Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Στο φως ονόματα μεγάλων οφειλετών

Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται τώρα οι αγρότες και άλλα φυσικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν να μην έχουν καταβάλει τον ΦΠΑ Θα συμπεριληφθούν οφειλέτες που η καταβολή των χρεών τους καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν υφίσταται διευκόλυνση-ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή δικαστική αναστολή καταβολής σε ισχύ.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επομένης θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο οι λίστες με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.
Στις λίστες θα φιγουράρουν ονόματα φορολογουμένων και επιχειρήσεων που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα ονόματα θα αφορούν οφειλέτες με χρέη άνω των 500.000 ευρώ.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ολοκληρώνουν τις ημέρες αυτές την επεξεργασία των στοιχείων για όλους τους οφειλέτες, προκειμένου να μη δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία πτωχών οφειλετών ή οφειλετών που έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση ή ανύπαρκτων οφειλετών.
Οι ληξιπρόθεσμες
Στη λίστα θα συμπεριληφθούν οφειλέτες που η καταβολή των χρεών τους καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν υφίσταται διευκόλυνση-ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή δικαστική αναστολή καταβολής σε ισχύ.
Παράλληλα στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται τώρα οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος και άλλα φυσικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν μέσα από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να μην έχουν καταβάλει τον ΦΠΑ στην Ελλάδα για αγαθά που αγόρασαν από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ στην πενταετία 2006-2010.
Ειδικότερα, ελέγχονται φυσικά πρόσωπα που υπάγονται στον ΦΠΑ χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, οι οποίοι, έπειτα από διασταυρώσεις με τη βάση δεδομένων του VIES, προέκυψε ότι, ενώ αγόρασαν αγαθά από άλλα κράτη-μέλη κατά τα έτη 2006, 2007, 2008, 2009 και 2010 χωρίς την καταβολή ΦΠΑ στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ τους, στη συνέχεια δεν φαίνεται να υπέβαλαν έκτακτη δήλωση ΦΠΑ για την απόδοση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, ούτε και ανακεφαλαιωτικό πίνακα απόκτησης των αγαθών, ως όφειλαν.
Στην ίδια κατάσταση περιλαμβάνονται οι ΑΦΜ των αλλοδαπών προμηθευτών, καθώς και τα ποσά των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν. Ειδικά όσον αφορά το έτος 2010, στην κατάσταση περιλαμβάνονται και οι παροχές υπηρεσιών που δηλώθηκαν από τις αλλοδαπές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Επίσης ερευνώνται υποθέσεις φορολογουμένων, που αφορούν περιπτώσεις μη καταβολής του ΦΠΑ για τα έτη 2006, 2007 και 2008 και για ποσά άνω των 10.000 ευρώ.
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ
Αγρότες που δεν πλήρωσαν ΦΠΑ
Ελέγχους σε αγρότες ξεκινά η Εφορία μετά την αποστολή σχετικών καταστάσεων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στις καταστάσεις περιλαμβάνονται στοιχεία αγροτών, οι οποίοι υπάγονται στο ειδικό καθεστώς και αγόρασαν από άλλο κράτος-μέλος αγαθά με την υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ στην Ελλάδα. Η κατάσταση περιλαμβάνει τους ΑΦΜ και τα λοιπά στοιχεία αγροτών του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, για τους οποίους έπειτα από διασταυρώσεις, με τη βάση δεδομένων του VIES, προέκυψε ότι αν και αγόρασαν από άλλα κράτη-μέλη αγαθά κατά τα έτη 2006, 2007, 2008, 2009 και 2010 χωρίς την καταβολή ΦΠΑ στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ τους, στη συνέχεια δεν υπέβαλαν έκτακτη δήλωση για την καταβολή του ΦΠΑ στην Ελλάδα.
ethnos.gr