Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Ευρύ ανασχηματισμό ανακοινώνει την Τρίτη ο Γ. Παπανδρέου;

Πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό την Τρίτη έχει το Overmedia.gr, αν και δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ενδεχόμενος ανασχηματισμός δεν θα βοηθούσε στην άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων και ενδέχεται να έθετε σε κίνδυνο την εφαρμογή του νέου προγράμματος.
Μάλιστα ο ένας από τα δύο στελέχη συνομιλούν απευθείας με τον πρωθυπουργό και ανέφερε ότι στο τέλος δεν αποκλείεται να επιλεγεί ο δρόμος του μη ανασχηματισμού, διότι δεν μπορούν να απορροφηθούν ταυτόχρονα και τα νέα μέτρα και μία εσωτερική ανακατανομή των ρόλων.
Τα σενάρια σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό έχουν ως εξής:

1) Ο Γ. Παπακωνσταντίνου φεύγει από το υπουργείο Οικονομικών. Στη θέση του, ο Γ. Παπανδρέου θέλει τον Λουκά Παπαδήμο, με τον οποίο ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει, γιατί θέτει σκληρούς όρους σαν το... ΔΝΤ και ζητάει πολλές προϋποθέσεις για να φύγει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

2) Ο Παπακωνσταντίνου θα φύγει, αλλά όχι από την κυβέρνηση. Το επικρατέστερο σενάριο τον θέλει να μετακινείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

3) Η Λούκα Κατσέλη φεύγει από το υπουργείο Οικονομίας και δεν... πάει πουθενά. Στη θέση της, πρώτος υποψήφιος είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έχει γίνει ο πιο... πιστός υπουργός του Γ. Παπανδρέου. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι στην τελική σύσκεψη υπουργών που έγινε το Σάββατο στο υπουργείο Οικονομικών στην Καραγιώργη Σερβίας, πρώτη έφυγε η Λ. Κατσέλη και έμεινε ο Ευ. Βενιζέλος για τις τελικές ρυθμίσεις των μέτρων.

4) Ο Ευ. Βενιζέλος ήθελε να παραμείνει στο Εθνικής Αμυνας, αλλά ο Γ. Παπανδρέου τον ήθελε σε παραγωγικό υπουργείο και του το ξεκαθάρισε. Αν δεν πάει στο Οικονομίας, τότε θα πάει στο Περιβάλλοντος στη θέση της Τίνας Μπιρμπίλη, που έχει να κάνει με πράσινη ανάπτυξη, ενέργεια και θα «σηκώσει» μεγάλο βάρος μετά τα μέτρα.

5) Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι το φαβορί για να παραμείνει στη θέση της, αν και «παίζει» για τη θέση της Λ. Κατσέλη. Πάντως, όπως λέγεται θα είναι η μόνη υπουργός που θα παραμείνει στην κυβέρνηση. Αν τελικά καταλήξει στο υπουργείο Οικονομίας τότε η «καραμπόλα» θα στείλει τον Ευ. Βενιζέλο στο Περιβάλλοντος και ο Πανάρετος, μέχρι πρότινος υφυπουργός, θα γίνει υπουργός Παιδείας.

6) Υπάρχει απόφαση για να δημιουργηθεί υπουργείο Τουρισμού και πιθανότατα δεν θα είναι υπεύθυνη η Γκερέκου. Στο υπουργείο Πολιτισμού θα παραμείνει ο Γερουλάνος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν και άλλοι εξίσου κοντά στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι μπορεί να μετακινηθεί. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι θα δημιουργηθεί υφυπουργείο Αθλητισμού και για εκεί προορίζουν τον Αηδόνη, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω νυμφεύεται μία από τις έμπιστες γραμματείς του Γ. Παπανδρέου.

7) «Σφαγή» γίνεται και στο υπουργείο Υγείας. Θα φύγει και η Ξενογιαννακόπουλου και η Γεννηματά και είναι υπουργείο που ήθελε ο Χρυσοχοΐδης, αλλά του ζητήθηκε να παραμείνει στο Προστασίας του Πολίτη. Για το υπουργείο Υγείας, λοιπόν, «παίζει» ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Τάσος Γιαννίτσης, ενδεχομένως να πέσει στο τραπέζι και το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ ακούστηκε και το όνομα του Ρέππα, αν και θέλει να τον μεταθέσει σε θέση κυβερνητικού εκπροσώπου, υποβιβάζοντας τον Πεταλωτή. Πάντως, επειδή ο Ρέππας δεν καλοβλέπει το ενδεχόμενο να γίνει και πάλι κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τις κυβερνήσεις Σημίτη, δεν αποκλείεται να επιστρέψει ο Παπακωνσταντίνου στη θέση που γνωρίζει καλά...

8) Ο Χάρης Παμπούκης θα γίνει υπουργός Εξωτερικών, από όπου μάλλον θα φύγει ο Δ. Δρούτσας για να τεθεί επικεφαλής των ευρωβουλευτών, με την εξής «καραμπόλα»: Ο Δ. Δρούτσας είναι πρώτος επιλαχών και θα παραιτηθεί ο Λαμπρινίδης, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη θέση της Μπατζελή, αφού γνωρίζει καλά τα αγροτικά θέματα.

Στη θέση τους θα παραμείνουν ο Γιάννης Ραγκούσης στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Ανδρέας Λοβέρδος στο υπουργείο Εργασίας και φυσικά ο Θόδωρος Πάγκαλος σε ρόλο αντιπρόεδρου της κυβέρνησης.

Τέλος, για τους υφυπουργούς, η Παναρίτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πάει σε υφυπουργείο στο Οικονομικών «πακέτο» με τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ υφυπουργοί θα μείνουν ελάχιστοι στη θέση τους, όπως η Χριστοφιλοπούλου, ο Σηφουνάκης, ο Βούγιας και ο Πανάρετος, αν δεν γίνει υπουργός Παιδείας.

Όπως είναι φανερό, η μεγάλη αλλαγή είναι η «εξαφάνιση» των γυναικών από τα υπουργεία, απόφαση που θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι ο «μηχανισμός» διοίκησης των υπουργείων είναι διαπαιδαγωγημένος διαφορετικά και δεν ήταν ώριμος...