Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα, ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=516353&v=0&q=80&w=300&h=225
Η άμεση προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης βρέθηκε στο επίκεντρο του άτυπου υπουργικού συμβουλίου τη Μ. Τρίτη. Νωρίτερα το διαθεσμικό όργανο αποφάσισε την συγκρότηση επιτροπής για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες , ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι ο πρώτος στόχος επετεύχθη με την ουσιαστική στήριξη εκ μέρους της Ε.Ε. αλλά και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα. "Τώρα είναι η ώρα για δράση στο εσωτερικό της χώρας" ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς, τονίζοντας ότι απαιτείται συνέπεια και αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος του ΠΣΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στις πρώτες θέσεις της κυβερνητικής ατζέντας βρίσκονται:
- το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με το σχετικό νομοσχέδιο να προωθείται μετά το Πάσχα
- η δημόσια διαβούλευση για το ασφαλιστικό
- η επίσπευση του ΕΣΠΑ
- νέος τρόπος κατάρτισης των Προϋπολογισμών
- η εφαρμογή του Καλλικράτη
- Ιδιωτικοποιήσεις και
- Συγχωνεύσεις υπηρεσιών, δημοσίων οργανισμών και φορέων. Για το θέμα αυτό συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής.
"Το 2010 θα προωθήσουμε τις μεγάλες αλλαγές" δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "περάσαμε έναν κάβο αλλά έχουμε μπροστά μας δύσκολο αγώνα". Υπάρχει τώρα ένας μηχανισμός και αυτό που προέχει είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα, η δουλειά των υπουργείων, η οποία δεν είναι μόνο τεχνοκρατική, αλλά είναι και πολιτική, υποστήριξε.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε περισσότερη και ποιοτικότερη δουλειά και περισσότερη επαφή με τον κόσμο, σημειώνοντας ότι πρέπει ο πολίτης να γίνει συμμέτοχος των μεγάλων αλλαγών.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον "Καλλικράτη", "ραχοκοκαλιά για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές" οι οποίες πρέπει να δώσουν στο λαό αίσθημα ελπίδας. "Χρειάζεται κινητοποίηση όλων των δυνάμεων" τόνισε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα είναι σήμερα κάτω από το μικροσκόπιο των διεθνών ΜΜΕ και κάθε αρνητικό της αναδεικνύεται και πολλαπλασιάζεται, αλλά, πρόσθεσε ότι και κάθε θετικό μπορεί επίσης να αναδειχθεί και να πολλαπλασιαστεί και είναι μια ευκαιρία τώρα να αναδειχθούν τα θετικά και αξιοποιηθεί αυτή η προβολή.
Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του Διαθεσμικού Οργάνου, αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής με τη συμμετοχή των κ.κ. Τσούρα, Βάρτζελη, Ξυνίδη και Σπυρόπουλου, η οποία θα αξιολογήσει τις υποψηφιότητες για τις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίτερα με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο.
Το πρώτο τεστ για το δανεισμό μετά τη Σύνοδο
Υπενθυμίζεται ότι στην κοινοπρακτική έκδοση νέου επταετούς ομολόγου προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών, που απέφερε 5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 5,9%.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη ΝΕΤ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τους όρους δανεισμού "αναλογικά με το πού βρισκόμαστε", χαρακτηρίζοντας πιο λογικό από την προηγούμενη φορά το επιτόκιο, ενώ τόνισε ότι τα spreads θα έχουν σταδιακή αποκλιμάκωση, μόλις η Ελλάδα περάσει τη δυσκολία του Απριλίου και του Μαΐου.
http://www.nooz.gr