Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ελβετία: Δίκη Τζορτζ Μπους επιθυμούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις

Ελβετία: Δίκη Τζορτζ Μπους επιθυμούν οι ανθρωπιστικές οργανώσειςYπερασπιστές των δικαιωμάτων του ανθρώπου εξέφρασαν ικανοποίηση για την ακύρωση της έλευσης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στην Ελβετία, όπου θα διωχθεί για την ευθύνη που έχει στις περιπτώσεις βασανιστηρίων, εάν μετακινηθεί σε άλλη χώρα πέραν των ΗΠΑ.
Την Κυριακή ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε τη συμμετοχή του στις 12 Φεβρουαρίου σε ένα γκαλά που οργανώνει ο εβραίος Κέρεν Χάγιεσοντ.
«Το εύρος της Συνθήκης κατά των βασανιστηρίων είναι μεγάλο και ο φάκελος εναντίον του κ. Μπους είναι έτοιμος και τον περιμένει όπου και εάν μετακινηθεί», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Συνδέσμων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κάθριν Γκάλαχερ όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της.
Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων του ανθρώπου ανέφεραν από την πλευρά τους ότι «δύο θύματα βασανιστηρίων» έχουν καταθέσει αγωγές κατά του Τζορτζ Μπους στην περίπτωση που επισκεφθεί την Ελβετία.
Η Παγκόσμια Οργάνωση κατά των βασανιστηρίων ζήτησε επισήμως την Πέμπτη από την Ελβετία να ξεκινήσει ποινική έρευνα κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για παραβίαση της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων.
Σε σχετική επιστολή της προς την ελβετική προεδρία η Οργάνωση αναφέρει ότι υπάρχουν αποδείξεις για τη χρήση «μιας πολιτικής προσφυγής σε βασανιστήρια και σε κακομεταχείριση υπό την προεδρία του κ. Μπους».
Η Οργάνωση επικαλείται και την ίδια τη βιογραφία του πρώην προέδρου Μπους για τη χρήση επί προεδρίας του βασανιστηρίων, όπου ο ίδιος ο κ. Μπους γράφει ότι για την ομολογία κάποιων κρατούμενων είχε γίνει χρήση του λεγόμενου εικονικού πνιγμού, μια πρακτική που σε πάμπολλες χώρες του κόσμου θεωρείται βασανιστήριο.