Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Η μάχη στις αιρετές Περιφέρειες


Στην περιφέρεια Αττικής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ την μεγάλη μάχη δίνουν για το χρίσμα δίνουν οι δυο εν ενεργεία Νομάρχες Αθήνας Γιάννης Σγουρός και Γιάννης Μίχας. Έχει ακουστεί και το όνομα του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Σε κάθε περίπτωση όμως την απόφαση για το ποιος θα είναι υποψήφιος θα την λάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Από τη Νέα Δημοκρατία επικρατέστερη θεωρείται η υποψηφιότητα του Άρη Σπηλιωτόπουλου ή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ τρόμο προκαλεί στη Ρηγίλλης, η εισήγηση που φέρεται να έχει γίνει στη Ντόρα Μπακογιάννη να διεκδικήσει ως ανεξάρτητη την Περιφέρεια Αττικής, γι’ αυτό και στη Ρηγίλλης προτρέπουν να τη διεκδικήσουν στελέχη που έχουν καλές σχέσεις με το περιβάλλον της. Στα υπόλοιπα κόμματα από το Συνασπισμό και το ΚΚΕ δεν υπάρχει καμία αντίδραση μέχρι στιγμής. Στο ΛΑΟΣ είναι πιθανή η υποψηφιότητα του Μάκη Βορίδη.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Ψωμιάδης με Μαγκριώτη ή Παπαδόπουλο
Η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια μετά την Αττική αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο για το ΠΑΣΟΚ. Ο Υφυπουργός υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης φέρεται μέχρι στιγμής ο επικρατέστερος αφού ήδη κάποιες κινήσεις του θυμίζουν «προεκλογικές», όμως δεν αποκλείεται η πιθανότητα να επιλεγεί ο πρώην - επί δύο θητείες- Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος θεωρείται ότι μπορεί αξιοπρεπώς να αντιμετωπίσει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, αφού γνωρίζει καλά την αυτοδιοίκηση παρά την οκταετή παραμονή του εκτός των πολιτικών δρώμενων. Ο νυν Νομάρχης και διεκδικητής της Προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Νοέμβριο, που έχει ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητα του έχει υψηλή δημοτικότητα και πάει καλά στις δημοσκοπήσεις ακόμη και εκτός Θεσσαλονίκης. Το κόμμα έχει δώσει ήδη τη στήριξη στο πρόσωπο του, έστω και ανεπίσημα. Παράλληλα, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του ΛΑΟΣ.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Από το ΠΑΣΟΚ την επιθυμία του να διεκδικήσει την περιφέρεια ανακοίνωσαν ο Παναγιώτης Σγουρίδης και ο Νομάρχης Ροδόπης Αρης Γιαννακίδης. Στον Εβρο ο Νίκος Ζαμπουνιδης ο οποίος ειναι ιδιαίτερα αγαπητός σε όλη την περιφερεια, ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Από τη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται βέβαιό ότι έχει επιλέξει τον Δημήτρη Σταμάτη, πρώην βουλευτή, πρώην περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης και στενός συνεργάτης του. Για Αντιπεριφερειάρχες ακούγονται τα ονόματα των Γιώργου Παυλίδη για αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Σταύρου Κελέτση για αντιπεριφερειάρχη Έβρου, του Θόδωρου Καλλιοντζή για αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και του Κώστα Ευμοιρίδη για αντιπεριφερειάρχη Δράμας. Η μειονότητα η οποία σκέφτεται σοβαρά το σενάριο να κατεβάσει δικό της υποψήφιο και ακούγεται το όνομα του Γκαλήπ Γκαλήπ.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Αθανασιάδης με Κασαπίδη

