του Γ. Ι. Σκλαβούνου
Τώρα που κερδήθηκε η μάχη σε επίπεδο Βουλής. Τώρα που νομοθετήθηκε η απαίτηση της κοινωνίας να προχωρήσουμε στον ένα δήμο ανά Νησί, ήλθε η ώρα να προετοιμάσουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση και εφαρμογή του Καλλικράτη.
Το ζητούμενο με τον ένα Δήμο δεν είναι απλά διοικητική μεταρρύθμιση. Ο τόπος χρειάζεται αναγέννηση. Χρειάζεται ριζική ρήξη με ότι γέννησε τη σημερινή κρίση και παρακμή.
Χρειάζεται ψυχολογία ενεργοποίησης όλων των δυνάμεων του τόπου.
Χρειάζεται αναγεννητική νοοτροπία, νέο ήθος αφοσίωσης στην εργασία, νέο ήθος συνεργασίας με ανθρώπους και φορείς
Το ζητούμενο δεν είναι η αναδιάταξη τοπικών μηχανισμών Νομής της Εξουσίας, αλλά η συγκρότηση μιάς τοπικής ΗΓΕΣΙΑΣ ικανής να εμπνεύσει και να εδραιώσει την αναγέννηση όλων των θεσμών συμμετοχής , να αναγεννήσει το συμμετοχικό μας πολιτισμό. Να εδραιώσει τον υπεύθυνο συμμετοχικό , δημοκρατικό σχεδιασμό-προγραμματισμό και διάλογο.
Να εμπνεύσει, όχι να επιβάλλει ,τη διαφάνεια , τη λογοδοσία, τον απολογισμό σε όλα τα επίπεδα, ως χρέος και ως μέσο και σκοπό, στη λειτουργία και τη Διοίκηση των ..των φορέων. Ικανής να αξιοποιεί, να συνθέτει να εναρμονίζει τις διαφορές, όχι να τις καταπνίγει, να τις φιμώνει ,να τις μετατρέπει σε μόνιμη σύγκρουση.
Σε αυτή τη προσπάθεια θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι χωρίς εξαίρεση, χωρίς μεμψιμοιρίες, χωρίς υπεκφυγές και κούφια ιδεολογήματα.
Οι καιροί δεν είναι πια καιροί μεταρρυθμίσεων.
Είναι καιροί αναγέννησης ή καταστροφής ;
Η καθολική ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ συμμετοχή είναι ΧΡΕΟΣ.
Κάθε φορέας, κάθε οργανωμένη επιστημονική, επαγγελματική, δύναμη , κάθε πολιτικός φορέας, πρέπει να διεκδικήσει , να περάσει στα ψηφοδέλτια ότι ΚΑΛΥΤΕΡΟ ,ότι Αξιολογότερο, ότι Καθαρότερο, έχει στις τάξεις του.
Τα πολιτικά κόμματα έχουν χρέος έστω τη τελευταία στιγμή, μπροστά στη καθολική κρίση που διέρχεται η κοινωνία μας να κάνουν το αναγκαίο.
Άλμα υπέρβασης, που απαιτούν οι καιροί.
Να ξεπεράσουν αυτό που είναι σήμερα και να προσφέρουν αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος, η κοινωνία, και η οικονομία. Να μας δώσουν όχι απλά και μονοδιάστατα ψηφοδέλτια, υποτιθέμενης κομματικής νίκης, αλλά ψηφοδέλτια αριστοποίησης της κομματικής προσφοράς στο τόπο .Αν η νίκη δεν διασφαλίζει και προσφορά τότε είναι Πύρρειος νίκη για το κόμμα και ζημιά για τον τόπο. Αυτό το σενάριο ζούμε χρόνια τώρα.
Το τι και πόθεν εσχες
Αυτό είναι το ελάχιστο που πρέπει να απαιτηθεί για όλους του υποψήφιους σε όλα τα κόμματα με κοινή συμφωνία.
Ένα μίνιμουμ πρόγραμμα κοινής αποδοχής με σαφείς προτεραιότητες μπορεί να αποτελέσει στόχο της προεκλογικής περιόδου.
Όμως το ξεκίνημα για το πέρασμα σε ΕΝΑ ΔΗΜΟ, πρέπει να αρχίσει από τώρα.
