Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Monopoly Revolution: Στρογγυλή και High-tech


Monopoly Revolution
Με μία έκδοση προσαρμοσμένη στον 21ο αιώνα γιορτάζει φέτος η Μονόπολη τα 75 χρόνια της. Το πιο εμπορικό επιτραπέζιο παιχνίδι όλων των εποχών αποκτά φουτουριστικό ταμπλό, ηλεκτρονική τράπεζα, ηλεκτρονικά ζάρια και πιστωτικές κάρτες με τετραψήφιο αριθμό pin.
Από το 1935 το μεγάλο παιχνίδι του καπιταλισμού έχει διδάξει τρεις γενιές παικτών και πάνω από 1 δισ. παίκτες όλων των ηλικιών πώς να γίνουν πλούσιοι ή να μείνουν ξαφνικά στον άσο αγοράζοντας και πουλώντας κατά
περίπτωση πόλεις, πλατείες, σπίτια και ξενοδοχεία. Η νέα έκδοση Μonopoly Revolution δεν διαφέρει φυσικά σε τίποτε από τις πολλές εκδόσεις που έχει γνωρίσει το φημισμένο επιτραπέζιο ως προς τη φιλοσοφία του. Αυτό που αλλάζει είναι ότι προστίθεται μια διάσταση χάι τεκ με ηχητικά εφέ και μουσική, ηλεκτρονική τράπεζα από την οποία είναι αδύνατο να κλέψει κανείς στα κρυφά κανένα χαρτονόμισμα αφού οι συναλλαγές γίνονται με πιστωτική κάρτα, ηλεκτρονικό ζάρι και τιμές προσαρμοσμένες στη σημερινή πραγματικότητα. Στην αγγλική έκδοση, για παράδειγμα, η πανάκριβη περιοχή Μέιφερ του Λονδίνου δεν κοστίζει πλέον 400 στερλίνες- ποσό το οποίο δεν φτάνει για να αγοράσεις σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα ούτε την πόρτα ενός γκαράζ – αλλά 4 εκατομμύρια. Επιπλέον οι μάχες για την ιδιοκτησία δεν γίνονται πάνω στο κλασικό τετράγωνο ταμπλό αλλά σε ένα φουτουριστικό στρογγυλό με μίνιμαλ ντιζάιν.
Η πατέντα του επιτραπέζιου που μετέτρεψε σε παιχνίδι την αλφαβήτα του καπιταλισμού κατοχυρώθηκε το 1935 από τον Αμερικανό Τσαρλς Ντάροου. Δη μιουργός του παιχνιδιού όμως είναι η κουάκερος Ελίζαμπεθ Μάτζι Φίλιπς, που 30 χρόνια νωρίτερα ήλπιζε να εξηγήσει με αυτό τον τρόπο τη θεωρία των φόρων του οικονομολόγου Χένρι Τζορτζ. Σύμφωνα με τη θεωρία του Τζορτζ, εάν όλοι οι άνθρωποι έχουν κέρδη από την περιουσία τους τότε αυτή θα καταλήξει νομοτελειακά στα χέρια ενός ανθρώπου. Κάπως έτσι γεννήθηκε το «Παιχνίδι του νοικοκύρη» και από εκεί προέκυψε η παραλλαγή της Μονόπολης που έμελλε να γίνει πιο διάσημη από το πρωτότυπο. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει πάμπολλες εκδόσεις – από την κλασική έως τη Σπάιντερμαν στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει περισσότερες από δεκαπέντε-, ενώ το 2008 παρουσιάστηκε ως βιντεοπαιχνίδι και έναν χρόνο αργότερα η ονλάιν έκδοση σε συνεργασία με την Google.