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος Περιφερειάρχης θα είναι ο Αλέκος Αθανασιάδης, νυν Βουλευτής ΠΑΣΟΚ με μεγάλη αποδοχή από όλη τη Δυτική Μακεδονία. Το χρίσμα ήθελε και ο Πάρις Κουκουλόπουλος. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, υποψηφιότητα έχει δηλώσει ο νυν Νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής όμως λόγω του βεβαρημένου κλίματος στη Νομαρχία Κοζάνης, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας προσανατολίζεται στην τοποθέτηση είτε του τομεάρχη και Βουλευτή, Γιώργου Κασαπίδη, είτε του νυν Δημάρχου Γρεβενών και στενού φίλου του Αντώνη Σαμαρά, Γιώργου Νούτσου.
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Παπατόλιας με Νάκο ή Κατσαρό.
Μεγάλη μάχη για το χρίσμα γίνεται ανάμεσα στον Φώτη Αλεξάκο Νομάρχη Καρδίτσας και τον Απόστολο Παπατόλια, Νομάρχης Μαγνησίας. Το χρίσμα διεκδικεί και η Λίτσα Λιακούλη από τη Λάρισα. Από τη ΝΔ υπάρχει το δίλημμα μεταξύ του Θανάση Νάκου, πρώην Υφυπουργού και του Λουκά Κατσαρού, σημερινού Νομάρχη Λάρισας για την θέση του υποψήφιου Περιφερειάρχη.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αργύρης από το ΠΑΣΟΚ, θολό τοπίο στη ΝΔ
Από το ΠΑΣΟΚ πιθανότατα να είναι υποψήφιος ο νυν Βουλευτής Ιωαννίνων, Βαγγέλης Αργύρης με πάρα πολλές πιθανότητες να κερδίσει την περιφέρεια σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Στη Νέα Δημοκρατία το τοπίο είναι θολο. Αυτοί που ενδιαφέρονται είναι ο βουλευτής Ιωαννίνων και πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλογιάννης, ο Αλέκος Καχριμάνης νυν νομάρχης Ιωαννίνων ο οποίος δήλωσε και επισήμως το ενδιαφέρον του, ο Γιώργος Παπαβασιλείου νυν νομάρχης Άρτας και Βασίλης Γιόγιακας, νυν νομάρχης Θεσπρωτίας, θεωρούνται οι επικρατέστεροι από τη Νέα Δημοκρατία.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Κατσικόπουλος με Νικολόπουλο
Στο ΠΑΣΟΚ η μάχη για το χρίσμα δίνεται ανάμεσα στον νυν Νομάρχη Αχαϊας, Δημήτρη Κατσικόπουλο και τον Νομαρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιο Σώκο. Από τη ΝΔ το τοπίο είναι θολό με πιθανότερο υποψήφιο τον Νίκο Νικολόπουλο, πρώην βουλευτής Αχαϊας και πιθανούς αντιπεριφερειάρχες τον Παναγιώτη Καββαδά, τον Παναγιώτη Αδρακτά, πρώην βουλευτή και τον Σπήλιο Λιβανό για αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Από το ΠΑΣΟΚ επικρατέστερος είναι ο Κλέαρχος Περγαντάς νυν Νομάρχης Βοιωτίας . Από τη ΝΔ επικρατέστερος είναι Θανάσης Γιαννόπουλος, πρώην υφυπουργός Υγείας. Επίσης οι Θύμιος Αλεξανδρής, μέλος της K.E. της N.Δ., Θανάσης Χειμάρας, νομάρχης Φθιώτιδας, ΝΔ και Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, πρώην βουλευτής ΝΔ.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Μανώλης από ΝΔ, Σπυρόπουλος ή Μπεγλίτης από το ΠΑΣΟΚ
Για την περιφέρεια Πελοποννήσου για τη ΝΔ ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Μανώλη, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε από το Ναύπλιο, δηλώνει ενδιαφερόμενος εάν το κόμμα τον επιλέξει, ενώ όλα δείχνουν ότι τον έχουν ήδη επιλέξει από τη Νέα Δημοκρατία. Από το ΠΑΣΟΚ επικρατέστερος φαίνεται ή ο Πάνος Μπεγλίτης, υφυπουργός, ή ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας. Υποψηφιος αναμενεται να ειναι και ο πρωην υφυπουργος κ. Τατούλης.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Θολό τοπίο

Από την πλευρά της ΝΔ επιβεβαίωσε υποψηφιότητα ο Διονύσης Γάσπαρος νυν νομάρχης Ζακύνθου, ενώ ακούγονται οι Θόδωρος Σολδάτος από τη Λευκάδα, ο Ξενοφώντας Βεργίνης επίσης από τη Λευκάδα, ο Σπύρος Σπύρου, πρώην βουλευτής Κερκύρας και ο Πέτρος Αλιβιζάτος, τέως βουλευτής. Από το ΠΑΣΟΚ, προβάδισμα έχει ο Παναγιώτης Σκληρός, ενώ παίζονται τα ονόματα του Μάκη Φόρτε από την Κεφαλονιά, του Γιώργου Καλούδη από την Κέρκυρα, του Χρύσανθου Σαρλή, επίσης από την Κέρκυρα.

Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου

Για το Βόρειο Αιγαίο, από το ΠΑΣΟΚ προηγείται στις πιθανότητες η Ελπίδα Τσουρή βουλευτής Χίου και από τη Νέα Δημοκρατία ακούγεται ο Γιάννης Κοσμίδης, πρώην βουλευτής, που θεωρείται ο επικρατέστερος. Για το Νότιο Αιγαίο, από το ΠΑΣΟΚ επικρατέστερος θεωρείται ο Γιάννης Μαχαιρίδης ο οποίος δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι και υποψήφιος. Από τη ΝΔ ο Χαράλαμπος Κόκκινος, πρώην Περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου, ξεκίνησε ήδη εκστρατεία.

Περιφέρεια Κρήτης

Ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής, Βασίλης Κεγκέρογλου, η νομάρχης Ηρακλείου, Βαγγελιώ Σχοιναράκη- Ηλιάκη, οι πρώην βουλευτές, Γιάννης Σκουλάς και Δημήτρης Σαρρής, και ο νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης κατέθεσαν υποψηφιότητες, ζητώντας το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, ως υποψήφιοι αιρετοί Περιφερειάρχες Κρήτης. Από τη ΝΔ πρωτίστως ακούγεται ο Σεραφείμ Τσόκας, πρώην περιφερειάρχης, ο Στέλιος Νικηφοράκης, τέως βουλευτής Χανίων, και ο Μανούσος Βολουδάκης, τέως βουλευτής Χανίων ΝΔ. 
e-aftodioikisi