Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Υποστήριξη στην νέα αποστολή διεθνούς Στόλου για τη Γάζα

Από την νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 31 Μαΐου 2010, όταν οι ισραηλινές ειδικές ναυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διεθνή ύδατα (80 μίλια από τις ακτές του Ισραήλ) στον πολυεθνικό στολίσκο «Freedom Flotilla», σκοτώνοντας 9 συνανθρώπους μας, τραυματίζοντας βαριά δεκάδες άλλους, οδηγώντας στην συνέχεια το σύνολο των συλληφθέντων σε ισραηλινές φυλακές, πέρασε σχεδόν ένας χρόνος.Οι 38 Έλληνες της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» που συμμετείχαν στην διεθνή αυτή αποστολή - την δεύτερη σε αριθμό επιβαινόντων αντιπροσωπεία - συνελήφθησαν, κάποιοι υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς, τα προσωπικά τους αντικείμενα κλάπηκαν, ενώ τα 2 ελληνικά πλοία της αποστολής, σε αντίθεση με τα τουρκικά πλοία που αποδεσμεύθηκαν τρεις μόλις μήνες μετά το πειρατικό συμβάν, βρίσκονται ακόμα, υπό ισραηλινή κατοχή στο λιμάνι της Χάιφας. ....


Σε όλο τον κόσμο ξέσπασαν τότε ισχυρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις που οδήγησαν το Ισραήλ σε σχετική απομόνωση και –πρόσκαιρη έστω- διπλωματική αναδίπλωση. Η απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που ορίσθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπήρξε αποκαλυπτική σε ότι αφορά την χρήση άμετρης και αναίτιας βίας.
Οι περισσότερες αποφάσεις των διεθνών οργανισμών ζητούσαν τότε και την άρση του αποκλεισμού της Γάζας ενώ παράλληλα, ορισμένοι από αυτούς, εκπονούσαν σχέδια για την υλοποίησή του. Όμως, και σε αυτή την περίπτωση, δεν έγινε δυνατό να διασφαλιστεί η εφαρμογή των ευνοϊκών για τα στοιχειώδη δικαιώματα και τις βιοτικές ανάγκες του παλαιστινιακού λαού αποφάσεων.

Όμως η Μέση Ανατολή σήμερα αλλάζει. Όποια κι’ αν είναι η εξέλιξη, όποια κι’ αν είναι η νέα γεωπολιτική μορφολογία η πορεία των ανθρώπων της περιοχής προς την χειραφέτησή τους είναι βέβαιο ότι συντελείται. Τα ολιγαρχικά αυταρχικά καθεστώτα που μακροημέρευσαν, στηριζόμενα στην πολύτροπη συνεργασία και συνενοχή των καθ’ ημάς επαιρόμενων για την πολιτική και κοινωνική τους δημοκρατία κρατών, καταρρέουν..

Περί τα τέλη Ιουνίου 2011, νέα, ριζικά αναβαθμισμένη διεθνής πρωτοβουλία, η «Freedom Flotilla - Stay Human», με περισσότερα από 10 σκάφη και πάνω από 1.000 υποστηρικτές του εγχειρήματος, ανάμεσά τους, όπως και στο παρελθόν, ευρωβουλευτές, βουλευτές, εκπρόσωπους θρησκευτικών δογμάτων, ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, δημοσιογράφους από όλα τα διεθνή ΜΜΕ, θα πλεύσει για μια ακόμα φορά προς τη Λωρίδα της Γάζας. Η αποστολή θα μεταφέρει και πάλι φορτίο χιλιάδων τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», γενεσιουργός συνιστώσα του κινήματος για το σπάσιμο της 43χρονης πολιορκίας, συμμετέχει και πάλι με τρόπο καθοριστικό στην νέα διεθνή πρωτοβουλία «Freedom Flotilla - Stay Human» στο πλαίσιο μιας νέας, ευρύτερης, ριζικά αναβαθμισμένης, διεθνούς αποστολής.

Το κράτος του Ισραήλ, προσηλωμένο στην επιθετική του στρατηγική, αγνοώντας τα διδάγματα της ιστορίας αδυνατεί να συλλάβει τα μηνύματα των καιρών στην ευρύτερη περιοχή, επενδύει στο μίσος και συνάμα επιδίδεται σε πολιτική ισχύος και σε μικροπολιτικούς εκβιαστικούς χειρισμούς σπίλωσης και ακύρωσης της αποστολής. Με διπλωματικές πιέσεις που ασκεί προς όλες τις «Δυτικές» κυβερνήσεις και προς τους διεθνείς οργανισμούς, εστιάζοντας ιδιαίτερα, για ευνόητους λόγους, στην ελληνική κυβέρνηση, την οποία «πολιορκεί» με μεθοδεύσεις ανίερης «φιλίας», απαιτεί να εμποδιστεί με κάθε τρόπο ο απόπλους των σκαφών, προβάλλοντας έωλες εικασίες περί μεταφοράς «όπλων» και συμμετοχής «τρομοκρατών».

Εμείς, που υπογράφουμε το πιο πάνω κείμενο, απορρίπτουμε τα φαιδρά αυτά επιχειρήματα, που επιχειρούν να καλύψουν τα πραγματικά αίτια της επικυρίαρχης και έκνομης συμπεριφοράς του Ισραήλ, και τους επιθετικούς-απειλητικούς του σχεδιασμούς:

Απαιτώντας την άρση του αποκλεισμού της Γάζας από στεριά, θάλασσα και αέρα, ώστε να αποδοθούν στον παλαιστινιακό λαό τα ζωτικά και κυριαρχικά του δικαιώματα

Απαιτώντας, από τις κυβερνήσεις των χωρών από λιμάνια των οποίων θα αποπλεύσουν πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ», μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η ελληνική Κυβέρνηση, να τηρήσουν την νομιμότητα, να μην υποκύψουν στην πίεση και να μη δεχθούν τους εκβιασμούς, μεταβαλλόμενες σε εργαλεία της ισραηλινής πολιτικής.

Αντιτείνοντας την επιλογή του πολύ απλού, πολύ αποτελεσματικού μέτρου του ελέγχου των πλοίων μας, εκτός από τις εθνικές λιμενικές αρχές, από τον ίδιο τον ΟΗΕ ή άλλο διεθνή οργανισμό. 
      ΚΟΙΤΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ      

Στηρίξτε την αποστολή με την υπογραφή σας!