Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η Κεντροδεξιά ζητωκραυγάζει για το Μνημόνιο!!!ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!

Εντονα πανηγύρισε τη νίκη του στις εκλογές  ο Πέντρο Πάσος Κοέλιο, χαιρετώντας τους  υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στο  κέντρο της Λισαβώνας. ∆ίπλα του, στα αριστερά,  διακρίνεται η σύζυγός του Λόρα Φερέιρα,  φυσικοθεραπεύτρια από τη Γουινέα-Μπισάου  Το 80% των Πορτογάλων ψήφισε ένα από τα τρία κόµµατα που υποστηρίζουν το Μνηµόνιο. Εκείνος που τους έπεισε ότι θα το διαχειριστεί καλύτερα είναι ο συντηρητικός Πέντρο Πάσος Κοέλιο
Ο Κοέλιο προκάλεσε έκπληξη και µε την πρώτη του δήλωση ως µελλοντικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας:«Θα κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω σε όλους όσοι µας παρακολουθούν από το εξωτερικό ότι η Πορτογαλία δεν πρόκειται να αποτελέσει βάρος για άλλες χώρες οι οποίεςµας παραχώρησαν δάνεια. Θα αναλάβουµε τις ευθύνες µας και θα τιµήσουµε τις δεσµεύσεις µας µε την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ∆ιεθνέςΝοµισµατικό Ταµείο για να ανακτήσουµε την εµπιστοσύνη των αγορών».

Χθες, ο πορτογάλος πρόεδρος Ανιµπαλ Καβάκο Σίλβα ζήτησε από τον Κοέλιο να κινήσει «αµέσως» τις διαδικασίες σχηµατισµούκυβέρνησης πλειοψηφίας, χωρίς να περιµένει την επίσηµηανακοίνωση των αποτελεσµάτωνστις 15Ιουνίου. Οι Σοσιαλδηµοκράτες κέρδισαν το 39% των ψήφων και105 έδρες µε τους Σοσιαλιστές του απερχόµενου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες – που είχε υπογράψει τον Μάιο το Μνηµόνιο για τη χορήγηση δανείου ύψους 78 δισ. ευρώ τα επόµενα τρία χρόνια µε υποχρέωση να µειωθεί το δηµόσιοέλλειµµα από 9,1% του ΑΕΠ στο 3%έως το 2013 – συγκέντρωσαν το 28% των ψήφων και 73 έδρες, τη χειρότερηεκλογική τους επίδοση τα τελευταία20 χρόνια, για την οποία ο Σόκρατες ανέλαβε την ευθύνηκαι παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόµµατος. ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ αναµένεται να σχηµατίσουν κυβέρνηση µαζί µε το δεξιό εθνικιστικό κόµµα του ∆ηµοκρατικού Κοινωνικού Κέντρου που κατέλαβε 24 έδρες στην πορτογαλική Βουλή και 12% των ψήφων.

Η ανεργία βρίσκεται ήδη στο ποσοστό ρεκόρ του 12,6% και τα κοινωνικά προβλήµατα είναι πολλά και του λάχιστον δύο εκατοµµύρια Πορτογάλοι υπολογίζεται ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας – τοένα εκατοµµύριο εξ αυτών είναι άνω των 70 ετών. Η οικονοµία προβλέπεται ότι θα κινηθεί σεαρνητικούς δείκτες για τα επόµενα δύο χρόνια ενώ βάσει του Μνηµονίου – το οποίο υποστήριξαν όλα τα κόµµατα εκτός της παραδοσιακής Αριστεράς – θααυξηθεί η φορολογία, θα παγώσουν οι µισθοί των δηµοσίων υπαλλήλων και θα γίνουν περικοπές σε συντάξεις.

Ο Κοέλιο κάλεσε τους συµπατριώτες του να επιδείξουν αντοχή. «Τα χρόνια που µας περιµένουν θα απαιτήσουν πολύ θάρρος από µέρους ολόκληρης της Πορτογαλίας», δήλωσε χθες και υποσχέθηκε «πλήρη διαφάνεια. Θα είναι δύσκολο αλλά θα αξίζει τον κόπο», κατέληξε. Ενα θέµα που θεωρείται ότι δύσκολα θα αντιµετωπιστεί είναι η µεγάλη και χρονοβόρα γραφειοκρατία. Οµως και ταεργατικά συνδικάτα έχουν ανακοινώσει µια σειρά απεργιών κατά αλλαγών που θεωρούν ότι θέτουν σε κίνδυνο την εργασιακή ασφάλεια. Προκειµένου να περάσει σε περίοδο οικονοµικής ανάπτυξης η Πορτογαλία θα πρέπει, σύµφωνα µε το Μνηµόνιο, να κάνει σηµαντικές αλλαγές ξεπληρώνοντας ταυτόχρονα το µεγάλο χρέος της. Η χαµηλή παραγωγικότητα, η αδύναµη ανταγωνιστικότητα καθώς και το γεγονός ότι οι Πορτογάλοι δεν διαθέτουν υψηλή µόρφωση, έχει περιορίσει σύµφωνα µε τους αναλυτές την οικονοµία σε ετήσια ανάπτυξη κάτω του 1%την τελευταία δεκαετία. 
tanea.gr