Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Kαμία αλλαγή στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας δεν δέχεται ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinukIGVCr0awTFZqKvr_eWd3wp8SWYyRUKWHldUVoKmQv78xW97znbT1sbzW8SnfNFjXE6L9c4CObFh8o-15R59_r67c-rFMggFfFwpbne_4r0DEjrdo5McbrtDaDtIxwhPM3q2mTbRUCs/s320/%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%8512.jpgΜε τη φράση «ανοίγουμε ταυτοχρόνως όλα τα μέτωπα», ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανήγγειλε χθες στη Βουλή νέο, συμπληρωματικό φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί ως τον προσεχή Ιούνιο με στόχο αλλαγές προς την κατεύθυνση της απλοποίησης και της κωδικοποίησης του φορολογικού συστήματος, καθώς και της αναμόρφω- σης των φορολογικών υπηρεσιών. Μιλώντας στην «πρεμιέρα» της επεξεργασίας του φορολογι- κού νομοσχεδί- ου από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ανοικτός σε βελτιωτικές τροποποιήσεις που θα κατατείνουν σε περαιτέρω εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης, ενώ εμφανίστηκε αμετακίνητος στις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που προκαλεί την αντίδραση της Ιεραρχίας, εκπρόσωποι της οποίας θα παραστούν σήμερα στη Βουλή για να εκθέσουν τις αντιρρήσεις τους. «Δεν υπάρχει καμιά υπαναχώρηση και καμιά διαφοροποίηση στη φορολόγηση της Εκκλησίας από τα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι φορολογούνται με συντελεστές 3% για τα ακίνητα και 20% για τα μισθώματα «για τα οποία θα υπάρχουν εκπτώσεις για ένα μέρος των δαπανών τους».
Χαρακτηρίζοντας «επιτυχή» τον χθεσινό δανεισμό στον οποίο προχώρησε η κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις «κρίσιμες», όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης, αλλά και στην απόφαση της ΕΚΤ να εξακολουθήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, για να προσθέσει: «Ας μη γελιόμαστε, όμως. Η ανάσα που μας δίνουν αυτές οι αποφάσεις δεν είναι η λύση στα προβλήματά μας. Η λύση δεν είναι άλλη από την απαρέγκλιτη και χωρίς ταλαντεύσεις τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης» .
Ο υπουργός χαρακτήρισε το συζητούμενο φορολογικό νομοσχέδιο «επανάσταση στο φορολογικό σύστημα», ενώ ανακοίνωσε ότι στις αμέσως επόμενες προγραμματισμένες δράσεις του οικονομικού επιτελείου είναι «η περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και της συναλλαγής των φορολογούμενων με αυτό μέσα από την επέκταση των ηλεκτρονικών συστημάτων, η αναμόρφωση των φορολογικών υπηρεσιών με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η ενσωμάτωση των βασικών διατάξεων στη φορολογική νομοθεσία» .