Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

O πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον...

Με ικανοποίηση για την ισχυρή γαλλική αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον, όπου συναντά διαδοχικά σήμερα την Χίλαρι Κλίντον και αύριο τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τον Αμερικανό πρόεδρο να στηρίξει το κοινό μέτωπο που συγκροτούν Ελλάδα-Γαλλία-Γερμανία κατά της κερδοσκοπίας. Λίγο πριν αναχωρήσει χθες το βράδυ από το Παρίσι για την Ουάσινγκτον, ο κ. Παπανδρέου είχε συζήτηση με τους δημοσιογράφους της αποστολής, λέγοντας ότι οι μάχες αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς χαρακτηρίζοντας ως ένα βήμα παραπέρα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όσα συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτό ήταν και ο λόγος που συγκροτήθηκε η Ευρωζώνη και καθιερώθηκε το ενιαίο νόμισμα. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η στήριξη προς την Ελλάδα δεν θα είναι μόνο πολιτική και τάχθηκε υπέρ της καταπολέμησης της κερδοσκοπίας, η οποία αυτή την περίοδο πλήττει μόνο την Ελλάδα, αλλά θα μπορούσε να πλήξει και οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Νικολά Σαρκοζί για την ουσιαστική προσωπική στήριξη τονίζοντας ότι κυρίαρχο κομμάτι της συζήτησης ήταν η οικονομική κρίση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και το σκληρό πυρήνα της ΕΕ το ευρώ. Όποιες επιθέσεις δεχόμαστε από κερδοσκόπους δεν θα είναι θέμα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση που περνά η χώρα μας θα συμβάλει στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης και ευρωζώνης ισχυρής και ενωμένης, ενώ υπογράμμισε την κοινή συμφωνία με Σαρκοζί, Μέρκελ και Γιούνκερ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Την ίδια ώρα, αλλάζει το κλίμα στη Γερμανία μετά την επιστολή του πρόεδρου της γερμανικής βουλής, προς τον Φίλιππο Πετσάλνικο, με την οποία ζητά συγνώμη για τα απρεπή δημοσιεύματα κατά της Ελλάδας