Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Παπανδρέου: "Θα μας πάρουν με τις πέτρες"

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=527908 

"Αν δεν λάβουμε μέτρα για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες", τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Απαντώντας σε ερώτηση του Αντ. Σαμαρά, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι πρέπει όλοι να "αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα ριζικά, να καταρρίψουμε την ακραία λογική ότι φταίνε οι 300 της βουλής". "Επίμονη είναι η απαίτησή μας για διαφάνεια στη χώρα και για τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων διαφθοράς", πρόσθεσε.
"Απαίτησή μας ήταν να διαλευκανθεί η υπόθεση των ομολόγων, αλλά δική σας απάντηση ήταν να απολύσετε τον έναν άνθρωπο που είχε αναλάβει τη διερεύνηση, τον κ. Ζορμπά", σημείωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να βοηθήσει "να ξεκαθαρίσουν αυτές οι τεράστιες πληγές που αφήσατε πίσω σας για να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα στη χώρα".
Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις Σαμαρά σχετικά με την υπόθεση του διακανονισμού των ομολόγων, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι διαδικασίες δρομολογήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος επί κυβερνήσεως ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να ρυθμιστούν οι χρηματιστηριακές αγορές, υπογραμμίζοντας: "Οι πρωτοβουλίες αυτές δρομολογήθηκαν από την Ελλάδα, μας κατηγορείτε για ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, όταν τόσα χρόνια δεν πήρατε καμία σχετική πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο".
Ο κ. Σαμαράς, κινούμενος σε χαμηλούς τόνους, έκανε λόγο για ασυγχώρητο λάθος της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος διακανονισμού ξεκίνησε τον Οκτώβριο. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι δεν είναι αυτή η βασική αιτία για την κατάσταση της οικονομίας.
Για "κομματική", "αμυντική" και "εκτός θέματος" απάντηση του πρωθυπουργού έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ και γνωστοποίησε ότι σε λίγες μέρες η ΝΔ "θα παρουσιάσει και πάλι ολοκληρωμένη πρόταση για το ευρύτερο ζήτημα της οικονομίας, της ανάγκης για ανάταξη, δηλαδή του δικαιώματος της προοπτικής για ανάπτυξη, με συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς τη μόνιμη προσφυγή στο χθες, αλλά πάντοτε παρακολουθώντας τις εξελίξεις του σήμερα".
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε ότι δεν μπορεί ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας να εμφανίζεται τραυματισμένος από το πολιτικό σύστημα αυτή τη στιγμή. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε να κληθεί ο κ Προβόπουλος στην επιτροπή Θεσμών για να επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του. Κατ' αρχήν θετικός ο Γ. Παπανδρέου, τόνισε ότι το ζήτημα αυτό είναι στην ευχέρεια της Επιτροπής.
Περί ακρίβειας
"Η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση του ελέγχου της αγοράς και θα κάνει και άλλες στο μέλλον. Χωρίς ωστόσο ισχυρό καταναλωτικό κίνημα και με τη χώρα στην επιτήρηση, κληρονομιά της Νέας Δημοκρατίας, οι υπουργοί δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ακρίβειας", ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για τις "ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις" που παρατηρούνται.
Ο Aλέξης Τσίπρας είπε ότι μειώνονται οι μισθοί αλλά ανεβαίνουν οι τιμές των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης. Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, είπε ότι "τώρα πωλείται και η επίπλωση του σπιτιού".
"Είστε πρωθυπουργός οκτώ μήνες και δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση του καταναλωτικού κινήματος, αλλά υπάρχει και μία κυβέρνηση που αναλώνει πολλά για την επικοινωνία και λίγα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων", συμπλήρωσε.
"Εμείς ήρθαμε για αλλαγές. Και ήταν το πρώτο που είπα στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο- ότι είμαστε αντεξουσιαστές στην εξουσία" ανταπάντησε ο πρωθυπουργός. "Βρήκαμε μια κατάσταση με τη χώρα σε επιτήρηση - γι’ αυτό οι αγορές είχαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν".
"Φύγετε από τις εύκολες επαναστατικές κουβέντες και ελάτε στην πραγματική μάχη που δίνει αυτή η κυβέρνηση - και θα τα καταφέρει", κατέληξε.