Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Η επανάσταση δεν είναι μακριά....

Όταν ο Υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε τη φράση «δεν υπάρχει σάλιο» κάποιοι βιάστηκαν να τον χαρακτηρίσουν υπερβολικό. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση των νέων οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, έγινε απόλυτα κατανοητό ότι η Ελληνική οικονομία έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Το δημόσιο χρέος έχει υπερβεί, όχι απλά τα όρια της λογικής και τις οικονομικές δυνάμεις της χώρας μας, αλλά έχει εξακοντιστεί σε καταστροφικά επίπεδα. Συνεπώς, ακόμα κι αν πουλήσουμε την Ακρόπολη και τα νησιά μας, όπως μας συμβουλεύουν οι «φίλοι και εταίροι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα έσοδα δεν θα είναι αρκετά για την εξόφληση των χρεών μας.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, ως γνήσιοι Έλληνες αρεσκόμεθα αυταρέσκως να πιστεύουμε ότι «οι θεοί σώζουν την Ελλάδα την τελευταία στιγμή» και, όχι μόνο δεν δεχόμαστε καθολικές θυσίες για τη γενική σωτηρία, αλλά αντιθέτως επαναλαμβάνουμε το ιστορικό «ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ».

Η απάντηση έχει δοθεί ιστορικά και είναι ότι από το 1830 και μετά, όχι μόνο δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ένα κράτος με θεσμούς και διαφάνεια, χωρίς γραφειοκρατία, διαφθορά και νεποτισμό αλλά ήμασταν πάντα επιρρεπείς στο ρουσφέτι, στις πελατειακές σχέσεις και στα μικροπολιτικά συμφέροντα.

Ακόμα και οι απίστευτοι χρηματικοί όγκοι που δόθηκαν στην Ελλάδα με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο δεν επενδύθηκαν αλλά σε ένα μεγάλο τους ποσοστό κατευθύνθησαν αισχρά, ασύστολα και ανήθικα από τους διαχειριστές τους και σε αυτό δεν είναι άμοιρος της ευθύνης και ο λαός.

Όμως, οι «φίλοι» που μας έδωσαν απλόχερα αυτά τα χρήματα, δεν συγχωρούν, πλέον άλλες «μαλαγανιές». Αντιθέτως, μας βλέπουν σαν έναν «πελάτη», που έχει πρόβλημα και ακριβώς επειδή το πρόβλημα μας είναι μεγάλο μας πιέζουν όλο και περισσότερο, προκειμένου να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν.

Η δε πρόταση τους να πουλήσουμε ότι ανεκτίμητο και τιμαλφές διαθέτει η Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη τους, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι στις δύσκολες στιγμές όλοι οι «φίλοι» μας κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα, με το ένα χέρι μας δίνουν και με το άλλο μας παίρνουν.

Επειδή οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά την ιστορία μας και δεν ανεχόμαστε να μας κάνουν μαθήματα οι «φίλοι» μας οι Γερμανοί, ήρθε η ώρα να αφυπνιστούν τα ηρωικά μας γονίδια και σε μια συσπείρωση αυτογνωσίας να αγωνιστούμε, ώστε να ανακτήσει η χώρα την χαμένη της αξιοπρέπεια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι αποφασισμένος να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, έστω κι αν αυτά είναι σκληρά, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να ανακάμψει και να ξαναγίνει σεβαστή με κύρος και δύναμη στο διεθνές πεδίο και σε αυτή την Εθνική προσπάθεια πρέπει να συμβάλλουμε όλοι.

Όμως, η ενότητα του Λαού στην απόφαση του να κάνει θυσίες για να σωθεί η ρημαγμένη μας χώρα, προϋποθέτει και άμεσες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης σε έναν κρίσιμο τομέα: την τιμωρία αυτών που την ρήμαξαν.
Είναι βαθιά η ανησυχία ότι οι επαγγελίες της κυβέρνησης, να βάλει τέλος στο καθεστώς της αυθαιρεσίας, της ανομίας και της διαφθοράς, θα αποτελέσουν λόγια κενά περιεχομένου αν δε συνοδευτούν το γρηγορότερο δυνατό από την τιμωρία και την κάθαρση.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κατάρρευσης αλλά κυρίως λόγω της αγανάκτησης των πολιτών με την έλλειψη αρχών, αξιών και θεσμών, μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να σταθεί ως σημείο Κοινωνικής συνοχής γιατί η ανοχή του Ελληνικού λαού πολύ σύντομα θα εξαντληθεί και ....... η επανάσταση δεν είναι μακριά......
Μπόγδου Πόπη
Παιδαγωγός
pinbogdou@yahoo.gr