Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ολόπλευρη στήριξη στον Γ. Παπανδρέου και αλλαγή πολιτικής...

...για να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία
.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ*
1. Αντιμετωπίζουμε κρίση. Η «οικονομία στην υπηρεσία του νομίσματος» εξάντλησε - προ πολλού - τα όριά της. Οδήγησε το ΕΥΡΩ στα πρόθυρα της κατάρευσης. Την Ευρώπη στα πρόθυρα της διάλυσης. Τους λαούς της ηπείρου μας στα πρόθυρα της απόγνωσης. Καλό είναι να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Με άλλα λόγια, να αλλάξουμε πολιτική. Να υιοθετήσουμε ως πρώτη επιδίωξη, την ισόροπη, πράσινη, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
2. ΠΡΟΣΟΧΗ : Το αδιέξοδο του κοινού νομίσματος - και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα - δεν αντιμετωπίζεται με μικροπολιτική χαιρεκακία. Ο εθνικισμός με περισσότερο εθνικισμό. Μακριά από μάς ο ρόλος του Επιμηθέα των ευρωσκεπτικιστών. Άλλο τόσο μακριά από εμάς και οι «μάχες οπισθοφυλακών» των ευρωπαϊστών. Με πραγματισμό, συμβάλλουμε ήδη ενεργά στους προβληματισμούς για...

την διάσωση της Ένωσης και του νομίσματός της. Και για όλα αυτά επιβάλλεται η αλλαγή πολιτικής. Αλλά δεν ξεχνάμε : προτεραιότητά μας είναι η εξυπηρέτηση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος της Ελλάδας. Πρώτο μας μέλημα να ξαναδώσουμε ελπίδες στον εντολοδότη μας, τον ελληνικό λαό. Δεν θα χρεωκοπήσει η πατρίδα μας για να μην ομολογηθεί η χρεωκοπία της πολιτικής των τελευταίων δέκα – δεκαπέντε χρόνων.
3. Εαν απαλλαγούμε από τις πολιτικές παρωπίδες, θα το δούμε καθαρά: το πρόβλημα μας δεν είναι στενά δημοσιονομικό. Ασφαλώς η διάστασή του αυτή είναι η πιο οξυμένη, ιδίως στην ταμειακή / δανειακή της πλευρά. Αλλά αν περιοριστούμε στην μονοδιάστατη αντιμετώπιση αυτής της τελευταίας, όπως μας πιέζουν οι τελευταίοι μονεταριστές (δυστυχώς και εταίροι μας) θα εμπλακούμε σε ένα φαύλο κύκλο μέτρων – αύξησης του κόστους δανεισμού μας, μέτρων - αύξησης της φτώχειας, μέτρων – αύξησης, τελικά, των ίδιων των δημοσιονομικών μας ελλειμμάτων. Μέχρι τελικής πτώσεως. Όλα αυτά, με πρόσχημα τον εξευμενισμό των «αγορών». Δηλαδή της κλεπτοκρατίας. Αυτό δεν συμβαίνει μέχρι σήμερα;
4. Μια πολιτική ισόροπης, πράσινης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης έχει άλλες προτεραιότητες, πολύ πιο ανθρώπινες και, γι ‘ αυτό ακριβώς, πολύ πιο πραγματιστικές. Στο πλαίσιό της, δεν ζητάμε δανεικά. Δεν ψάχνουμε ούτε δανεικά με καλούς όρους. Δεν θέλουμε καν οικονομική βοήθεια. Όλα αυτά - είναι φανερό - δεν μας κάνουν. Αυτό που αναζητούμε είναι αξιόπιστους εταίρους σε κάτι πολύ πιο ευρύ, και, γι' αυτό, πολύ πιο ενδιαφέρον : έναν συνεταιρισμό με σκοπό την αναπτυξιακή απογείωση της Ελλάδας. Και τους εταίρους αυτούς θα τους αναζητήσουμε, όπου κι αν βρίσκονται. Για να συζητήσουμε αυτό που μας ενδιαφέρει και τίποτε άλλο. «Υπάρχουν τέτοιοι;» το εύλογο ερώτημα. «Μα μόνο τέτοιοι μπορούν να υπάρχουν» η ακόμα πιο εύλογη απάντηση. Και πάντως αυτοί που δεν υπάρχουν είναι οι «καλόβουλοι δανειστές»!
5. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απολύτως αναγκαίο, όσο και επείγον, να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο, για παρουσίαση και συζήτηση, αρθρωμένο σε πρωτοβουλίες και δράσεις. Για επί μέρους ή και ευρύτερες συνεργασίες. Προαπαιτούμενα για την διαμόρφωση του σχεδίου αυτού είναι ένα πολυετές πρόγραμμα δημόσιας επενδυτικής δράσης, ένας νόμος πλαίσιο για την κοινωνική οικονομία, ένα νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και, ασφαλώς, μια δημόσια διοίκηση κατάλληλη και προσανατολισμένη στην στήριξη του σχεδίου αυτού. Προσδοκώμενα - βέβαια θα διακινδυνεύσω - αποτελέσματα : αύξηση του εθνικού εισοδήματος, δίκαιη κατανομή του, ισχυροποίηση της χώρας μας, θεαματική βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας.
6. Η ενότητα της παράταξης ώστε να υπηρετηθεί η ΑΛΛΑΓΗ, η ΠΡΟΟΔΟΣ και η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ μοιάζει σήμερα πολιτική προϋπόθεση εκ των ουκ άνευ. Δεν υπάρχει εναλλακτική διακυβέρνησης αυτή την στιγμή και χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν για ανατροπή των δεδομένων. Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι οι δυνάμεις μας επαρκούν. Όπως και η αξιοπιστία των προσώπων που καλούνται να υπηρετήσουν μια τέτοια ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ!
7. - Καταθέτω τις πρότάσεις μου στα πρακτικά της συνεδρίασής μας
- Προτείνω την έκδοση ανακοίνωσης του Πολιτικού Συμβουλίου για ολόπλευρη στήριξη των πρωτοβουλιών του Προέδρου Γιώργου Παπανδρέου για υπέρβαση της κρίσης
- Δεσμεύομαι να καταθέσω υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις αναπτυξιακού περιεχομένου στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

*Παρέμβαση στο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του ΠΑΣΟΚ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

press-gr