Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

«Αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι βαρβαρότητα»

Αυστηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά στο εξής τα φαινόμενα βίας κατά πολιτικών, αλλά και οι απόπειρες να παρεμποδιστεί ο δημοκρατικός διάλογος απηύθυνε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου. «Αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι βαρβαρότητα», τόνισε.
Λίγα μόνο 24ωρα μετά τις νέες επιθέσεις κατά στελεχών του πολιτικού κόσμου, ο κ. Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες να περιφρουρήσουν τη δημοκρατική ομαλότητα και την ανεμπόδιστη λειτουργία της δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι αυτό είναι καθήκον όλων.
Η Πολιτεία, συνέχισε, δεν μπορεί να αποδεχθεί τα φαινόμενα βίας, είτε οργανωμένα είναι αυτά είτε αυθόρμητα, και υπενθύμισε ότι κάθε αντιδημοκρατικής εκτροπής στη χώρα είχε προηγηθεί ένα αντικοινοβουλευτικό κίνημα με τυφλή στόχευση. «Τα φαινόμενα αυτά (της βίας) ακρωτηριάζουν τη δημοκρατία», σημείωσε.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ. Η κυβέρνηση, η οποία απασχολείται έντονα με τη γενίκευση του αντικοινοβουλευτικού κλίματος, εξετάζει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Θα προτείνει τη σύσταση άμεσα, μάλιστα, διακομματικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει πολιτικές και μέτρα για τη διασφάλιση των θεσμών, τη συντεταγμένη λειτουργία του κράτους και την αποτροπή φαινομένων βίας με στόχο την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η προσπάθεια ιδεολογικής τρομοκρατίας δεν έχει θέση πουθενά, ούτε στα πανεπιστήμια ούτε στις πλατείες» και σημείωσε ότι οφείλουν όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τον περιορισμό του επικίνδυνου για τη δημοκρατία φαινομένου. Οπως είπε, «δεν είναι απλά η κρίση που γεννάει τα φαινόμενα της βίας κατά των πολιτικών ή ακόμη και κατά απλών πολιτών. Παροτρύνονται και υποκινούνται από ακραίες πολιτικές ομάδες, από εκείνους που αναζητούν πολιτικό ρόλο και στηρίζονται από μέσα ενημέρωσης. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους (...) περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με συντεταγμένο πολιτικό τρόπο πρέπει να πάμε τη χώρα μπροστά. Εχοντας συνείδηση των θυσιών των πολιτών. Την ευθύνη αυτή έχει αναλάβει η κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται τη συνδρομή και των υπόλοιπων κομμάτων (...) βασικό καθήκον όλων είναι να περιφρουρήσουν τη δημοκρατική ομαλότητα, την ανεμπόδιστη λειτουργία της δημοκρατίας, τον λόγο, τον διάλογο και την ελευθερία της κοινωνίας».

ΑΙΧΜΕΣ. Ο κ. Παπανδρέου άφησε αιχμές ότι ορισμένοι εξ εκείνων που υποκινούν τις αντιδημοκρατικές εκδηλώσεις βίας κατά πολιτικών στελεχών έχουν προσωπικό συμφέρον, ενώ αιχμές άφησε και για ορισμένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία παίζουν το παιχνίδι της όξυνσης της κατάστασης και της υποκίνησης των επιθέσεων.
Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι αντιδράσεις δεν πρόκειται να αναστείλουν τις μεταρρυθμίσεις και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις κινητοποιήσεις κατά του ανοίγματος του επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οπως είπε, «δεν θα βοηθούσε την ανάπτυξη αν κάναμε πίσω μπροστά στις κινητοποιήσεις» και πρόσθεσε ότι «μπορεί κάποιοι να έκλειναν για λίγο τους δρόμους, αλλά η πλειοψηφία ήταν στο πλευρό μας».
Προέβλεψε ότι ανάλογες αντιδράσεις θα υπάρξουν και για τον νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σημειώνοντας ότι προωθούνται «θεμελιώδεις αλλαγές και ιστορικές τομές». Κατά τον κ. Παπανδρέου, οι αντιδράσεις θα υπάρξουν «από τους βολεμένους, αλλά και πάλι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα είναι μαζί μας. Γιατί όλοι ξέρουν τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια της χώρας και τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η Ελλάδα μπορεί να έχει καλύτερη εκπαίδευση».
τα νεα

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Είναι κατ' εικόνα και ομοίωση του πρωθυπουργού της!