Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ν.Ε ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Επιστολή προς τον Υπουργό και Υφυπουργό του Υπουργείου Υποδομών για το πρόβλημα της στατικότητας κατοικιών στην Κουλίνα


H Νομαρχιακή οργάνωση του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας έχει γίνει δέκτης του απόλυτα εύλογου αιτήματος των κατοίκων-ενοίκων των Εργατικών πολυκατοικιών στην περιοχή Κουλίνες Κέρκυρας.
Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων κατοικιών έχουν αμφισβητήσει την στατική επάρκεια των κτιρίων, λόγω “λανθασμένης χρήσης υλικών κατασκευής” όπως ισχυρίζονται και έχουν στα χέρια τους γνωμοδοτήσεις από έγκυρους επιστήμονες, όπως είναι του κ. Γ. Μπατή καθηγητή ΕΜΠ στη Σχολή Χημικών Μηχανικών στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών.

Η δικαστική ωστόσο διαδικασία με αντίδικο τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας δεν δικαίωσε τους αιτούντες κατοίκους (ίσως διότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο της διεξαγωγής της δικαστικής διαδικασίας οι κάτοικοι δεν είχαν -κατά τον ισχυρισμό τους- τα επιπλέον στοιχεία ώστε να τεκμηριώσουν τις δικές τους θέσεις και απόψεις όπως επί παραδείγματι την (μεταγενέστερη) γνωμάτευση της Πολεοδομίας Κέρκυρας η οποία βεβαιώνει ότι υπάρχει πρόβλημα στατικότητας των συγκεκριμένων κτιρίων.

Είναι βέβαιον, κατά την δική μας θεώρηση, ότι η δικαστική διαδικασία επιτελέστηκε με όλους τους δικανικούς όρους που ορίζει η νομική επιστήμη.

Όμως η ουσία του προβλήματος εξακολουθεί να παραμένει κυρίαρχη:

Είναι ασφαλή τα οικήματά τους;

Θεωρούμε ότι το Υπουργείο σας, το οποίο είναι αρμόδιο για θέματα στατικής επάρκειας και αντισεισμικότητας των κτιρίων, θα πρέπει να διερευνήσει άμεσα και αντικειμενικά το ερώτημα και την αμφιβολία αυτή, δηλαδή της ασφαλούς κατοίκησης και διαμονής στις οικείες τους ενός μεγάλου αριθμού οικογενειών.

Προτείνουμε λοιπόν να οριστεί από το Υπουργείο Υποδομών μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων-τεχνικών, η οποία θα πραγματοποιήσει αυτοψία στα “προβληματικά” κτίρια των Εργατικών κατοικιών στην θέση Κουλίνα, Κέρκυρας και θα πιστοποιήσει την ασφάλεια ή μη των κτιρίων, με τρόπο που:

- είτε θα καθησυχάσει τους ενοίκους και θα τους εγγυηθεί την ασφαλή διαμονή τους στις κατοικίες τους,

- είτε θα διαπιστώσει τυχόν πραγματικά προβλήματα, ώστε οι κάτοικοι μέσω του φορέα τους (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) να αναζητήσουν ασφαλείς λύσεις για την κατοίκηση των οικογενειών αυτών.

Το κράτος και συγκεκριμένα το Υπουργείο σας, μετά τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνικές διαδικασίες θεωρούμε ότι έχει την υποχρέωση να απαντήσει υπεύθυνα και τελεσίδικα στους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής:

- ΝΑΙ, τα οικήματά σας είναι ασφαλή με τους κανόνες που το κράτος θέσπισε.

- ΟΧΙ, τα οικήματά σας δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας που το κράτος έχει θεσπίσει.

Το αίτημα είναι απολύτως λογικό και το κράτος έχει την απόλυτη υποχρέωση να απαντήσει.

Ελπίζουμε να αντιμετωπίσετε με προτεραιότητα και κατανόηση το κοινωνικό αυτό πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια ένα μεγάλο αριθμό εργατικών οικογενειών της Κέρκυρας.

Με τιμή
ΜΠΟΥΚΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΑ ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