Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Κατάληψη Ελαίας - Μαθήματα σε ερειπωμένο κτήριο


altΣτην «πολιτισμένη» Κέρκυρα, μια ομάδα νέων ανθρώπων, μας έβαλε τα γυαλιά: Μετέτρεψαν ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, σε χώρο δημιουργίας, παραδίδοντας μάλιστα μαθήματα Ελληνικών σε μετανάστες!!

Την 21η Νοεμβρίου του 2009, στη Γαρίτσα της Κέρκυρας, ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, μετατράπηκε σε έναν νέο δημιουργικό κοινωνικό χώρο, την Κατάληψη «Ελαία».
Σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο (όπου υπάρχουν κείμενα, διάλογος και πολλές φωτογραφίες) «από τότε, πολλοί άνθρωποι, διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων, δρούν και συνυπάρχουν ελεύθερα σε έναν χώρο, όπου δε χωρούν οποιουδήποτε είδους διακρίσεις και ρατσισμοί. Σε έναν κόσμο, που πολλοί άνθρωποι, προερχόμενοι από άλλες χώρες, στερούνται δικαιώματα και ευκαιρίες, η άγνοια της γλώσσας είναι ένα επιπλέον πρόβλημα στη δύσκολη καθημερινότητά τους»
Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισαν να ξεκινήσουν δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε ξένους, δείχνοντας, όπως λένε, την ειλικρινή αλληλεγγύη τους σε αυτούς.

Η κατάληψη

Το Σάββατο της 21ης Νοεμβρίου 2009 κάτι πρωτόγνωρο για τα κερκυραϊκά δεδομένα συνέβη: ένα χτίσμα (παλαιό ελαιοτριβείο) του Ινστιτούτου Ελαίας καταλήφθηκε από ένα ευρύ σύνολο ανθρώπων. Από τότε, και σε καθημερινή βάση, το εγχείρημα έχει αγκαλιαστεί από πολλές δεκάδες συνανθρώπων μας. Ο απελευθερωμένος αυτός χώρος έχει, επί της ουσίας, δώσει, από το ξεκίνημα της λειτουργίας του, μία άλλη πνοή στην περιοχή. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, γυναίκες, άντρες, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι έχουν, ήδη, ενώσει τις φωνές τους σε αυτόν το νέο κοινωνικό χώρο. Τι ένωσε, όμως, τις φωνές όλων αυτών των ανθρώπων; Μα, φυσικά, η παντελής έλλειψη ελεύθερου χρόνου και χώρου.
Το παλιό  Ελαιοτριβείο ήταν εγκαταλελειμμένο, ρημαγμένο, παρατημένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Καθαρίστηκε και ξεκίνησε να γίνει ένας ελεύθερος, κοινωνικός χώρος, ανοικτός για όλους, ώστε να μοιραστούν ανησυχίες και προβληματισμοί. Μάλιστα η ομάδα των ανθρώπων που βρίσκεται στον χώρο αυτό, διευκρινίζει ότι δεν διεκδικεί την κυριότητα του χώρου (όπως κάποιοι βιάστηκαν να υποθέσουν) αλλά απλά θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν δημιουργικά, με βάση την αλληλευγγύη και την αλληλοβοήθεια.
Η αρχή έγινε με τα μαθήματα ελληνικών. Το corfupress.com εύχεται αντίστοιχη, καλή συνέχεια…
http://www.corfupress.com