Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Στο Eurogrpoup αύριο το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας

Οι βασικοί άξονες του νέου πακέτου βοήθειας αναμένεται να συζητηθούν αύριο, Δευτέρα στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) πριν τις θερινές διακοπές. Την Τρίτη οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στο Ecofin με συζητήσεις για τη στήριξη των τραπεζών που δεν θα καταφέρουν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε διάστημα έξι μηνών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, το ύψος του νέου πακέτου, που θα έχει διάρκεια έως τα τέλη του 2014, θα διαμορφωθεί στα 110 δισ. ευρώ.
Οι τελευταίες εξελίξεις και η στάση που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά συζητήθηκαν την Παρασκευή σε κλειστή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.  
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζαννιάς και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γ. Γλυνός.
Εν τω μεταξύ, την Τρίτη, μία ημέρα μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και στο περιθώριο του Ecofin, θα συζητηθεί η στήριξη στις τράπεζες που αποτύχουν στα τεστ αντοχής, στις οποίες ενδέχεται να παράσχουν βοήθεια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εφόσον δεν μπορέσουν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε διάστημα έξι μηνών.
Οι τράπεζες που δεν θα περάσουν τα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, θα υποχρεωθούν, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να καταθέσουν σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία τριών μηνών για να τα υλοποιήσουν. Στην αντίθετη περίπτωση, η αρμόδια εθνική κυβέρνηση θα πρέπει να τις στηρίξει.
tanea.gr