Χρέος των υφισταμένων δημοτικών Αρχών και αρχόντων, πλειοψηφίας και μειοψηφίας, είναι να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη προετοιμασία του Δήμου τους για το πέρασμα στο νέο, υπό δημιουργία Δήμο. Πριν αρχίσει ο διάλογος για τα ψηφοδέλτια,ας αρχίσει ο δημόσιος διάλογος για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο πού πρέπει να ακολουθήσει ο νέος Δήμος.Ας αρχίσει ο διάλογος για την αξιοπιστία της τοπικής αυτοδιοίκησης και τι πρέπει να γίνει ώστε το νέο ξεκ΄΄ινημα να μην κουβαλάει τις αμαρτίες τουπερελθόντος.Τι πρέπει να γίνει για την αριστοποίηση των εσόδων,τη διαφάνεια,τον περιορισμό της σπατάλης,για την αξιοποίηση της τεράστειας δημόσιας και δημοτικής περιουσίαςγια την αναπτυξιακή στρατηγική του νέου Δήμου.Για την εδραίωση σχέσεων εκτίμησης,σεβασμού και εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και τις Δημοτικές υπηρεσιες τον πολίτη και τις Δημοτικές αρχές.
Η Απογραφή της Πραγματικότητας
Η πλήρης απογραφή της πραγματικότητας κάθε Δήμου, η καταγραφή του απασχολούμενου ανθρώπινου δυναμικού, οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις του κάθε Δήμου , τα εν εξελίξει έργα. Η κατάσταση των δικτύων και των υποδομών, η κατάσταση της οικονομίας, ιδιαίτερα στους δύο βασικούς τομείς, αγροτικό και τουριστικό.
Πριν προχωρήσουμε στην όποια εκλογική περίοδο πρέπει η Κερκυραϊκή κοινωνία να γνωρίζει .Για να προχωρήσουμε σε μια νέα αρχή διαφάνειας θα πρέπει το πέρασμα από το χθες, στο αύριο, να γίνει με διαφάνεια. Πρέπει να γνωρίσουμε ποιοι και πόσοι Δήμοι έχουν προχωρήσει στο Διπλογραφικό σύστημα, ποιοι όχι.
Πόσο χρόνο χρειάζεται για την οργανική ενοποίηση της κατακερματισμένης τοπικής μας αυτοδιοίκησης; Ποια η πραγματική κατάσταση κάθε Δήμου.
Η ΤΕΔΚ ως μοχλός προετοιμασίας
Η ΤΕΔΚ μπορεί και πρέπει ,να λειτουργήσει ως μοχλός, ως δύναμη, ως μηχανισμός προετοιμασίας για το πέρασμα στον ένα Δήμο. Ως τοπική κοινωνία δεν δικαιούμαστε να χάνουμε χρόνο.
Η αριστοποίηση των αποτελεσμάτων του ενός Δήμου θα καταστεί πραγματικότητα στο βαθμό που δεν αφήνουμε τα πράγματα στη τύχη τους και στο καιρό.
Μια πραγματική παράδοση προϋποθέτει ακριβή καταγραφή. Ο Νέος Δήμος θα μπορέσει να περάσει στην ανάληψη της ιστορικής του ευθύνης, να λειτουργήσει αναπτυξιακά αν του δώσουμε την ευκαιρία. Αν δεν ελαχιστοποιήσουμε το χρόνο προσαρμογής, αν δεν το παγιδέψουμε από το ξεκίνημά του.
Τοπικό Σύμφωνο Ανάπτυξης.
Η αδήριτη ανάγκη για ένα τοπικό Σύμφωνο ανάπτυξης, για ένα τοπικό κοινωνικό συμβόλαιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο όλων των τοπικών πολιτικών δυνάμεων, όλων των οργανωμένων φορέων κοινωνίας και οικονομίας.
Το παλαιό τροπάρι ότι για όλα φταίει το Αθηνοκεντρικό κράτος συνήθως συνοδεύεται με την ανάθεση σε αυτό το κράτος και κάθε ελπίδας και κάθε προσμονής.
Αύτή η ανάθεση ουσιαστικά σημαίνει άρνηση να αναλάβουμε σε τοπικό επίπεδο τις ευθύνες που μας ανήκουν.
