Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

"Σίγησε" η κιθάρα του Γκάρι Μουρ

Ένας από τους μεγαλύτερους ροκ κιθαρίστες όλων των εποχών, ο Γκάρι Μουρ, δεν υπάρχει πια.
Την είδηση μετέδωσε το BBC ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα του καλλιτέχνη αναφέρεται πως ο θάνατος το βρήκε το βράδυ του Σαββάτου και ενώ βρισκόταν στην Ισπανία.
Γκάρι Μουρ, ο μάγος της ηλεκτρικής κιθάρας
Ο Moore γεννήθηκε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, στις 4 Απριλίου 1952. Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα πολύ μικρός – αγόρασε την πρώτη του,ακουστική κιθάρα στην ηλικία των οκτώ και μια λίγο καλύτερη στα δέκα τέσσερα.

Έμαθε να παίζει με το δεξί, αντιγράφοντας άλλους κιθαρίστες, ενώ ήταν, στην πραγματικότητα, αριστερόχειρας!

Όπως και τόσοι άλλοι, μυήθηκε στο rock’n’roll αρχικά ακούγοντας τον Elvis Presley και μετά τους Beatles. Βλέποντας από κοντά τον Jimmy Hendrix και τους Bluesbreakers του John Mayall να παίζουν στη μικρή του πόλη, στα μέσα του ’60, γνώρισε τον "πλούσιο κόσμο" της blues.
Με την καριέρα του να ξεπερνά τα σαράντα χρόνια, 11 τραγούδια στο βρετανικό Top 40, από τα οποία 2 στο Top 10, πάνω από 30 δισκογραφικές κυκλοφορίες, ιστορικές συνεργασίες και μια μοναδική ικανότητα να αφομοιώνει διαφορετικά είδη μουσικής, ο Gary Moore δίκαια κατέκτησε τον τίτλο του θρύλου της κιθάρας.
Αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο ταλαντούχους Βρετανούς κιθαρίστες της γενιάς του, καλλιτέχνης απρόβλεπτος και ανατρεπτικός, ο Gary Moore μάγευε το κοινό ταξιδεύοντας το στη μουσική, από το rock και την jazz, στην blues και την country, στο παραδοσιακό electric blues, το hard rock, το heavy metal κι ακόμα παραπέρα.
Σε μια καριέρα που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 60’ συνεργάστηκε, στο πέρασμα των χρόνων με θρυλικά συγκροτήματα και μουσικούς όπως οι Thin Lizzy, οι Skid Row, οι Colosseum II, ο Philip Lynott, ο Peter Green, ο Dr Strangely Strange, ο Ginger Baker, οι Beach Boys, ο Ozzy Osbourne, οι Travelling Wilburys (George Harrison, Jeff Lynne, Tom Petty και Bob Dylan) και ο Andrew Lloyd Webber.

real.gr