Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Οι νοσταλγοί της δραχμής και τα κρυφά κίνητρα

Οι νοσταλγοί της δραχμής και τα κρυφά κίνητρα

Τι είδους κίνητρα έχουν; Τι έχουν να κερδίσουν;

Όταν ο μεγαλοεπενδυτής, Τζορτζ Σόρος, δήλωνε στο Νταβός πριν μερικές μέρες πως υπάρχουν στη χώρα μας ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλοι επιχειρηματίες, οι οποίοι επιδιώκουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί ...θέλουν να πληρώνουν τους φόρους και τα χρέη τους σε δραχμές, δεν μιλούσε τυχαία.

Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί, που… «νοσταλγούν» το εθνικό μας νόμισμα; Τι είδους κίνητρα έχουν; Τι έχουν να κερδίσουν;

Πρόκειται κυρίως για όσους έχουν χρέη, είτε προς το Δημόσιο, είτε προς τις τράπεζες. Οι υποχρεώσεις τους θα υποτιμηθούν στην ουσία, ενώ εκτιμούν πως το κλίμα αποσταθεροποίησης, που θα ακολουθήσει, θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για να ρυθμίσουν χαριστικά τα χρεωστούμενά τους.

Ακόμα μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη από τη δραχμή για όσους έχουν φροντίσει και έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας.

Σε αυτή την περίπτωση, πέραν των όσων θα κερδίσουν για τις οφειλές τους, θα έχουν στα χέρια τους ισχυρό συνάλλαγμα για να σαρώσουν περιουσιακά στοιχεία, οι αποτιμήσεις των οποίων θα έχουν εξευτελιστεί.

Πέραν των οικονομικών συμφερόντων, υπάρχουν και πολιτικά. Εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του έθνους ή και απλοί πολιτευτές, έχουν σηκώσει τη σημαία της «εθνικής κυριαρχίας» - που ούτως ή άλλως έχει χαθεί εφόσον είμαστε μέλος οικονομικής και νομισματικής ένωσης – και των θεωριών συνομωσίας περί «οργανωμένου σχεδίου, που θέλει να αφανίσει τον Ελληνισμό».

Πρόκειται για όσους έχουν χτίσει την πολιτική τους καριέρα πάνω στο πελατειακό κράτος και δεν επιθυμούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, που θα ανατρέψουν αυτό το μοντέλο. Πρόκειται, επίσης, για εκπροσώπους των επιχειρηματικών συμφερόντων, που περιγράψαμε πιο πάνω.

Από όλα αυτά, είναι σαφές πως οι υπέρμαχοι της δραχμής ενδιαφέρονται πάνω απ΄ όλα – και μόνο – για την εξυπηρέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων και σε καμία περίπτωση για το «καλό της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση, η συνεχής επιχειρηματολογία υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μόνο καλό δεν κάνει για την εικόνα της χώρας και για τις διαπραγματεύσεις μας με τους δανειστές μας.
Newsebast.gr