Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010

Σάντος: «Θέλουμε το πρωτάθλημα»

Σάντος: «Θέλουμε το πρωτάθλημα»

Στην πορτογαλική ιστοσελίδα «Diario de Noticias» μίλησε ο Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος μίλησε για το ενδεχόμενο ανανέωσης της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ, αλλά και για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.Στην Ιβηρική χερσόνησο ο ΠΑΟΚ «παίζεται» καθημερινά στα ΜΜΕ. Βλέπετε υπάρχουν αρκετοί Πορτογάλοι που δουλεύουν στον Δικέφαλο, αλλά και παίκτες που δούλεψαν στις μεγάλες ομάδες του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Ο Φερνάντο Σάντος παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, όπου εκτός από ΠΑΟΚ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να αναλάβει το τιμόνι μία Εθνικής ομάδας και στο μεγάλο λάθος του το 2004.

Η δουλειά του στον ΠΑΟΚ και η προοπτική κατάκτησης του τίτλου: «Ο ΠΑΟΚ είναι ένας σύλλογος με μεγάλη ιστορία, αλλά έχει μείνει πολλά χρόνια μακριά από την κατάκτηση του τίτλου του Πρωταθλητή. Εγώ κλήθηκα να συμμετάσχω σε ένα πλάνο για την αναγέννηση του πριν από τρία χρόνια. Αυτό έχει αποφέρει αποτελέσματα πιο γρήγορα απ’ ότι είχαμε σχεδιάσει. Πέρυσι η ομάδα τερμάτισε δεύτερη και φέτος είμαστε δύο βαθμούς πίσω από την 1η θέση. Ήδη το πρότζεκτ που κάναμε είναι πετυχημένο».

Η συζήτηση για την ανανέωση της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ: «Είχα δεχθεί πρόταση για επέκταση της συνεργασίας μου με τον ΠΑΟΚ για δύο ακόμη χρόνια στην αρχή της σεζόν και αυτό ξανάγινε αρκετές φορές στη συνέχεια. Την απόφασή μου θα την πάρω στο σωστό χρόνο. Δεν θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο το αν πάρουμε το Πρωτάθλημα ή όχι. Σαφώς και με ενδιαφέρει να πάρουμε το Πρωτάθλημα, αυτό το επιδιώκουμε. Άλλωστε, ξέρω ότι δεν θα είμαι πολλά χρόνια ακόμη στο ποδόσφαιρο. Πάντως, στη δουλειά μας αν είσαι ικανοποιημένος κάπου συνεχίζεις. Κάθε επαγγελματίας πρέπει να είναι ευχαριστημένος με αυτό που κάνει».

Η βράβευσή του ως προπονητής της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα: «Είναι αλήθεια ότι πήρα αυτό τον τίτλο έχοντας κατακτήσει μόνο ένα Κύπελλο στην Ελλάδα (σ.σ. το σχόλιο έγινε μετά από παρατήρηση της δημοσιογράφου που πήρε την συνέντευξη ότι στην Πορτογαλία θα ήταν δύσκολο να ψηφιστεί ως κορυφαίος μη έχοντας κατακτήσει το Πρωτάθλημα). Όμως, έχω ανακηρυχτεί κόουτς της χρονιάς τρεις φορές σε ψηφοφορία που γίνεται από τους ίδιους τους παίκτες. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα εκτίμησαν ό,τι έχω κάνει στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ αναγνωρίζοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με τίτλο. Πιστεύω ότι και οι Πορτογάλοι έχουν αναγνωρίσει την επαγγελματική αξία μου. Είμαι ο μόνος Πορτογάλος τεχνικός που έχει δουλέψει στις τρεις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας και αυτό δεν συνέβη τυχαία.

Το μέλλον του στους πάγκους: «Θα μπορούσα να επιστρέψω σε μία από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Πορτογαλίας. Γιατί όχι; Αυτό που με αποτρέπει από το να επιστρέψω στην Πορτογαλία είναι ότι νιώθω πολύ καλά εδώ που βρίσκομαι. Πάντως, έχω μετανιώσει που δεν άρπαξα μερικές ευκαιρίες που μου παρουσιάστηκαν. Πριν εννιά χρόνια είχα δεχθεί πρόταση από την Τζένοα η οποία θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Μετάνιωσα που δεν δέχτηκα εκείνη την πρόταση. Επίσης, μετάνιωσα που ανέλαβα τον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια μετάνιωσα που έφυγα από τον Παναθηναϊκό τρεις μήνες μετά. Ένιωθα ότι δεν υπήρχε καμία συμπάθεια μεταξύ εμού και των παικτών και ότι τίποτα δεν πήγαινε καλά. Αλλά, ακριβώς τη στιγμή της αποχώρησής μου συνειδητοποίησα ότι έκανα λάθος. Ήταν όμως αργά. Όσον αφορά το γιατί μετάνιωσα που ανέλαβα, αυτό έχει να κάνει με το ότι θα μπορούσα να καθοδηγήσω την Πορτογαλία στα τελικά του EURO 2004. Κακό τάιμινγκ. Ο πάγκος μίας Εθνικής συνεχίζει να είναι στόχος για μένα».
http://www.gazzetta.gr