Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ούτε σκέψη για αλλαγές στην Περιφέρεια Ιονίων... μέχρι το 2013!

alt
«Οι ελληνικές περιφέρειες δεν μπορούν να αλλάξουν για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007-2013 γιατί κινδυνεύουν να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια», υπογραμμίζει σε εισήγησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο Υπουργός Οικονομίας, αφήνοντας πάντως ανοικτό παραθυράκι για τις μεθεπόμενες εκλογές. Την εισήγηση αποκάλυψε η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η οποία κάνει λόγο για πολυσέλιδη έκθεση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «το ΕΣΠΑ καταρτίστηκε με βάση συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, γι' αυτό και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση δημιουργίας νέων περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων αντίστοιχων με τις σχεδιαζόμενες περιφέρειες».
Η τελευταία πρόταση του κειμένου αφήνει ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο «διαμελισμού» μιας ενιαίας περιφέρειας σε δύο ή περισσότερα μέρη. Το υπουργείο εισηγείται αρνητικά στην ένωση νομών που ανήκουν σε διαφορετικές περιφέρειες, δηλαδή πιο εύκολα μπορεί να διαχωριστεί η Περιφέρεια Αττικής σε δύο ή τρία μέρη παρά να αλλάξει περιφέρεια η Κέρκυρα και να ενωθεί με αυτή της Ηπείρου ή η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Καλλικράτης έως τις 15 Μαΐου

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος δήλωσε στην «Ελευθεροτυπία» ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» θα έχει γίνει νόμος το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου. Η χρηματοδότησή του θα γίνει με περίπου 630 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με 4 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και τις Δημόσιες Επενδύσεις και με πόρους από το ΦΠΑ και το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στις προϋποθέσεις προσαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων στην υπό διαβούλευση διοικητική μεταρρύθμιση όπου καταγράφονται τα εξής κρίσιμα σημεία:
  • Η οριστικοποιημένη κατανομή των δεσμεύσεων των πόρων για τα έτη 2007-2009 ανά Ε.Π. (και εφόσον η αναθεώρηση υποβληθεί προ του Σεπτεμβρίου του 2010).
  • Οι πόροι κοινοτικής συνδρομής είναι κλειδωμένοι ανά στόχο για την περίοδο 2007-2013, επομένως η μεταφορά πόρων κοινοτικής συνδρομής ανάμεσα στους στόχους δεν είναι δυνατή (δηλαδή να μεταφερθούν χρήματα από τη μία περιφέρεια σε μια άλλη).
     
http://www.corfupress.com