Υπάρχει τοπική οικονομική ηγεσία; Ποια πρόταση έχει για τη τοπική ανασυγκρότηση;
Υπάρχει τοπική πνευματική ηγεσία; Ποια πρόταση έχει για την αναγέννηση της πολιτικής ζωής και ηγεσίας, για την ανασυγκρότηση των θεσμών;
Υπάρχει πολιτική ηγεσία , ποια πρόταση έχει για την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας;
Ο πραγματικός αναπτυξιακός διάλογος δέσμευσης, ο διάλογος μέσα από τη ΠΡΑΞΗ μπορεί να καταστεί η Λυδία Λίθος όπου θα αποδεικνύεται η βούληση αλλά και η δυνατότητα του κάθε φορέα, επαγγελματικού, επιστημονικού, πολιτιστικού πολιτικού, να προσφέρει κάτι για την έξοδο από τη κρίση.
Έξοδο από τη κρίση μιας τοπικής Οικονομίας δεν μπορεί να υπάρχει
- με το πόλεμο όλων εναντίον όλων
- με ανυπαρξία συνεργασίας μεταξύ φορέων, κλάδων, τομέων,μιας τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Τοπικός Συλλογικός Νους
===================
Καμία έξοδος από τη κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί αν οι τοπικές δυνάμεις, τα τοπικά συμφέροντα δεν την σχεδιάσουν δεν τη προγραμματίσουν, δεν δεσμευτούν να την υλοποιήσουν.
Χωρίς την ύπαρξη και λειτουργία ενός τοπικού συλλογικού Νου δεν μπορεί να υπάρξει τοπικός αναπτυξιακός σχεδιασμός-προγραμματισμός.
Είναι πια προφανές ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν μπορούν πια αν προχωρούν με υποτιθέμενο αυτόματο πιλότο.
Η κυρίαρχη η κατεστημένη πολιτική κουλτούρα της παντελούς έλλειψης συνεργασίας ,θεσμοθετημένου αναπτυξιακού διαλόγου, οδήγησε και οδηγήθηκε στη καταστροφική κατάρρευση του πολιτικού συστήματος. Στην αδυναμία ακόμα και να θάψουμε τα σκουπίδια μας.
Η κυρίαρχη, κατεστημένη, αντίληψη για τη τοπική ανάπτυξη για το τοπικό προγραμματισμό, οδήγησε στη σημερινή κρίση και παρακμή της τοπικής οικονομίας.
Ο ένας Δήμος αποτελεί πρόκληση για την ανάπτυξη ενός τοπικού Συλλογικού Νου, που θα λειτουργοί στο πλαίσιο ενός θεσμοθετημένου δημοκρατικού τοπικού αναπτυξιακού διαλόγου. Ενός διαλόγου που θα δεσμεύει όλους τους συμμετέχοντες στις αποφάσεις της εκάστοτε πλειοψηφίας αλλά θα διασφαλίζει το δικαίωμα και την πρόσβαση στα μέσα που θα επιτρέπουν στη μειοψηφία να γίνεται πλειοψηφία. Ο ένας Δήμος αποτελεί πρόκληση για τη διαμόρφωση ενός συμμετοχικού αναπτυξιακού μοντέλου, του συμμετοχικού μας πολιτισμού και των θεσμών συμμετοχής.
Αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα από τον τρόπο που θα πάμε στις εκλογές , το τρόπο που θα φτιάξουμε τις δημοτικές παρατάξεις το τρόπο που θα φτιάξουμε τα προγράμματα των παρατάξεων τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε τις παρατάξεις. Αν είναι ο ίδιος με αυτό που ακολουθήσαμε μέχρι χθες τότε και αυτή η προσπάθεια θα πάει χαμένη. Βέβαια ο κίνδυνος υπάρχει. Ακόμα και στη κόλαση που ζούμε ο καθένας θα κάνει ότι νομίζει ότι τον βολεύει, ότι έκανε πάντα. Όσοι και όποιοι μαγειρεύουν το Καλλικράτη, στα τσουκάλια και τις κουζίνες του χθες, εγκληματούν.
Ο τόπος δεν αντέχει άλλα παιχνίδια μικροφιλοδοξιών και ιδιοτέλειες.
Πριν είναι πολύ αργά, ας ετοιμαστούμε για τους δυσκολότερους καιρούς που έρχονται. Η αναπαραγωγή του χθες δεν θα επισύρει μόνο της ιστορίας την καταδικη αλλά και την οργή της κοινωνίας. Οφειλουμε στα παιδιά μας κάτι πολύ καλύτερο από ότι τους δίνουμε.Μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’αυτό το χρέος.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου