Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Παπανδρέου: «Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση»

«Η κατάσταση είναι εμπόλεμη. Δίνουμε μάχη με τα συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο 34ο τακτικό συνέδριο της ΓΣΣΕ, στη Χαλκιδική.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε: ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού.
«Με τις αποφάσεις μας, όσο επίπονες, όσο σκληρές κι αν είναι, θέλουμε να αποτρέψουμε αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο. Να αποτρέψουμε να χρειαστεί να πληρώνουμε για δεκαετίες ολόκληρες τοκογλυφικούς τόκους, καταδικάζοντας τη χώρα σε βαθιά και διαρκή ύφεση. Να πέσει η Ελλάδα σε μόνιμη ανυποληψία, να μείνει απομονωμένη από κάθε διεθνή στήριξη».
Παραδέχτηκε ότι «οι ημέρες που περάσανε και οι ημέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες», ωστόσο δεσμεύτηκε ότι οι προσπάθεις των πολιτών «θα πιάσουν τόπο».
Διάψευση φημών περί πρωθυπουργικού διαγγέλματος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο -όπως είπε- «υποβολιμαία φημολογία περί δήθεν σχεδιαζόμενου διαγγέλματος του Πρωθυπουργού».
«Η διάχυση τέτοιου είδους φημολογιών έχει ως αποκλειστικό σκοπό την πρόκληση πανικού με τις γνωστές για τη χρονική συγκυρία αρνητικές συνέπειες. Η Ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει και προασπίζει το δημόσιο συμφέρον με τον πιο υπεύθυνο και αποφασιστικό τρόπο» πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο κ. Πεταλωτής ρωτήθηκε στο press room για το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ και εάν «η Γερμανία μας εξωθεί» προς αυτό.
«Εμείς, στο πλαίσιο της προσπάθειας και της μάχης που δίνουμε -ενός αγώνα ο οποίος πραγματικά αποδεικνύεται ότι είναι πολύ δύσκολος, αλλά εξαιρετικά σημαντικός- προσπαθούμε να αναστρέψουμε το άσχημο κλίμα. Προσπαθούμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας. Συνεπώς, με αυτόν τον τρόπο και σε αυτόν το δρόμο πορευόμαστε. Από κει και πέρα, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε μια χωριστά, όλοι παίρνουμε τις αποφάσεις μας. Καμία χώρα δεν μπορούμε να πούμε ότι μας εξωθεί στο ΔΝΤ» είπε ο κ. Πεταλωτής.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα «δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας. Είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πρόβλημα της ευρωζώνης. Εμείς θέλουμε να είναι λύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες, δεν θέλουμε να φύγουμε από το πλαίσιο που θέσαμε, δηλαδή της πολιτικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ως προς τα σενάρια για μεικτό σύστημα δανειοδότησης, τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΔΝΤ, ο κ. Πεταλωτής δεν το απέκλεισε. «Υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Εμείς αυτό που ζητάμε προς το παρόν είναι σαφή και ρητή πολιτική στήριξη, έτσι ώστε και οι αγορές να πάρουν το μήνυμα ότι πλέον η Ελλάδα είναι χώρα αξιόπιστη, ότι η Ελλάδα έχει την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πέσουν τα spreads και να μπορούμε να δανειστούμε με τον τρόπο που πρέπει να δανειστούμε όταν χρειαστεί. Από κει και πέρα, μπορούν να εξεταστούν πολλές δυνατότητες. Εμείς, όμως, προς το παρόν θέλουμε να μείνουμε εκεί». 
ta nea