Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Εξεταστική για την οικονομία συζητά το ΠΑΣΟΚ

Το ενδεχόμενο να προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την καταστροφική οικονομική πολιτική και την παραποίηση των οικονομικών μεθεγών, που καταρράκωσαν την αξιοπιστία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, μετά τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σχεδόν εξοργισμένος με όσα αντιμετωπίζει κάθε φορά, που επιχειρεί να πείσει για την αξιοπιστία των λεγομένων του.

«Σε κάθε μάχη που δίνω, τα βρίσκω μπροστά μου» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, κατηγορώντας τους γαλάζιους κυβερνώντες ότι «λεηλατούσαν μέχρι και το παρά πέντε. Χωρίς καμία ντροπή απέναντι στον Ελληνικό λαό, που σήμερα άναυδος παρακολουθεί τη χώρα να διασύρεται διεθνώς λόγω των επιλογών τους».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι «τους μήνες αυτούς αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο η εγκληματική πολιτική του πρόσφατου παρελθόντος» και ότι «τα τελευταία χρόνια η χώρα μας γνώρισε έναν κατήφορο χωρίς προηγούμενο». Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν ιστορικές ευθύνες για τον κατήφορο αυτό. Καλά θα κάνουν οι υπαίτιοι να είναι πιο σοβαροί και μετρημένοι στα λόγια τους. Να μην προκαλούν τους Έλληνες που σήμερα στριμώχνονται γιατί αυτοί είχαν επιλέξει να περνάν καλά στις πλάτες τους τόσα χρόνια. Έχουν ανυπολόγιστες ευθύνες για τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνουν σήμερα  η Ελλάδα και οι Έλληνες. Κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο τη χώρα και το Κράτος σηκώθηκαν και έφυγαν χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού».

Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε «να μην ασκηθεί ποτέ ξανά τόσο ανεύθυνη, αδιαφανής και φαύλη εξουσία, διοίκηση και διακυβέρνηση στην πατρίδα μας», ενώ επέρριψε ευθύνες και σε όσους «από ιδιοτέλεια ή μικροκομματική βλέψη τόσα χρόνια χάιδεψαν αυτή τη διεφθαρμένη εξουσία ή μας εξίσωναν με μια καταστροφική κυβέρνηση, προσφέροντας κατά βάθος άλλοθι σε αυτή».

Επισήμανε δε ότι «τα όσα αντιπολιτευτικά λέγαμε τα τελευταία χρόνια ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα που ο καθένας μας βρήκε στον ανάλογο τομέα ευθύνης του. Η σπατάλη, η διαφθορά, η πελατειακή διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, οι πολιτικές υπέρ των ισχυρών και ενάντια στο γενικό συμφέρον της χώρας, το ξεχαρβάλωμα της δημόσιας διοίκησης λόγω κομματικών και αναξιοκρατικών παρεμβάσεων είναι οι αιτίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει εισηγηθεί εδώ και καιρό τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, που θα διερευνήσει ακόμη και ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών της ΝΔ, όμως ο κ. Παπανδρέου προσπαθούσε να ζυγίσει τα οφέλη και τις ζημιές από μία τέτοια κίνηση σε σχέση με την συναινετική διάθεση, που έδειχνε, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη η ΝΔ. Επειδή όμως εκτιμάται ότι μακρά και σταθερή συναίνεση δεν πρόκειται να δώσει ο Αντώνης Σαμαράς σε τυχόν νέα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης, η αντεπίθεση με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να αποκαλυφθούν όλες οι υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης, που υπαγορεύει αυτά τα μέτρα.
http://www.protothema.gr