Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

«Οι Ευρωπαίοι να εμπνευσθούν από την Ελλάδα»


Οι Ευρωπαίοι θα έκαναν καλύτερα να εμπνευσθούν από την Ελλάδα μάλλον, παρά από τη Γερμανία, για να περιορίσουν τα ελλείμματά τους, υποστηρίζει την Τετάρτη η γερμανική οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ, μετά την ανακοίνωση από το Βερολίνο ενός σχεδίου περικοπών που αμφισβητείται έντονα.
«Οι Ευρωπαίοι μπορούν να μάθουν σήμερα, όχι από τη Γερμανία, αλλά από την Ελλάδα, πώς γίνεται η σταθεροποίηση ενός προϋπολογισμού», αναφέρεται σε κύριο άρθρο της εφημερίδας.
Όμως το ο Βερολίνο είχε γίνει ο απόστολος της δημοσιονομικής λιτότητας προς τους ευρωπαίους εταίρους του, υπενθυμίζει η εφημερίδα, και προσθέτει ότι και η Ελλάδα επικρινόταν έντονα επί μήνες στη Γερμανία, με μερικούς βουλευτές να φτάνουν μέχρι να προτείνουν να πουλήσει η χώρα νησιά για να γεμίσει τα ταμεία της.
Το σχέδιο οικονομιών που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την κυβέρνηση της Άγγελας Μέρκελ απογοήτευσε τους φιλελεύθερους κύκλους, που το κρίνουν ανεπαρκές, και προκάλεσε το θυμό της αριστεράς και των συνδικάτων, που το θεωρούν άδικο.
Η Αθήνα από την πλευρά της υιοθέτησε ένα δραστικό σχέδιο δημοσιονομικών περικοπών, αναγκαία προϋπόθεση για να λάβει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα «έχει το θάρρος να βάλει τέλος στις αναποτελεσματικές δομές του κρατικού μηχανισμού και να απαιτήσει έτσι επώδυνες περικοπές από την ίδια την εκλογική πελατεία της. Δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο για το συνασπισμό» που βρίσκεται στην κυβέρνηση στο Βερολίνο, εκτιμά ακόμη η Handelsblatt.  
ant1