Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η Ελληνίδα των 12 εκατ. δολ. ετησίως που έκλεισε το κόλπο με Goldman Sachs


Μια Ελληνίδα από το Λονδίνο, η Αντιγόνη Λουδιάδη, φέρεται να είναι ο άνθρωπος που έκλεισε τις περιβόητες συμφωνίες swap το 2001 με την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», η 46χρονη Αντιγόνη Λουδιάδη, γνωστή με το παρατσούκλι «Αντι», ήταν ο άνθρωπος που έκλεισε την αμφιλεγόμενη συμφωνία το 2001, από την οποία η Goldman Sachs έβγαλε σε προμήθειες έως και 300 εκατ. δολάρια.
Η Λουδιάδη μετακινήθηκε στην Goldman από την J.Ρ. Morgan το 1994 και το 2000 έγινε σημαίνον στέλεχος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας στο Λονδίνο, με ετήσιες αποδοχές που έφταναν έως και τα 12 εκατ. δολάρια (!).
Η Λουδιάδη, που είναι σήμερα διευθύνουσα σύμβουλος στη Rothesay Life, ασφαλιστική εταιρεία που ανήκει στην Goldman Sachs, φέρεται να είχε καλές διασυνδέσεις στην Αθήνα και θεωρείται εξπέρ σε θέματα χρηματιστηριακών παραγώγων που έχουν σχέση με ομόλογα. Το δημοσίευμα κατονομάζει έναν ακόμη Ελληνα, τον Χάρη Ηλιάδη, διευθυντικό στέλεχος της Goldman Sachs, στον οποίο η Λουδιάδη είχε αναθέσει την εποπτεία των σχέσεων με την ελληνική κυβέρνηση.
Η Goldman Sachs δεν φαίνεται να είναι η μόνη τράπεζα που είχε αναμειχθεί σε συμφωνίες swap (ανταλλαγής χρέους) με την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με χθεσινή ανταπόκριση του πρακτορείου Μπλούμπεργκ, τουλάχιστον 15 επενδυτικές τράπεζες είχαν κάνει ανάλογες συμφωνίες, πριν από το 2008. Οι 15 είναι μεταξύ των λεγόμενων «primary dealers», όπως αποκαλούνται στη χρηματιστηριακή ορολογία περιορισμένος αριθμός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που είναι εξουσιοδοτημένα να αγοράζουν κρατικούς τίτλους απευθείας από το ενδιαφερόμενο κράτος. Είναι επίσης οι κύριοι διαπραγματευτές παλαιών κρατικών τίτλων.
Οπως αναφέρει το Μπλούμπεργκ, στην Ελλάδα πέρυσι υπήρχαν 21 τέτοιου είδους dealers, στους οποίους περιλαμβάνονται πολλές από τις «αμαρτωλές» τράπεζες που πρωτοστάτησαν στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, όπως η Citigroup, η Barclays και η Morgan Stanley.
Goldman: Το... πειράξαμε μόνο 1,6%
* Με επίσημη ανακοίνωση από το Λονδίνο, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, η Goldman Sachs επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι μετείχε μεταξύ Δεκεμβρίου 2000 και Ιουνίου 2001 σε συμφωνίες νομισματικών swaps. «Οι συναλλαγές αυτές μείωσαν το σε ξένο νόμισμα εξωτερικό χρέος κατά 2,36 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα τη μείωση του ελληνικού χρέους ως προς ποσοστό του ΑΕΠ σε μόλις κατά 1,6% από 105,3% σε 103,7%», αναφέρει η ανακοίνωση της Goldman, προσθέτοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει (και εμείς συμφωνούμε) ότι οι συναλλαγές αυτές ήταν σύννομες με τις αρχές της Eurostat, που αφορούσαν τη χρήση τους και την εφαρμογή τους εκείνη την περίοδο».
Επειδή όμως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών θεωρεί ότι η χρήση παραγώγων από την ελληνική κυβέρνηση για την απόκρυψη του χρέους, θέτει ερωτήματα για το πώς ορίζεται η νομιμότητα του κρατικού χρέους. «Για το αν μπορεί ή όχι να ανακηρυχθεί μη νόμιμο, πρέπει να εξετάσεις τις νομικές πλευρές -το αν η κυβέρνηση έχει δράσει με διαφάνεια, αν ενημέρωσε τον λαό της, αν χρησιμοποίησε τις νόμιμες διαδικασίες, το αν ήταν για το καλό του κόσμου», επισημαίνει η Γιουέφεν Λι, επικεφαλής του τμήματος χρεών της Υπηρεσίας για την Ανάπττυξη και το Εμπόριο (UNCTAD) των Ηνωμένων Εθνών. 
enet.gr