Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ο φόβος του κραχ ξυπνάει την Ευρώπη

http://gf1957.files.wordpress.com/2009/09/cebacf81ceb1cf87-20081.jpg Η πιο σημαντική απόφαση στην ενδεκαετή ιστορία του ευρώ ελήφθη από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Υστερα από εννέα ώρες συνεδρίασης και διαπραγματεύσεων κατέληξαν στη σύσταση του μηχανισμού στήριξης έκτακτης ανάγκης για χώρες των οποίων τα ομόλογα βάλλονται, ύψους συνολικά 700 δισ. ευρώ. Το ποσό χαρακτηρίστηκε μαμούθ από τους κοινοτικούς αξιωματούχους. Το στοίχημα των υπουργών- και η εντολή που είχαν από τους ηγέτες τους, που κατ΄ αρχήν είχαν λάβει την απόφαση για τον μηχανισμό στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευήςήταν να έχουν ολοκληρώσει τη «φόρμουλα» πριν από το άνοιγμα των αγορών ώστε να μην επαναληφθούν οι κερδοσκοπικές πιέσεις εις βάρος του ευρώ, χωρών του Νότου της ευρωζώνης, αλλά και της Ενωσης συνολικά, προκαλώντας αποσταθεροποίηση στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση πίεσε και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συνομίλησε τόσο με την Ανγκελα Μέρκελ όσο και με τον Νικολά Σαρκοζί ενώ συνεδρίαζε το ΕCΟFΙΝ.

Οπως ανακοινώθηκε, οι «27» συμφώνησαν κατ΄ αρχήν πως η δημοσιονομική προσαρμογή της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, των δύο χωρών που θεωρείται ότι... πήραν σειρά μετά την Ελλάδα στο μάτι των κερδοσκόπων, πρέπει να επιταχυνθεί και να αρχίσει από φέτος, με περαιτέρω μείωση του ελλείμματός τους κατά 1,5% για το 2010. Η δημιουργία της «ευρωπαϊκής ομπρέλας στήριξης» βασίστηκε κυρίως στο πρότυπο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Αποτελείται από 60 δισ. ευρώ που έχουν περισσέψει από τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013 και 440 δισ. ευρώ διμερή δάνεια που θα συνάψουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτά τα 500 δισ. ευρώ θα προστεθούν 200 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα καθορίσει και τους όρους υπό τους οποίους θα χορηγούνται δάνεια σε όποιον ζητήσει αρωγή.
Την εμπλοκή του ΔΝΤ, την οποία δεν είχαν καν συζητήσει οι ηγέτες της ευρωζώνης κατά τη Σύνοδο Κορυφής, απαίτησαν οι «συνήθεις ύποπτοι»- η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία- συνεπικουρούμενοι αυτή τη φορά από την Πολωνία. Η Γαλλία έσπευσε να συμφωνήσει χωρίς πολλές αντιρρήσεις, σε αντίθεση με την περίπτωση της Ελλάδας κατά την οποία είχε δώσει- και χάσει- μάχη για να μην εμπλακεί το ΔΝΤ.Κατά τη συνεδρίαση η Βρετανία ξεκαθάρισε ότι δεν θα μετάσχει στον μηχανισμό με κεφάλαια, αλλά και δεν θα δεχθεί να εφαρμόσει την αντίστοιχη απόφαση για άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας και άμεση μείωση των ελλειμμάτων. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ έκανε σαφές πως το Λονδίνο δεν προτίθεται να μπλοκάρει κάποια απόφαση των υπολοίπων 26. Εξίσου σημαντική για τη θωράκιση του ενιαίου νομίσματος, εκτός από τη σύσταση του μηχανισμού στήριξης, πρέπει να θεωρείται και η ανακοίνωση των 27 υπουργών Οικονομικών πως αποφασίστηκε επισήμως ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να παρεμβαίνει στην αγορά ομολόγων αγοράζοντας κρατικά χρεόγραφα στη δευτερογενή αγορά, ενώ θα μπορεί να προβαίνει και σε σουάπ (σ.σ. ανταλλαγή) δολαρίων και ευρώ. Για τη διεύρυνση των εξουσιών της Τράπεζας αναμένονται και νέες ανακοινώσεις, είτε από την ίδια την ΕΚΤ είτε από το επόμενο Εurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα. 
ta nea