Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ένταση και επεισόδια στην πορεία του Πολυτεχνείου


Ένταση επικρατεί αυτή τη στιγμή, καθώς σοβαρά επεισόδια εξελίσσονται μεταξύ αναρχικών και αστυνομικών στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του πάρκου Ελευθερίας. Επεισόδια σε εξέλιξη μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία μέχρι την πλατεία Μαβίλη, όπου βρίσκεται η κορυφή της πορείας για την 37η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ένταση επικράτησε και λίγο νωρίτερα, όταν ομάδες αναρχικών επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια εναντίον μπλοκ φοιτητών στην οδό Σταδίου.
Διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες προς τη διμοιρία των ΜΑΤ στη Κλαυθμώνος και οι αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν κάνοντας χρήση χημικών και μίας χειροβομβίδας κρότου-λάμψης.
Αμέσως, πλαισιώθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις που όμως δεν επενέβησαν. Η καταρρακτώδης βροχή απέτρεψε την επέκταση των επεισοδίων.
Φόρο τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης απέτισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σήμερα το πρωί, ο οποίος κατέθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς στο Πολυτεχνείο, κρατώντας λουλούδια στα χέρια. Οι πόρτες του ιδρύματος έκλεισαν στις δύο το μεσημέρι. Στους χώρους του ιδρύματος βρίσκονται φοιτητές, καθηγητές κι εργαζόμενοι από το ΕΜΠ που έχουν αναλάβει την περιφρούρησή του. Από το πρωί βρίσκονται σε ετοιμότητα περίπου 7.000 αστυνομικοί για την καθιερωμένη πορεία με προορισμό την αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με τα μέτρα της Τροχαίας, θα παραμείνουν κλειστοί οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ από τις δύο το μεσημέρι ως αργά το βράδυ λόγω της πορείας δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων στις οδούς Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Βασ. Γεωργίου Α΄, Βασ. Σοφίας, Ακαδημίας, Γέλωνος, Π. Κόκκαλη, Δορυλαίου, Αμαλίας, Φιλελλήνων, Συγγρού (στο τμήμα από Αθ. Διάκου έως Αμαλίας), Πειραιώς (στο τμήμα από Ιερά οδό έως πλατεία Ομονοίας), Αθηνάς, Τσόχα, Σούτσου, Ζαχάρωφ, Κηφισίας (από λεωφ. Κατεχάκη έως λεωφ. Αλεξάνδρας στο ρεύμα προς Αθήνα), Μεσογείων (στο τμήμα από λεωφ. Κατεχάκη έως την οδό Φειδιππίδου στο ρεύμα προς Αθήνα), Φειδιππίδου, Μιχαλακοπούλου, Βασ. Κωνσταντίνου (στο ανερχόμενο ρεύμα) και Αρδηττού (στο ρεύμα προς τη Βασ. Κων/νου). Επίσης, θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι σταθμοί του Μετρό σε Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμό και Μέγαρο Μουσικής θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
ΤΑ ΝΕΑ