Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Τα προφυλακτικά σώζουν τα δάση!


Η Βραζιλία δεν έχει άδικα τη φήμη της πιο «sexy» χώρας. Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα εγκληματικότητας είναι υψηλά, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται και συνεχίζεται η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, η Βραζιλία κατάφερε να διατηρήσει τη φήμη της πιο ερωτικής χώρας χάρη στο πασίγνωστο καρναβάλι του Ρίο, τις καλλίγραμμες γυναίκες, τη μαγευτική ατμόσφαιρα που αποπνέουν οι παραλίες της και δυστυχώς τις άπειρες ευκαιρίες αγοραίου έρωτα.
Σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων AIDS, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ξεκίνησε πρόσφατα μια επιτυχημένη εκστρατεία κατά του ιού HIV, ο οποίος μαστίζει τα περισσότερα αναπτυσσόμενα κράτη.
Η εκστρατεία έφερε θετικά αποτελέσματα παρά τις οργισμένες αντιδράσεις της καθολικής εκκλησίας και της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία θέτει όρους στη χρηματοδότηση κρατών όταν κρίνει ότι υπάρχουν «ηθικά ζητήματα».
Μετά την απήχηση που γνώρισε η εκστρατεία, η κυβέρνηση της Βραζιλίας αρνήθηκε να αλλάξει την προσέγγισή της τονίζοντας ότι η επιτυχία του προγράμματος βασίζεται στο γεγονός ότι οι ομάδες κινδύνου αγκαλιάζονται και δεν περιθωριοποιούνται. Παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «συντηρητικές θεολογικές απόψεις».
Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής προφυλακτικών παγκοσμίως, καθώς οι εισαγωγές ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο «κομμάτια» τον χρόνο. Πρόσφατα μάλιστα τα προφυλακτικά συμπεριλήφθησαν στα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διανέμονται δωρεάν σε οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η κίνηση αυτή εξυπηρετεί διπλό σκοπό καθώς υπάρχει ξεκάθαρος σύνδεσμος μεταξύ του οικογενειακού σχεδιασμού και της μείωσης της φτώχειας.
Σε αυτό το πλαίσιο το 2008 η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου προγράμματος για την παραγωγή προφυλακτικών από καουτσούκ, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση των εισαγωγών και στην τόνωση της εγχώριας οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το σχέδιο θα βοηθήσει στην προστασία του Αμαζονίου, ο οποίος μαστίζεται από την παράνομη υλοτομία.
Η συγκομιδή καουτσούκ αποτελεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια παραδοσιακό τρόπο ζωής για τους αυτόχθονες του Αμαζονίου. Η συγκομιδή καουτσούκ χαρακτηρίζεται βιώσιμη δεδομένου ότι δεν καταστρέφει τα δέντρα, ωστόσο το λάτεξ είναι ακριβότερο από τα συνθετικά και σταδιακά τα καουτσουκόδεντρα εγκαταλείφθηκαν.
Το πρόγραμμα της Βραζιλίας είναι αρκετά ελπιδοφόρο καθώς συνδυάζει την περιβαλλοντική προστασία με την οικονομική ανάπτυξη. Εκτιμάται ότι θα φέρει εισοδήματα σε 550 οικογένειες, μειώνοντας παράλληλα τα κίνητρα για αποψίλωση δασικών εκτάσεων.
Για την παραγωγή των «πράσινων προφυλακτικών» η κυβέρνηση προχώρησε στην ανέγερση ενός νέου εργοστασίου με την επωνυμία «Chico Mendes Reserve». Το εργοστάσιο υπολογίζεται ότι θα παράγει 100 εκατομμύρια προφυλακτικά ετησίως. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν παραχθεί προφυλακτικά από καουτσούκ που συλλέγεται από τροπικά δάση.
econews.gr