Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

koutras1Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και αποτελούμε κράτος-μέλος της «γηραιάς» ηπείρου. Από την ένταξη μας μέχρι και σήμερα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, υιοθετούμε ανά έτος τις γνωστές υπερεθνικές οδηγίες οι οποίες, σε ποσοστό 75%, ενσωματώνονται στις εγχώριες. Βέβαια, το υπόλοιποι 25% παραμένει υπό διαμόρφωση ελληνική και ως ενδεικτικό του παράρτημα πολύ εύκολα δύναται να εξετασθεί ο τρόπος διαμόρφωσης των εθνικών συλλογικών συμβάσεων και κατ’ επέκταση η ελληνική μισθοδοσία η οποία «πατώνει» ακόμα και ευρωπαϊκά. Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος χαμηλότατος ελληνικός μισθός αντιπροσωπεύει το 50% του μέσου χαμηλότατου ευρωπαϊκού… Ας συνεχίσω να κάνω λόγο για το προαναφερθέν 25ρακι όμως, διότι θα κουράσω, θα στεναχωρήσω και λογικά θα εκνευρίσω…
Η «ευρωπαϊκή οικογένεια» κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, την οποία και βιώνουμε εδώ και αρκετό καιρό, είναι βαθύτατα «λαβωμένη». Η χρηματοπιστωτική κρίση, που επέφερε και την προαναφερθείσα κρίση, προκάλεσε ανυπαρξία ρευστότητας και υψηλά δημόσια ελλείμματα σε χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, και αρκετές ακόμα.Όταν, λοιπόν, μία εξ αυτών είναι και η χώρα μας, η οποία παράλληλα κατέχει και τη 2η θέση μετά τη Ρουμανία σε ποσοστό (κοντά στο 20%) ανθρώπων που βιώνουν σε επίπεδα φτώχειας αναρωτιέμαι κατά πόσο ικανοποιούνται για αυτούς τους συμπατριώτες μας οι φυσιολογικές και καθημερινές ανάγκες.Το συγκεκριμένο ερώτημα προέκυψε όταν συνειδητοποίησα ότι ο γνωστός αμερικανός ψυχολόγος Abraham Maslow, το 1943 σε μονογραφία του έκανε λόγο για τη θεωρία των ανθρώπινων κινήτρων και πιο συγκεκριμένα διαμόρφωσε και τη γνωστή πυραμίδα των αναγκών. Στην πρώτη βαθμίδα είναι οι Φυσιολογικές/Βασικές Ανάγκες (φαγητό, νερό, αέρας).Είναι ανάγκες επιβίωσής που για τον καθένα μας είναι απαραίτητες.
Ανεβαίνοντας στην Πυραμίδα είναι οι Ανάγκες Ασφαλείας, η ανάγκη δηλαδή της στέγης, της υγείας και της προστασίας γενικότερα.Στις Ανάγκες Κοινωνικής Αποδοχής βρίσκονται οι κοινωνικές μας σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, η ανάγκη μας να έχουμε φίλους, να ερωτευθούμε και να είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί.Στις Ανάγκες Αυτοεκτίμησης ανήκουν οι ανάγκες μας εκείνες όπου ο άνθρωπος αποζητά την προβολή της ατομικότητας του, των δικών του αξιών κι αρχών και την αυτονομία του.Τέλος, στις Ανάγκες Αυτοπραγμάτωσης ανήκουν όλες εκείνες οι ανάγκες οι οποίες κάνουν το άτομο να νιώθει πλήρης, πραγματωμένος κι ευτυχισμένος.Για να ανέβει κάποιος μια βαθμίδα στην Πυραμίδα θα πρέπει να έχει ικανοποιήσει τις Ανάγκες της προηγούμενης βαθμίδας. Όσο πιο χαμηλά βρισκόμαστε τόσο πιο εύκολο είναι να πετύχουμε τις ανάγκες μας. Οποίος βρίσκετε σε μια οποιαδήποτε βαθμίδα πλην της πρώτης μπορεί να ανέβει ή να κατέβει βαθμίδα, ενώ αυτός που βρίσκετε στην πρώτη μπορεί μονό να ανέβει.Αλήθεια, πόσες από αυτές τις ανάγκες δύναται να ικανοποιηθούν σήμερα; Κατά πόσο η ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπως και η ελληνική προσφέρουν «θεμέλια» ικανοποίησης των όσων αναγράφονται στην προαναφερθείσα πυραμίδα…;Ποια η κατάσταση, ή μάλλον οι άνθρωποι οι οποίοι βιώνουν υπό συνθήκες φτώχειας έχουν ανέβει στο πρώτο σκαλοπάτι της πυραμίδας…; Προφανώς και την αγναντεύουν.Ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες για όλους… ανεξαιρέτως…
ΚΟΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ Τ.Α.Β. ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
 nkoutras1@yahoo.gr