τηλεφωνήματα, στα ραντεβού κ.λπ., που έλεγε η γραμματέας του ότι είχε επικοινωνία με τον κ. Χριστοφοράκο. Η θέση του κ. Σαμαρά είναι ότι ενδιαφερόταν για την προώθηση ενός συγγενικού του προσώπου με διευθυντική θέση στη Siemens, ο οποίος ήθελε μια καλύτερη θέση και αυτό είναι θεμιτό, δεκτό.
Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει η λίστα των δώρων του κ. Χριστοφοράκου, που χωρίζεται σε κάποιες κατηγορίες... Μέσα σε αυτές αναφέρεται και ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης. Ο κ. Σαμαράς είχε σχέσεις. Τώρα, το τι είδους σχέσεις μπορεί να είχε, εάν είναι αλήθεια αυτά τα οποία λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι με κεφάλαια της Siemens έγινε η ανατροπή του 1993, αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί και δεν έχουν τύχει και κάποιας διερεύνησης...».
Την ίδια ημέρα, όλως... συμπτωματικώς, πήγε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ογκώδης δικογραφία που αναφέρεται στον πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη, στενό φίλο της Μπακογιάννη και έτοιμο να την κάνει από το κόμμα, ο οποίος επιπλέον συνδέεται φιλικά και με τον Καρατζαφέρη.
Εάν προκύψουν στοιχεία για τον Κιλτίδη, τότε θα μεταφερθεί από τη λίστα αυτών που βαρύνονται μόνο με πολιτικές ευθύνες στο σκάνδαλο Βατοπεδίου και θα τοποθετηθεί δίπλα στους Ρουσόπουλο, Μπασιάκο, Κοντό, Δούκα και Βουλγαράκη, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθούν σε περαιτέρω έρευνα από προανακριτική επιτροπή. Ο Κιλτίδης μιλάει για σχέδιο και οι ντορικοί μιλάνε ανοικτά πλέον για υπόγεια σχέση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Η Ρηγίλλης όμως δεν έμεινε εκεί, αλλά πέρασε στην αντεπίθεση μέσω του blog antinews.gr, που παίζει τον ρόλο του κομματικού προπαγανδιστή της Ν.Δ., και επιχείρησε να συνδέσει την ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα με τη Siemens.
«...Κοιτάξτε τώρα να δείτε πώς τα φέρνουν η άτιμη η ζωή και η ατζέντα του Χριστοφοράκου. Ποιος από το πρώην στενό περιβάλλον του Μητσοτάκη και σήμερα του στενού περιβάλλοντος Καρατζαφέρη συναντούσε εκείνη την εποχή τον κ. Χριστοφοράκο, πάντα σύμφωνα με την ατζέντα του; Η κ. Νίκη Τζαβέλλα, για την οποία, όπως λέγεται, υπάρχουν δεκάδες καταγραφές στην ατζέντα... Τι ήταν εκείνη την εποχή η κ. Τζαβέλλα; Κορυφαία σύμβουλος στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ του Σωκράτη Κόκκαλη και αντιπρόεδρος του ιδρύματος Κόκκαλη! Διατηρούσε επίσης πολύ στενές σχέσεις με τον Τύπο της Ν.Δ. και ιδιαίτερα τον “Ελεύθερο Τύπο”, που πολύ εξόργιζε τότε τον Καραμανλή...
Προηγουμένως η κυρία Τζαβέλλα υπήρξε διοικητής του ΟΑΕΔ την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη 1990-1993, επίσης διετέλεσε σύμβουλος του τότε υπουργού Οικονομικών κυρίου Μάνου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρεται στο antinews.
Τίποτε όμως δεν τελειώνει εδώ. Σίγουρα θα έχουμε και συνέχεια, εάν γίνει δεκτό να καταθέσει για τη Siemens ο Μητσοτάκης, όπως είπε προχθές η Μπακογιάννη, η οποία υπενθύμισε την επιθυμία του να μιλήσει.
topontiki