Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Εφημερίδα Bild: Ανοιχτή επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό

Με εριστικό δημοσίευμα υποδέχεται η εφημερίδα Bild τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στη Γερμανία, όπου πρόκειται να συναντηθεί με την καγκελάριο Angela Merkel. «Είστε στη Γερμανία, μία χώρα πολύ διαφορετική από τη δική σας», σπεύδει να διευκρινίσει η εφημερίδα που απαριθμεί σειρά ελληνικών προβλημάτων, και συνοδεύει την ανοικτή επιστολή με ένα γραμματόσημο με την ένδειξη «σε περίπτωση που θέλετε να απαντήσετε».
«Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, θα βρίσκεστε σε μία χώρα η οποία είναι εντελώς διαφορετική από τη δική σας. Βρίσκεστε στη Γερμανία. Εδώ, οι άνθρωποι εργάζονται μέχρι τα 67 τους. 14ος μισθός για δημοσίους υπαλλήλους δεν υπάρχει πλέον από καιρό. Εδώ, δεν πρέπει να πληρώνει κανείς χιλιάδες ευρώ για 'λάδωμα', για να βρει εγκαίρως κρεβάτι σε νοσοκομείο. Ούτε πληρώνουμε συντάξεις για κόρες στρατηγών, που δυστυχώς δεν βρίσκουν σύζυγο. Σε μας, τα πρατήρια βενζίνης έχουν ταμειακές μηχανές, οι οδηγοί ταξί δίνουν αποδείξεις και οι αγρότες δεν παίρνουν επιδοτήσεις της ΕΕ με εκατομμύρια ελαιόδενδρα, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν».
Οι συντάκτες παραδέχονται ότι και η Γερμανία έχει μεγάλα χρέη, σημειώνοντας όμως ότι «μπορούμε να τα ξεπληρώσουμε, ... επειδή το πρωί ξυπνάμε αρκετά νωρίς και δουλεύουμε όλη την ημέρα, επειδή πάντα αποταμιεύουμε ένα μέρος του μισθού μας για δύσκολους καιρούς, επειδή έχουμε υγιείς επιχειρήσεις, τα προϊόντα των οποίων έχουν ζήτηση σε όλο τον κόσμο».
ΤΟ κείμενο αναφέρει επίσης ότι οι Γερμανοί τουρίστες αφήνουν «ένα σωρό χρήματα» στην Ελλάδα, και φτάνει μάλιστα να επισημάνει ότι ο προπονητής της ελληνικής εθνικής ομάδας που κατέκτησε κύπελλο Euro, το 2004, ήταν Γερμανός - ο Οτο Ρεχάγκελ.
«Θέλουμε να είμαστε φίλοι με τους Έλληνες. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, που η Γερμανία έχει δώσει για την χώρα σας από τότε που εντάχθηκε στο ευρώ γύρω στα 50 δις καθαρά. Αλλά ένα πράγμα πρέπει να είναι επίσης σαφές: Ίδιον της καλής φιλίας είναι να λες στον άλλο -όταν είναι αναγκαίο- καμιά φορά και την αλήθεια».
Η ειρωνική επιστολή που υπογράφεται από την «σύνταξη της BILD», τελειώνει χωρίς ίχνος ευγένειας. Οι συντάκτες γράφουν : «Σε περίπτωση που θέλετε να μας απαντήσετε, εσωκλείουμε το κατάλληλο γραμματόσημο. Στο κάτω-κάτω, θέλουμε να σας βοηθήσουμε να κάνετε οικονομία...».
Ας σημειωθεί ότι σήμερα, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δεσμεύτηκε για παροχή πολιτικής στήριξης στην Ελλάδα, αποφεύγοντας ωστόσο την οποιαδήποτε αναφορά σε οικονομική βοήθεια. Πιο σαφής, ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να δώσει «ούτε σεντ».
http://tvxs.gr