Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Guardian: Ο ηγέτης Γιώργος Παπανδρέου

 Ο «ψύχραιμος», ο «θαρραλέος», ο «σοφός διπλωμάτης»: Η αποτίμηση του βρετανικού Guardian για τον έλληνα πρωθυπουργό.
Είναι απολύτως αμφίβολο εάν τα εύσημα του ευρωπαϊκού Τύπου για τον έλληνα πρωθυπουργό μπορούν να διασκεδάσουν την αγωνία και του τελευταίου έλληνα πολίτη για τις δύσκολες μέρες που έπονται στην οικονομία μας.
Είναι όμως εξίσου βέβαιο πως όταν υπάρχει τέτοια μεταστροφή κλίματος στις ξένες εφημερίδες μπορούμε να ελπίζουμε πως, αν μη τι άλλο, κάναμε το πρώτο βήμα – ένα βήμα προς την ανάκτηση της χαμένης, και τόσο πολύτιμης, αξιοπιστίας αυτής της χώρας.
Και ο Guardian δεν φείδεται σήμερα ευσήμων τόσο για την προσπάθεια που κατέβαλε ο Γιώργος Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της κρίσης, όσο και για την επιτυχία του σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του Eurogroup για τα stand-by δάνεια των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ:
«Από την έναρξη της κρίσης», γράφει η βρετανική εφημερίδα, «ο Γιώργος Παπανδρέου διήνυσε περισσότερα από 66.590 αεροπορικά μίλια – το αντίστοιχο, δηλαδή, του να έκανε τρεις φορές το γύρο του κόσμου. Εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κούρσα για να αποκαταστήσει την πληγείσα αξιοπιστία της Ελλάδας.
Η Ηράκλεια προσπάθειά του δεν έμεινε χωρίς ανταμοιβή. Οι ανησυχίες για την ελληνική οικονομία μπορεί να μην έσβησαν, αλλά στους διαδρόμους της εξουσίας – και κυρίως στις Βρυξέλλες – το κλίμα έχει αλλάξει.»..
… «Ακόμη κι εκείνοι που κάποτε τον έλεγαν «Γιωργάκη» σήμερα έχουν σωπάσει, καθώς εδραιώνεται η πεποίθηση πως είναι η διπλωματική ικανότητα και η αποφασιστικότητα του Παπανδρέου που απέτρεψαν την οικονομική κατάρρευση.
«Με τον Γιώργο συχνά αισθάνεσαι σα να βρίσκεσαι μαζί μ’ έναν σοφό Σωκράτη της εξωτερικής πολιτικής», λέει ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας Ντένις ΜακΣέιν»… Και πολλοί θα ένοιωθαν ευτυχείς εάν ήταν διαθέσιμος να ανλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ευρώπης…»
«…Ο Παπανδρέου έχει πλήρη συναίσθηση του ότι η κρίση μπορεί να τον απογειώσει ή να τον καταστρέψει. Και γνωρίζει επίσης πως τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση δεν μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα.
Εάν τα καταφέρει, θα γράψει ιστορία ως ο άνθρωπος που ηγήθηκε της αναγέννησης της χώρας του – ως ένας ηγέτης με βεληνεκές μεγαλύτερο κι από εκείνο του συνονόματου παππού του που ηγήθηκε της Ελλάδας μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο».
ellispoint