Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ενα βήμα πριν από την επιβολή κυρώσεων σε Παπουτσή, Σκανδαλίδη έφθασε ο Πρωθυπουργός

Στα πρόθυρα της επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων στους Χρήστο Παπουτσή και Κώστα Σκανδαλίδη έφθασε χθες ο Πρωθυπουργός.
Η εξέλιξη αυτή αποτράπηκε στο παρά πέντε καθώς τα δύο στελέχη έπειτα από πιέσεις δέχτηκαν να προβούν σε διευκρινιστικές δηλώσεις για να διορθώσουν την κάκιστη εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ως εκ τούτου αργά το βράδυ ο κ. Παπανδρέου είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι του στο Παρίσι ότι «υπήρξαν κάποιες κινήσεις που δημιούργησαν παρεξηγήσεις, αλλά λύθηκαν και θα προχωρήσουμε άμεσα και δυναμικά». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει σε ξεκαθάρισμα της κατάστασης καθαιρώντας τον μεν κ. Παπουτσή από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου για την επίθεση εις βάρος του υφυπουργού των Οικονομικών στη Βουλή και παράλληλα προχωρώντας στην αποπομπή του Κώστα Σκανδαλίδη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τις αιχμές που άφησε με συνέντευξή του προς το πρόσωπό του.  
«Μιλήστε μεταξύ σας»
Παρ΄ όλα αυτά χθες αργά το μεσημέρι και πριν από τη συνάντησή του με τον Νικολά Σαρκοζί τηλεφώνησε στον Χρ. Παπουτσή και του ζήτησε εξηγήσεις για τη στάση του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έδωσε τη δική του εκδοχή για την αντίδρασή του στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος φανερά ενοχλημένος του απάντησε ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που δίνω αυτήν τη δύσκολη μάχη στο εξωτερικό η κυβέρνηση να παρουσιάζει αυτήν την εικόνα διάλυσης». Ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Παπουτσή να βρει κάποιον τρόπο ώστε να αποκατασταθούν τα πράγματα και να αποσαφηνισθεί τι ακριβώς εννοούσε και παράλληλα τον κάλεσε να θέσει και τα όρια μέσα στα οποία οφείλουν να κινούνται όλα τα στελέχη. Αμέσως μετά ο Χρ. Παπουτσής ήρθε σε συνεννόηση με τον τηλεοπτικό σταθμό Αntenna για να εμφανιστεί στο κεντρικό δελτίο του σταθμού. Στη συνέντευξή του είπε, μεταξύ άλλων, ότι στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης και ότι δεν έχει κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον υφυπουργό των Οικονομικών. «Τον τιμώ, είναι ένας νέος συνάδελφος που δουλεύει σκληρά», είπε ο κ. Παπουτσής για να προσθέσει: «Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι άνθρωπος. Δεν υπάρχουν στιγμές που είσαι απόλυτα ψυχρός και εκείνη ήταν μία στιγμή έντασης με διαδηλωτές να φωνάζουν έξω από τη Βουλή και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ».  
Αιχμές για τον Πρωθυπουργό
Εκ παραλλήλου γίνονταν διαβουλεύσεις και με τον Κώστα Σκανδαλίδη, από τον οποίο ζητήθηκε ρητώς να ανασκευάσει τις δηλώσεις του στην εφημερίδα Real Νews διότι αιωρούνταν το ερώτημα της διαγραφής. Ο κ. Σκανδαλίδης άφηνε αιχμές για τον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι επειγόντως οφείλει να λειτουργήσει και ως Πρωθυπουργός και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να καλύψει την απόσταση, αλλάζοντας τα κακώς κείμενα ή πραττόμενα. Επίσης, σε άλλο σημείο τόνιζε ότι «όλοι μας αυτές τις ημέρες νιώθουμε μια γροθιά στο στομάχι των ιδεών, των στόχων και των οραμάτων μας. Η εικόνα και το περιεχόμενο της πολιτικής μας δεν έχουν και πολλή σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θα έλεγα ότι δεν έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ». Είναι γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός φανερά ενοχλημένος συζήτησε το θέμα με τους συνεργάτες του κι έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τον υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χάρη Παμπούκη που τον συνόδευσε στο Παρίσι αποφασίστηκε να αξιωθεί από τον Κ. Σκανδαλίδη να ανακαλέσει. Αυτό και έγινε με νεώτερες δηλώσεις του κορυφαίου στελέχους, ο οποίος- υπό την πίεση ενός αρνητικού κλίματος- διευκρίνισε: «Είμαι στρατιώτης του Κινήματος. Γυρίζω όλη την Ελλάδα και στηρίζω τον Πρωθυπουργό. Θα πάμε συντεταγμένα». 
Αμέσως μετά τη μετάδοση των δύο διευκρινιστικών δηλώσεων των κ.κ. Παπουτσή και Σκανδαλίδη ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Νίκος Αθανασάκης ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου στο Παρίσι και σήμανε λήξη συναγερμού.