Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Αλλάξτε τα όλα!


Η Ευρώπη θα δώσει τα λεφτά, φοβούμενη ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η μπαρουταποθήκη του τραπεζικού συστήματος. Το ΔΝΤ θα προσφέρει την... τεχνογνωσία του, για να εξασφαλίσουν οι πιστωτές τα λεφτά τους. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε εμείς. Πόσο αποφασισμένοι είμαστε να γυρίσουμε σελίδα. Αυτά που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας είναι πιο σημαντικά απ’ όσα μέτρα μας επιβάλλει η διεθνής επιτροπεία.

Τα προβλήματα τα ξέρουμε όλοι. Η Ελλάδα είναι το άντρο της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Είναι η μοναδική ίσως χώρα στον κόσμο που στα λεξικά της βρίσκεται η λέξη «γρηγορόσημο». Οι μεγάλοι ηγέτες, λοιπόν, υπήρξαν μεγάλοι επειδή επινόησαν ένα όραμα και δούλεψαν σκληρά για να το υλοποιήσουν. Ο κ. Παπανδρέου έχει την ευκαιρία να περάσει στην Ιστορία ως ο αναμορφωτής της Ελλάδας. Χρειάζεται, όμως, να κηρύξει τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Κι όταν μιλάμε για πόλεμο, μιλάμε για πόλεμο. 


Ας κτίσουν νέες φυλακές! Αν χρειαστεί ας εφαρμόσουν και τον μουσουλμανικό νόμο: Όποιος κλέβει να του κόβονται τα χέρια. Όταν η χώρα κινδυνεύει, δεν χωράνε ευγένειες και διαβουλεύσεις. 


Αν θέλουν μπορούν να αλλάξουν όλη τη νομοθεσία της χώρας μέσα σε μία βραδιά, έτσι ώστε να τιμωρούνται σκληρά και παραδειγματικά οι επίορκοι. Όποιος κι αν είναι αυτός, όποιο επώνυμο κι αν φέρει, η θέση των κλεφτών είναι στην φυλακή. 


Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι το ΔΝΤ θα κάνει αντί για μας την «βρώμικη δουλειά». Κάνουμε λάθος αν τελικά πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι μας χαρίζουν χρόνο. Το πώς εμείς θα αξιοποιήσουμε, αν αξιοποιήσουμε αυτό τον χρόνο, είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά και μόνο εμάς. Εμείς θα αποφασίσουμε ποιο είναι το μέλλον μας και εμείς θα το οικοδομήσουμε.


Στο χέρι μας είναι αν θα εισέλθουμε σε μία βαθιά ύφεση που θα στραγγαλίσει και τον τελευταίο Έλληνα, για να πάρουν οι δανειστές μας τα λεφτά τους ή αν θα αρπάξουμε την ευκαιρία από τα μαλλιά για να φτιάξουμε μία νέα μεγάλη Ελλάδα. 


Η Κύπρος κατόρθωσε να αναπτυχθεί αφήνοντας πίσω της τα συντρίμμια που της άφησε η τουρκική βαρβαρότητα του 1974. Η Γερμανία είναι σήμερα και πάλι μία μεγάλη, παγκόσμια δύναμη, παρά το γεγονός ότι η χώρα ισοπεδώθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν έχει τελειώσει η  Ιστορία με την Ελλάδα. Έχει να γράψει και άλλα κεφάλαια, αρκεί να το θελήσουμε εμείς. 


Πόλεμο στη διαφθορά, στην ευνοιοκρατία, στη γραφειοκρατία, στην ανεπάρκεια του κομματικού κράτους. Κι από την άλλη ένα Εθνικό Συμβόλαιο, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί για όλα αυτά που μας ενώνουν. 


Κύριε Παπανδρέου, έχετε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Σε σας έλαχε ο κλήρος, εσείς πρέπει να αποδείξετε ότι είστε αντάξιος της πρόσκλησης που σας έχει γίνει να οδηγήσετε το λαό αυτής της χώρας στη γη της επαγγελίας. Πάρτε πρωτοβουλίες, κηρύξτε μία ειρηνική επανάσταση, αλλάξτε τα όλα. Ο κόσμος θα σας ακολουθήσει. Δώστε του εσείς το παράδειγμα. Μειώστε τον αριθμό των βουλευτών, στείλτε στα σπίτια τους όσους υπουργούς δεν μπορούν να σας ακολουθήσουν. Αλλάξτε τα όλα κύριε Παπανδρέου και η Ιστορία θα είναι μαζί σας γενναιόδωρη.

Θανάσης Μαυρίδης
www.capital.gr