Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Ευρωσοσιαλιστική συμμαχία κατά των κερδοσκόπων

Ελλάδα, Ισπανία, Νορβηγία αλλά και Βρετανία συγκροτούν ένα σοσιαλδημοκρατικό μέτωπο κατά των κερδοσκόπων.
Εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες υπήρχε ένα όργιο κερδοσκοπίας από ξένους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και hedge funds που «ποντάρουν» ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Βρετανία αδυνατούν να ελέγξουν την πορεία των οικονομιών τους.

Στις χώρες αυτές οι επενδυτές, με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος ασφάλισης δανεισμού για το δημόσιο χρέος έναντι πιθανής χρεοκοπίας και έχουν ανεβάσει σημαντικά τις αποδόσεις των ομολόγων, κάνοντας δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού.


Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χόσε Λουί Θαπατέρο δεν δίστασε μάλιστα να επιτεθεί ευθέως στους κερδοσκόπους λέγοντα ότι «δεν θα πέσουμε στην παγίδα όσων δημιούργησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση» και επισημαίνοντας ότι στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο η μείωση των ελλειμμάτων αλλά και η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης γιατί αλλιώς θα υπάρξει ζήτημα κοινωνικής σταθερότητας στις χώρες που περνούν οικονομική κρίση.

«Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας προειδοποίησαν τη χρηματοοικονομική κοινότητα ότι θα θέσουν ως προτεραιότητα την ανάπτυξη και όχι τις μειώσεις των ελλειμμάτων και ζήτησαν από τους κερδοσκόπους να αλλάξουν τη βραχυπρόθεσμη προοπτική τους για μια άλλη που θα είναι πιο επωφελής για την κοινωνία συνολικά», αναφέρει σε βασικό θέμα του ο «Γκάρντιαν».

Όπως προσθέτει μάλιστα η βρετανική εφημερίδα, το αυστηρό αυτό μήνυμα από τους πρωθυπουργούς των συγκεκριμένων χωρών Γκ. Μπράουν, Χ. Θαπατέρο, Γ. Παπανδρέου και Τ. Στόλτενμπεργκ «μπορεί να εξοργίσει κάποιους επενδυτές, οι οποίοι πιέζουν τις κυβερνήσεις με υψηλά χρέη να μειώσουν τα ελλείμματά τους επειδή υπάρχουν ανησυχίες για το εάν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρήματα που χρωστούν».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ σε άρθρο του στην «Sueddeutsche Ζeitung» τονίζει ότι υπάρχει ένα μεγάλο δίλημμα «να πληρώσουμε για τις μεσογειακές χώρες ή να αποδεχτούμε το τέλος του ευρώ;», Ακόμη εκτιμά ότι η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας θα είναι «πολύ πιο δύσκολη» από της Ιρλανδίας και πρέπει να φτάσει σε πολύ μεγαλύτερο βάθος.

Τώρα αναδεικνύονται δομικές αδυναμίες του ευρώ και δεν αρκεί το «πασάλειμμα». Απαιτείται στιβαρή στάση των πολιτικών ηγετών, νέες δομές και μηχανισμοί αποφάσεων και ελέγχου. Η διάσωση του ευρώ από την κρίση στον μεσογειακό χώρο θα κοστίσει και κυρίως για τη γερμανική και γαλλική κυβέρνηση εμπεριέχει και «μεγάλο εσωτερικό ρίσκο», καθώς η κοινή γνώμη των χωρών είναι παντελώς απροετοίμαστη για αυτή την κρίση.

Στροφή όμως υπέρ της Ελλάδας κάνει πλέον μεγάλη μερίδα του ξένου Τύπου, που μετά τη σκληρή κριτική των προηγούμενων εβδομάδων ζητεί τώρα από τους Ευρωπαίους εταίρους να προσφέρουν περισσότερη βοήθεια στη χώρα μας και να δείξουν περισσότερη κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» δημοσιεύουν εκτεταμένο άρθρο του πρώην Ιταλού υπουργού Οικονομίας και πρώην μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Τommaso Ρadoa-Scioppa, ο οποίος ζητεί την ανάληψη δράσης από την Ε.Ε. για την Ελλάδα. «Χρειάζεται ανάληψη δράσης» αναφέρει, προσθέτοντας ότι το τελικό συμπέρασμα είναι πως η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί υποστήριξη επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν και προς όφελος του ευρώ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας προσθέτει ότι εκείνο που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στο κοινό είναι ότι καμία χώρα δεν έχει πια πλήρη εθνική κυριαρχία, ούτε η Ελλάδα λόγω της συμπεριφοράς της, ούτε ακόμη και η Γερμανία λόγω του γεγονότος ότι είναι ανοικτή κοινωνία- γεγονός το οποίο, όπως αναφέρει στο άρθρο, αποτελεί βασική πηγή της ευημερίας της.

Σε βασικό θέμα της με τίτλο «Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που είχε κάνει “μακιγιάζ” στο χρέος της», η «Le Μonde» κάνει αναφορά στις πρακτικές που ακολούθησαν και άλλες χώρες για τη διαχείριση του χρέους τους. Αναφέρει συγκεκριμένα τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, οι οποίες είχαν πραγματοποιήσει αντίστοιχες συμφωνίες (swaps) όχι μόνο με την Goldman Sachs, αλλά και με την JΡ Μorgan και την Βarclays.

Σε ξεχωριστό σχόλιο με τίτλο «Έλεος για την Ελλάδα» η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι είναι άδικο, αν όχι κακόβουλο, το λιντσάρισμα που υφίσταται η χώρα μας.
http://www.newsit.gr/