Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Και τώρα "με τα μούτρα" στην Ανάπτυξη


Δίνοντας την πιο κρίσιμη μάχη της χώρας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μόνος του ο Πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου αναμένεται "να ζητήσει κεφάλια" (αν όχι άμεσα, σύντομα). Ετσι στον απολογισμό που θα γίνει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, αλλά και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ (που ξεκινά στις 3) δεν θα υπάρξουν "μισόλογα". Γιατί αν κατάφερε το ένα μόνος του - να μην χρεωκοπήσουμε - ο Γ.Παπανδρέου δεν μπορεί να δώσει ανάπτυξη πάλι μόνος του. Και τώρα το στοίχημα είναι το συμμάζεμα και η ανάπτυξη. Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να μετριάσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση τελεί υπό επιτροπεία και εκκρεμεί η λήψη ακόμη πιο αυστηρών οικονομικών μέτρων, θα δώσει έμφαση από σήμερα και στο εξής στο αναπτυξιακό σκέλος του κυβερνητικού έργου.

Η προσπάθεια αυτή έχει και χαρακτήρα μετριασμού εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων, καθώς είναι ήδη αισθητή η διαμόρφωση ενός μετώπου κατά των μέτρων και της τακτικής που έχει ως σήμερα επιλεγεί. Στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου πρώτη θέση καταλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομίας για την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ, ενώ περιλαμβάνονται ακόμη νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών (μεταξύ αυτών και οι ρυθμίσεις για την επαναφορά των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών) και του υπουργείου Δικαιοσύνης (αυτοδιοίκητο και ορισμός ανωτάτων δικαστικών λειτουργών). Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στο υπουργείο Οικονομίας με θέμα την τελική επεξεργασία των σχεδίων για την απλοποίηση των διαδικασιών αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, το νομοσχέδιο για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, την ενεργοποίηση του ΤΕΜΠΜΕ και την απλούστευση των μηχανισμών προσέλκυσης επενδύσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία κυριάρχησαν οι παρεμβάσεις στο σκέλος της φορολογίας, των εισοδημάτων και του Ασφαλιστικού, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν ήδη στείλει το μήνυμα προς την κ. Κατσέλη ότι το βάρος πέφτει πλέον και στον δικό της τομέα ευθύνης και ειδικότερα στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί: επενδύσεις 10 δισ. ευρώ για το 2010 και εκτόξευση του ρυθμού απορρόφησης, από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα στο 15%. Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου -και με ένα διάλειμμα για την κοπή της πίτας του ΠΑΣΟΚ- ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια μερίδα μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, που έχουν ήδη λάβει σαφείς αποστάσεις από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 15:00 στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους.