Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η Βρετανία δεν θα στηρίξει το ευρώ


Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Άλιστερ Ντάρλινγκ, δήλωσε σήμερα ότι είναι σημαντικό να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει στήριξη στο ευρώ.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε από τις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν εκτάκτως για την πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με στόχο να πείσουν τις αγορές ότι το ευρώ είναι σταθερό νόμισμα και να προλάβουν μία παρόμοια με την ελληνική κρίση.

"Πρέπει να δείξουμε ξανά σήμερα ότι με τη συνεργασία μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη με αργούς ρυθμούς. Και θα συμμετάσχουμε σε αυτό. Αλλά αναφορικά με τη στήριξη του ευρώ, αυτό αφορά προφανώς τις χώρες της ευρωζώνης", είπε ο Ντάρλινγκ στους δημοσιογράφους.
Η Βρετανία είναι μέλος της Ε.Ε αλλά όχι και της ευρωζώνης.

Νωρίτερα Βρετανός διπλωμάτης είχε δηλώσει ότι χώρα του δεν θα συμμετάσχει σε έναν μηχανισμό σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού, ο οποίος από κάποιους περιγράφεται ως ένα είδος ευρωπαϊκού ΔΝΤ, που θα είναι έτοιμος να διοχετεύσει εκατοντάδες δισ. ευρώ σε περιστάσεις ανάγκης.

Η Σουηδία από την πλευρά της "δεν αποκλείει" να συμμετάσχει στο μηχανισμό σταθερότητας που θα συνδράμει τις χώρες της ευρωζώνης, παρότι η ίδια δεν ανήκει σε αυτή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της.
allday-news