Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ανοίγουν οι λογαριασμοί δέκα υπουργών

http://public.blu.livefilestore.com/y1py8Ftm_DBJRliKqNQRSigzbmzsUkeXGGzcqVAlBG0WJYHMjaydOtZJZ3sREd3xCTpIIGrwv6qpEXQ3PT3_OEVrA?PARTNER=WRITER 
 
Δέκα πρώην υπουργοί του ΠαΣοΚ και της ΝΔ θα κληθούν από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens να ανοίξουν οικειοθελώς τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, καθώς και εκείνους των μελών των οικογενειών τους. Επειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ των στελεχών των δύο κομμάτων που έχουν επιφορτιστεί να συντάξουν τη λίστα των υπουργών (κ. Α. Μακρυπίδης από το ΠαΣοΚ και κ. Κ. Τζαβάρας από τη ΝΔ), συμφωνήθηκε να ανοίξουν οι λογαριασμοί κατ΄ αρχάς των εξής 10 πρώην υπουργών: των κκ. Αν. Μαντέλη, Α. Τσοχατζόπουλου, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη και Χρ. Βερελή από το ΠαΣοΚ και των κκ. Γ. Βουλγαράκη , Μ. Λιάπη, Γ. Αλογοσκούφη, Β. Πολύδωρα και Χρ. Μαρκογιαννάκη (ως αναπληρωτή υπουργού) από τη ΝΔ.

Τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα θα λάβουν σχετικές προσωπικές επιστολές από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα τους ζητεί να ανοίξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ώστε να γίνει έλεγχος σε σύγκριση με τις κινήσεις ύποπτων εμβασμάτων συγκεκριμένων ποσών που διακινήθηκαν σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Θα πληροφορούνται δε ότι, αν δεν δεχθούν να ανοίξουν οι ίδιοι τους λογαριασμούς τους, θα κινείται η προβλεπόμενη δικαστική διαδικασία. Πάντως η λίστα δεν έχει κλείσει, όπως διαβεβαιώνουν και τα δύο κόμματα, και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εμπλουτιστεί καθώς η συμφωνία των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής προβλέπει και υφυπουργούς οι οποίοι εμπλέκονται στην υπογραφή και στην υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Δημοσίου και Siemens, καθώς και των τροποποιητικών συμβάσεών τους (περίοδος 1997-2006).

Ο κ. Τζαβάρας σχολίασε πως «το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα δεν προδικάζει πορισματική διαπίστωση που να τους εμπλέκει στο σκάνδαλο, ούτε καμία ύποπτη σχέση», ενώ ο όλος χειρισμός προκάλεσε τις αντιδράσεις της Αριστεράς. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αθ. Παφίλης δήλωσε ότι «ναι μεν αποφασίστηκαν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ζητηθεί ο έλεγχος των λογαριασμών, αλλά δεν υπάρχει οριστική απόφαση για τα συγκεκριμένα πρόσωπα» . Στο ίδιο μήκος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «ο κατάλογος των ονομάτων που κυκλοφόρησε αποτελεί αυθαίρετη ενέργεια των δύο μεγαλύτερων κομμάτων».

Χθες εξάλλου η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Βασιλική Τσόνογλου προσκόμισε στην Επιτροπή εσωτερικό ενημερωτικό έγγραφο της Siemens με υπογραφή του Μ. Χριστοφοράκου, στο οποίο εμφανίζονται οι τότε (Αύγουστος του 2004) υπουργοί Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης και Μεταφορών Επικοινωνιών κ. Μ. Λιάπης να χαρακτηρίζουν αξιόπιστη την εταιρεία και καταλύτη για την επίλυση προβλημάτων όσον αφορά το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 30 Αυγούστου 2004, περιλαμβάνεται στην έκθεση της Debevoise και φέρεται να επισημαίνεται σε αυτό η θετική τοποθέτηση των δύο υπουργών υπέρ της συνεργασίας με τη Siemens, ενώ- σύμφωνα πάντα με την κυρία Τσόνογλου- φέρονται να άφηναν εμμέσως να διαφανεί ότι είχαν διασφαλισμένη ελευθερία κινήσεων ως μέλη της τότε κυβέρνησης για τον χειρισμό της υπόθεσης.

Τέλος, επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκη απέστειλε χθες ο δημοσιογράφος κ. Π. Τσίμας, ο οποίος αναφορικά με την εμπλοκή του ονόματός του είτε σε ταξίδια με τον Μ. Χριστοφοράκο είτε σε δώρα που ελάμβανε από τη Siemens στον ονομαστική του εορτή δηλώνει ότι διατηρούσε «φιλική, οικογενειακή σχέση» και ότι το «πλαίσιο της γνωριμίας και της σχέσης μαζί του ανάγεται σε χρόνο ανύποπτο και σε περιβάλλον άσχετο τόσο με την επαγγελματική μου ιδιότητα όσο και με τη δική του». «Ούτε με την εταιρεία Siemens είχα ποτέ καμία απολύτως σχέση, θεμιτή ή, πολύ περισσότερο, αθέμιτη» επισημαίνει ο κ. Τσίμας.