Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Η γενική κατάρρευση «σώζει» την Ελλάδα ???


-Επισπεύδει την πολιτική λύση η επέκταση της κρίσης στην Πορτογαλία και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης
-Γιατί το ευρωομόλογο θα επιδράσει λυτρωτικά στην αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος
-Έχοντας πιάσει πάτο, η κυβέρνηση ελπίζει σε ανοδική τροχιά
-Πώς επηρεάζεται το σενάριο των εκλογών

Ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης σε όλη την ευρωζώνη αρχίζει να γίνεται πλέον πιο ορατός παρά ποτέ. Κι ενώ μέχρι πρότινος φάνταζε κάπως θεωρητικός, οιδραματικές εξελίξεις στην Πορτογαλία απειλούν να τον μετατρέψουν σύντομα σε πραγματικό εφιάλτη. Αυτό ενδεχομένως να μην αποδειχθεί όμως και τόσο κακό, αλλά να ενεργοποιήσει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες για να...
κινηθούν πιο άμεσα και πιο δραστικά για τη λύση του συνολικού προβλήματος. Και κάτι τέτοιο να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας και για τη δική μας χώρα…
Εδώ και καιρό ακούγονταν φωνές για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων για να αντιμετωπιστεί ριζικά και στο πλαίσιο μιας πολιτικής λύσης η κατάσταση, πριν εξαπλωθεί ο «ιός» σε όλη την Ευρώπη. Ανάμεσα στις φωνές αυτές ήταν και η Ελλάδα, αφού συμφωνούν εν προκειμένω τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση. Όμως οι ηγέτες της Ε.Ε. απέφευγαν να δουν κάτι τέτοιο θετικά, πιστεύοντας ότι το πρόβλημα θα περιοριστεί μόνο στην Ελλάδα. Μόνο που για μια ακόμη φορά επέδειξαν αργά ανακλαστικά απέναντι στις εξελίξεις. Και τώρα «τρέχουν» να προλάβουν. Έτσι, ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, παρά τις προϋποθέσεις που έθεσε, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων μέχρι το τέλος του έτους ως κομμάτι του συνόλου του πακέτου της οικονομικής διακυβέρνησης.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να συνδυαστεί με μια δεύτερη εξέλιξη. Τη γενική πλέον αποδοκιμασία στους τρόπους και τις μεθόδους, με τις οποίες λειτουργούν οι οίκοι αξιολόγησης. Οι εκθέσεις τους συνιστούν συχνά «αυτοεκπληρούμενες προφητείες», που βουλιάζουν ακόμη περισσότερο τις οικονομίες των χωρών και μεγαλώνουν τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Ταυτόχρονα ωριμάζει η ιδέα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, που δεν θα λειτουργεί με κερδοσκοπικά κριτήρια και θα έχει μεγαλύτερη διαφάνεια στη μεθοδολογία του.
Πολιτική λύση
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση έκανε μαζί με όλες τις άλλες κινήσεις έναν «κρυφό» αγώνα δρόμου με στόχο να αντέξει η οικονομία της μέχρι τη στιγμή που αναπόδραστα θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι να θέσουν «τον τύπον επί των ήλων». Αυτή η στιγμή όμως υπολογιζόταν ότι μπορεί να έρθει ύστερα από δύο και παραπάνω χρόνια. Τώρα τα μηνύματα δείχνουν ότι ίσως προκύψει πολύ γρηγορότερα. Ακόμη και σε ορίζοντα μερικών μηνών. Μια τέτοια λύση δεν θα βελτιώσει απλώς την ψυχολογία όλων, που έχει βυθιστεί σήμερα στα Τάρταρα, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να προσφέρει και μια πολιτική δικαίωση των κυβερνητικών προσπαθειών, που αυτή τη στιγμή μοιάζουν να είναι καταδικασμένες από ένα ευρύ -κυρίως κοινωνικό- φάσμα.
Καλοκαίρι εξελίξεων
Οι επόμενες 60 μέρες προβλέπονται πολύ καυτές σε επίπεδο ευρωπαϊκών διεργασιών προς αυτή την κατεύθυνση. Και αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά και τις αποφάσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας. Ήδη το κλίμα μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου είναι απαγορευτικό για οποιεσδήποτε άλλες επώδυνες αποφάσεις. Γι’ αυτό και η συζήτηση για την ψήφιση του Μνημονίου 2 με 180 ψήφους, πρωτοστατούντος του κ. Βενιζέλου, έφερε πάλι, από την πίσω πόρτα αυτή τη φορά, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο ως «λύση του πολιτικού δράματος». Από τη στιγμή όμως που θα αρχίσει να αχνοφαίνεται ένα φως στο βάθος του τούνελ για τη σωτηρία της Ευρώπης, που θα επηρεάσει και την Ελλάδα, θεωρείται πιθανότερο ότι τα δεδομένα θα μεταβληθούν. Κι έχοντας ήδη πιάσει πάτο, η κυβέρνηση θα μπει σε μια ανοδική τροχιά, χωρίς να βλέπει πλέον τις κάλπες ως «αναγκαίο κακό».Η λύση των ευρωομολόγων, βαθύτατα πολιτική, σε συνδυασμό με μια νέα πρακτική στην αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων σημαίνει με απλά λόγια ότι θα δανείζεται η Ευρωζώνη ενιαία και όχι κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά. Αυτό θα έχει θετική επίπτωση στο επιτόκιο δανεισμού, το οποίο θα είναι χαμηλότερο. Έτσι χώρες όπως η δική μας θα μπορούν να απαλλαγούν από τον βραχνά του υψηλού επιτοκίου και να πάρουν βαθιές αναπτυξιακές ανάσες. 
press-gr